Numarul angajatilor din cladirile moderne de spatii de birouri (de tip A si B) din Capitala ar putea urca la 270.000 de persoane pana la finalul acestui an, potrivit unei estimari realizate de catre compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox, de la 253.000 de angajati la finalul primului semestru, in contextul in care mai multe proiecte de spatii de birouri vor fi livrate in ultimele sase luni din 2018.

Printre proiectele de spatii de birouri anuntate pana la finele anului se numara Campus 6.1, prima cladire din proiectul Campus 6, dar si AFI Tech Park. Tot pana la sfarsitul acestui an se vor livra si cladirile de birouri Day Tower si Unirii View, amandoua situate in zona Unirii. In zona de centru - nord, in acest an se va mai livra o singura cladire, Globalworth Campus, cladirea B.

In prima jumatate a anului, numarul angajatilor care lucreaza in companiile cu sedii in cladirile de spatii de birouri moderne din capitala a crescut cu 3.000, potrivit estimarilor Cushman & Wakefield Echinox, insa pentru a doua jumatate a anului ar putea fi vorba de 17.000 de persoane, in conditiile in care "chiriasii sunt din ce in ce mai interesati sa ocupe spatii de birouri in cladiri care sa-i sustina in demersul lor de a atrage si a retine angajati talentati", apreciaza Madalina Cojocaru (foto), partner, office agency Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, "proprietarii si firmele care administreaza cladiri de spatii de birouri, incep sa fie si ei implicati in procesul de atragere de noi talente si retentie a angajatilor existenti, propunand de exemplu pentru zonele comune un design interior modern cu spatii colaborative, creand astfel o atmosfera animata care sa incurajeze interactiunea intre diferite departamente. Un alt exemplu ar fi diversificarea serviciilor oferite, pe langa cele traditionale (restaurante, spatii comerciale, etc.) proprietarii initieaza o serie de activitati sportive sau de divertisment care sa dezvolte si sa fixeze concepul de micro-comunitate", adauga Madalina Cojocaru.

Cum arata harta huburilor de spatii de birouri din Capitala, dupa numarul de angajati

Dimitrie Pompeiu, Barbu Vacarescu - Floreasca si zona de Vest ocupa in continuare primele trei pozitii din punct de vedere al numarului de angajati din cladirile de birouri moderne. Astfel, un numar de aproximativ 52.000 de persoane lucreaza in cladirile de birouri din zona Pipera Sud, circa 45.000 in zona Barbu Vacarescu - Floreasca, iar in Vest in jur de 38.500, cele trei zone concentrand 63% dintre angajatii cladirilor moderne de spatii de birouri din Bucuresti.

Calculul numarului de angajati este realizat in functie de destinatia fiecarei zone de birouri si de rata de ocupare inregistrata pentru fiecare zona la finalul primului semestru din 2018. Cladirile de spatii de birouri cu cea mai mare rata de metri patrati per angajat sunt situate in special in zona centrala si CBD (Central Business District - Piata Victoriei - Piata Charles de Gaulle), care gazduiesc in special sedii de firme din sectoare precum consultanta, asigurari si banci sau farmaceutic.

Cea mai mica rata de metri patrati per angajat ramane in continuare zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), zona de birouri dedicata operatiunilor de back-office, fiind o destinatie aleasa in special de companiile care ofera servicii de outsourcing.

harta spatii de birouri angajati

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanta imobiliara de pe piata locala, activand in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a inchiriat in prima jumatate a anului 2018 spatii cu o suprafata cumulata de aproximativ 30.000 de metri patrati in cladiri de birouri din Bucuresti si din tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri