La inceput de 2018, se observa o apropiere si mai mare intre limitele inferioare ale chiriilor din principalii poli de business ai Capitalei, acolo unde se concentreaza cele mai multe cladiri noi de spatii de birouri, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Esop l Corfac International. Astfel, daca in urma cu cinci ani, chiriile spatiilor de birouri noi, de clasa A din polul de business Barbu Vacarescu - Aviatiei - Dimitrie Pompeiu porneau de la 16 euro/ mp/ luna si ajungeau la 17 euro/ mp/ luna, acum incep de la 14,5 euro/ mp/ luna si ajung la 17,5 euro/ mp/ luna, fiind apropiate la limita inferioara de cele din polul de business Orhideea - Grozavesti - Politehnica, unde chiriile sunt de 13,00 -14,5 euro/ mp/ luna.

Daca in urma cu cinci ani, chiriile spatiilor de birouri noi, de clasa A din polul de business Barbu Vacarescu - Aviatiei - Dimitrie Pompeiu porneau de la 16 euro/mp/luna si ajungeau la 17 euro/mp/luna, acum incep de la 14,5 euro/mp/luna si ajung la 17,5 euro/ mp/ luna, fiind apropiate la limita inferioara de cele din polul de business Orhideea - Grozavesti - Politehnica, unde chiriile sunt de 13,00 -14,5 euro/mp/luna.

In zona Expozitiei au fost anuntate in ultimele luni mai multe proiecte de anvergura, astfel incat se contureaza un nou pol de business in zona Expozitiei - Piata Presei Libere, care se pozitioneaza ca nivel al chiriilor intre polul Barbu Vacarescu - Aviatiei - Dimitrie Pompeiu si polul Orhideea - Grozavesti - Politehnica cu valori de 14,5-16,5 euro/mp/luna, potrivit Esop.

"In 2017, marile proiecte de birouri in constructie s-au concentrat in principalii poli de birouri din Bucuresti, numarul lor marindu-se, de la doi, la cinci poli de business. In paralel cu dezvoltarea zonelor din centru-nord si Victoriei - Aviatorilor, s-a consolidat polul din centru-vest, s-a deschis polul Unirii - Timpuri Noi si s-a anuntat un nou pol de birouri in zona Expozitiei - Piata Presei Libere", afirma Alexandru Petrescu (foto), managing partner la Esop Consulting.

Retail jobs

Cladirile de birouri de clasa A, aflate in lucru in principalii poli de birouri din Bucuresti, vor livra o suprafata estimata de peste 600.000 mp in perioada 2018-2021 si vor atrage marile companii din Romania, o parte dintre acestea - precum IBM, BCR, ING, Bitdefender, Amazon etc avand deja semnate contracte de pre-inchiriere, mai arata Esop.

"Chiriile la spatiile de birouri de clasa A din cei cinci poli de birouri se situeaza acum la un nivel cuprins intre 13 si 18 euro/mp/luna, in functie de zona si facilitatile oferite. Spatiile de birouri din cladirile existente vor fi eliberate treptat de marii chiriasi si vor face loc chiriasilor de talie medie, cu bugete de 8-12 euro/mp/luna, care vor avea astfel acces la cladiri de birouri de calitate, in locatii bune", spune Alexandru Petrescu.

Marile evenimente ale pietei de birouri in 2017 au fost inaugurarea primelor faze ale proiectelor Timpuri Noi Square (care a deschis un nou pol de business in Capitala, Unirii-Timpuri Noi) si The Bridge (care da startul livrarilor de spatii de clasa A in zona Orhideea-Grozavesti-Politehnica). In 2018-2019, sunt asteptate mult mai multe livrari de cladiri noi de clasa superioara in toti cei cinci poli de birouri, cea mai mare activitate urmand a o avea polii din centru-vest si Expozitiei.

Citeste si:
HARTA chiriilor pentru birouri in fiecare poll de business in Capitala
HARTA chiriilor la spatii de...

Printre marile proiecte de birouri care vor livra spatii noi de birouri de clasa A in 2018-2019 se numara:

  • Campus 6, Bucharest Business Garden, The Bridge II, Orhideea Towers, The Light, AFI Tech Park, in polul de business din Orhideelor – Grozavesti – Politehnica - Vladimirescu;
  • Equilibrum, Globalworth Campus, Oregon Park in polul de business din Barbu Vacarescu-Aviatiei-Dimitrie Pompeiu;
  • Expo Business Park, City Rose Park in polul de business din Bd Expozitiei – Piata Presei Libere;
  • Unirii View, Day Tower, Timpuri Noi Square, in polul de business din Unirii – Timpuri Noi
  • The Mark, D’OR Business Center, in polul de business din Piata Victoriei – Charles de Gaulle-Dorobanti.

"Evolutia chiriilor in principalii poli de birouri in 2018-2019 va depinde de ritmul livrarilor si de dinamica cresterii afacerilor ssi a numarului de angajati ai marilor companii din Bucuresti. Estimam ca va exista o tendinta de egalizare a chiriei medii in principalii poli de business din Bucuresti (Orhideelor-Politehnica, Pompeiu-Barbu-Vacarescu, Expozitiei-Piata Presei Libere, Unirii-Timpuri Noi), in care vor fi cele mai multe livrari in urmatorii doi ani. Consideram ca perioada 2018-2019 reprezinta una dintre cele mai favorabile perioade de dupa declansarea crizei financiare din 2008, pentru companiile care doresc sa-si securizeze sedii noi la un raport calitate pret competitiv, prin semnarea de contracte de pre-inchiriere inainte de momentul livrarii cladirilor", completeaza Alexandru Petrescu.

Citeste si:
Maria Tudorică, Genesis Property: În viitor se va închiria la metru...
reConstruct | Maria Tudorică,...

Esop este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 15 ani in piata birourilor si pe piata rezidentiala. Esop este lider pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii, care se afla in expansiune sau doresc optimizarea costurilor cu chiria, cat si start-up-urilor romanesti si reprezentantelor straine care deschid filiale in Romania.

Sursa foto: Elnur / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F