Peste 20.000 de angajati se vor muta, din aceasta toamna, in cladiri noi de spatii de birouri, in contextul in care, in a doua partea a acestui an, vor fi livrati 188.000 de mp, potrivit unei estimari realizate de catre compania de consultanta imobiliara Esop Consulting. Per ansamblu, livrarile de spatii de birouri din acest an, se vor totaliza 224.000 mp. Pentru 2019, dezvoltatorii imobiliari au anuntat proiecte care totalizeaza aproximativ 380.000 mp, iar in 2020 de circa 242.000 mp.

"In acest an, livrarile de spatii de birouri vor creste cu 55% fata de anul trecut, iar in 2019 va urma o noua majorare cu 69% a stocului de spatii livrate pe piata. Cele mai multe cladiri de birouri se vor livra in zona de centru-vest, acolo unde s-a realizat in acest an si cel mai mare volum de pre-inchirieri. Vor urma livrari cu suprafete ridicate, pentru ca vorbim in general de proiecte cu faze multiple, situate pe inelul magistralei 1 de metrou", spune Mirela Raicu, manager al diviziei birouri corporate, din cadrul Esop Consulting.

In opinia sa, aceste locatii au devenit foarte cautate in ultimii ani, pentru ca se bucura de o accesibilitate buna, cat si de facilitati de parcare rezonabile. De asemenea, zonele s-au dezvoltat constant in ultimii ani cu o infrastructura comerciala apreciata de chiriasii imobilelor de birouri: mall-uri, galerii comerciale, restaurante, centre medicale, pe langa facilitatile deja existente - unitati de invatamant, de la gradinite si scoli, pana la universitati.

Printre cele mai asteptate noi aparitii se numara Campus 6.1, prima cladire din proiectul Campus 6, si are ca viitori chiriasi companii precum NXP, London Stock Exchange Group, Superhippo, Regus. Un alt proiect din zona de centru-vest care va livra spatii noi este AFI Tech Park, cu un total de 22.000 mp gata in 2018. Printre chiriasi se numara World Class, Knauf, Hilti si Game World Group.

Tot pana la sfarsitul acestui an se vor livra si cladirile de birouri Day Tower si Unirii View, amandoua situate in zona Unirii, care revine astfel in atentia marilor companii, datorita accesului usor si a numarului mare de facilitati urbane. In zona de centru - nord, in acest an se va mai livra o singura cladire, Globalworth Campus, cladirea B.

Citeste si:
Genesis Property: Oamenii vor reveni la birou, dar biroul nu va mai...
Genesis Property: Oamenii vor...

spatii de birouri, Expozitie, harta birouri, Campus 6

Primele spatii de birouri din zona Expozitiei

Cel mai nou pol de birouri, cel conturat in zona Expozitiei, va avea primele birouri disponibile incepand cu 2019, cand se asteapta livrarea primelor doua cladiri de birouri de clasa A in proiectul Expo Business Park. Cladirea numarul 3, prima care va fi gata va fi ocupata integral de ING, iar a doua cladire Expo Business Park are si ea un grad mare de ocupare. City Rose Park 1, principalul concurent al acestui proiect, din zona Expozitiei va livra primele spatii de birouri incepand din 2020. In total in zona se vor construi 94.000 mp de spatii de birouri de calitate superioara, potrivit Esop Consulting.

In zona de centru-vest, in 2019-2020 se vor da in folosinta primele cladiri din proiectele Business Garden Bucharest si The Light si vor continua livrari ale etapelor urmatoare din mari proiecte precum The Bridge, Campus 6 si AFI Tech Park. Proiectele anuntate in aceasta zona au in total 296.000 mp, vor fi date in folosinta pana la finalul lui 2020.

"Cum proiectele sunt modulare, este de asteptat ca termenele de executie sa inregistreze usoare avansari sau decalari, in functie de ritmul de semnare a contractelor de pre-inchiriere", mai spune Mirela Raicu. In 2019, in zona Barbu-Vacarescu, sunt anuntate a se da in folosinta proiectele Equilibrium, Globalworth Campus Bldg. C si Oregon Park - Bldg. C. In total, in zona de centru - nord, in 2018-2020 se vor da in folosinta 137.000 mp spatii de birouri.

Citeste si:
Cum va evolua prețul locuințelor în Drumul Taberei, după...
Cum va evolua prețul...

Sursa foto: kitzzeh / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri