Piata de spatii de birouri s-a dezvoltat intr-un ritm alert si in 2018, impulsionata atat de cresterea consumului, care a determinat extinderea multor companii, cat si de scaderea suprafetelor disponibile. Consultantii CBRE anuntau recent ca in 2019 va urma o noua amplificare a activitatii, cu 15 proiecte de spatii de birouri planificate pentru finalizare si aproximativ 340.000 mp care vor fi livrati in Bucuresti. Pentru a evidentia intensitatea cererii sau apetenta companiilor pentru noi spatii de birouri este suficient sa mentionam ca o pondere de 40% din suprafata totala care va fi gata in 2019 este deja inchiriata.

Stocul modern de spatii de birouri se situa la aproximativ 2,89 milioane de metri patrati la finele lunii octombrie 2018 in Capitala, care se imparte in cateva zone de afaceri, unde sunt concentrate toate marile proiecte de cladiri de profil. Cele mai importante sunt Pipera si Calea Floreasca - Barbu Vacarescu, urmate de zona centrala (inclusiv CBD) si zona de vest. Zonele de est si de sud au o pondere redusa, la nivelul stocului modern de spatii de birouri, iar o tendinta importanta este si crearea de noi poluri de spatii de birouri, precum cel din zona Expozitiei.

In continuare, zona Barbu Vacarescu - Calea Floreasca va ramane una efervescenta si in 2019, din punct de vedere al livrarilor, potrivit companiei de consultanta imobiliara Activ Property Services, in contextul in care alte trei cladiri noi de spatii de birouri se afla in constructie aici: Equilibrium 1 (Skanska), Oregon Park - cladirea 3 (Portland Trust) si Zone 313 (GD Total Service). In Pipera, anul urmator va fi gata a treia cladire de spatii de birouri din cadrul Globalworth Campus, situata pe Dimitrie Pompeiu.

O alta importanta unde va exista un val de livrari de spatii de birouri este Vestul Capitalei. Aici vor fi gata Renault Bucharest Connected (Globalworth), Business Garden Bucharest (Vastint), Anchor Metropol (Anchor Grup), The Light (River Development), The Bridge - Building B (Forte Partners) si Sema Park V (River Development). Si Expozitiei se va contura drept o zona importanta de spatii de birouri odata cu 2019, an in care vor fi livrate primele cladiri de profil.

Capatul bulevardului Expozitiei, catre strada Clabucet, in apropierea statiei de metrou 1 Mai, va fi punctul central al acestei dezvoltari imobiliare, care va aduce pe piata de birouri de calitate aproape 100.000 mp, in perioada 2019-2020. Si dezvoltarea nu se va opri aici, va continua si in viitor, existand in plan proiecte care depasesc o suprafata cumulata de 150.000 mp. Primele cladiri de spatii de birouri de clasa A care se vor livra aici in 2019 vor fi cele trei din proiectul Expo Business Park (Portland Trust), potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara Esop.

Asadar, dintre cele 15 proiecte de cladiri de spatii de birouri cu termene de finalizare anuntate pentru 2019, cele mai importante vor fi (potrivit datelor CBRE):

Proiect Dezvoltator Zona Suprafata inchiriabila (mp)
Renault Bucharest Connected Globalworth Vest 47.500
Business Garden Bucharest Vastint Vest 43.000
Expo Business Park Portland Trust Expozitiei 38.400
Anchor Metropol Anchor Grup Vest 37.426
Globalworth Campus - Building C Globalworth Pipera 32.000
Oregon Park - Building C Portland Trust Floreasca - B. Vacarescu 24.080
The Light River Development Vest 21.000
Equilibrium - A Skanska Floreasca - B. Vacarescu 20.800
The Bridge – Building B Forte Partners Vest 20.191
Timpuri Noi Square - Building C Vastint Sud 20.063
Sema Park V River Development Vest 15.700

Sursa foto: Augustin Lazaroiu / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri