In urma cu 10 ani, layout-ul la nivelul cladirilor de spatii de birouri in constructie era diferit in Capitala, iar majoritatea proiectelor constituiau cladiri individuale, single phase, de talie mica sau mijlocie, in zone centrale sau ultracentrale. Existau si parcuri mari de business in dezvoltare, dar putine, in mare parte in zone mai indepartate de centru, precum Global City in Pipera sau Willbrook Platinum in Baneasa. Acum, majoritatea spatiilor de birouri anuntate in 2019 sunt in proiecte mari, parcuri de business cu mai multe faze de dezvoltare, unele chiar cu un mixt de spatii, birouri si retail sau birouri si rezidential, in zone centrale sau bine pozitionate, in jurul statiilor de metrou, potrivit unei analize a companiei Esop Consulting.

In acest an, se estimeaza ca se vor livra 365.779 mp de spatii de birouri de clasa superioara A si B, iar in urma cu 10 ani, la inceputul lui 2009, se estima ca se vor livra 390.100 mp, arata Esop Consulting, insa o parte dintre proiecte au fost amanate pentru anii urmatori.

In 2009, pe primul loc in top se afla zona de centru-nord (Victoria - Floreasca-Barbu Vacarescu) (43%), pe locul doi zona de nord (Pipera - Baneasa) (28%) si pe locul trei zona ultracentrala (Unirii - Universitate-Romana) (17%), restul de 12% fiind impartit intre zonele central - vest (Grozavesti-Politehnica - Semanatoarea), sud (Eroii Revolutiei-Oltenitei) si de vest (Preciziei). Doar 2% din livrarile de atunci se anuntau in zona de centru - vest, aflata astazi pe primul loc.

Astazi oferta s-a diversificat, existand mai multi poli de business in Bucuresti. In 2019, in topul zonelor din Bucuresti unde se vor livra spatii de birouri, primul loc este ocupat de zona de centru-vest Politehnica - Orhideea - Grozavesti, cu o pondere de 27%, pe locul doi este zona de centru-nord (Victoriei - Floreasca - Barbu Vacarescu) si pe locul trei zona Expozitiei, urmata foarte aproape de zona de vest (Preciziei), zona ultracentrala (Unirii - Universitate - Romana) si cea de centru - est (Timpuri Noi - Tineretului).

Piata spatiilor de birouri din Romania 2019 2009
Livrari spatii noi de birouri 365.779 mp* 390.100 mp
Chiria premium 18 euro/mp/luna 21,5 euro/mp/luna
Chiria minima 12 euro/mp/luna 10 euro/mp/luna
Costuri mentenanta 3,5-4,5 euro/mp/luna 3-4,5 euro/mp/luna
*estimare Esop Consulting

Printre cladirile aflate in constructie si prevazute a se livra la inceputul anului 2009 se numarau City Gate, Metropolis Center, Excelsior BC, Matrix BC, Olympia Tower, Global City si Willbrook Platinum, UTI Headquarters, Calea Victoriei 145.

De cealalta parte, printre cladirile de birouri aflate in constructie si prevazute a se livra in acest an se numara The Bridge 2, Business Garden Bucharest 1,2 si 3, The Light Phase 1, The Mark, Expo Business Park 1, 2 si 3, Equilibrium 1, Oregon Park Building C, Timpuri Noi Square 3.

In 2009, se anunta prima cladire verde de spatii de birouri: City Gate

Proiectul City Gate a fost pionier in piata spatiilor de birouri, fiind primul proiect pre-certificat LEED Gold din Romania, in 2009 fiind lansat la pre-inchiriere.

In acest an, toate cladirile de spatii de birouri de clasa A aflate in lucru sunt pre-certificate ca si cladiri verzi, in mai multe sisteme internationale LEED, BREEAM sau WELL si o mare parte dintre cele de clasa B+ au in vedere o astfel de certificare, arata Esop Consulting.

Si "profilul chiriasilor s-a schimbat; atunci in randul tranzactiilor corporate de spatii de birouri se aflau in top companiile din domeniile financiar-bancar si servicii profesionale, acum predomina domeniul IT&C, BPO si outsourcing. Acest trend credem ca se va mentine si in urmatorii 3-4 ani", afirma Alexandru Petrescu, managing partner la Esop Consulting l CORFAC International. Aproape jumatate dintre spatiile de birouri prevazute in 2019 sunt pre-inchiriate.

Cea mai mare tranzactie in 2008 a fost inchirierea unui spatiu de birouri cu o suprafata de 12.000 mp, de catre ABN Amro Bank, pe locul doi in top situandu-se inchirierea unui spatiu de birouri de 7.300 mp, de catre IPSOS Interactive, in Sema Park, prin intermediul Esop si pe locul trei inchirierea unui spatiu de birouri cu o suprafata de 3.574 mp de catre Ernst&Young. Printre companiile care mai inchiriau spatii de birouri mari la acea data se mai numara Honeywell, Enel, UPC si Microsoft, care pre-inchiria 2.500 mp, in City Gate.

In 2018, cea mai mare tranzactie a fost realizata de Microsoft, dar cu un spatiu de 10 ori mai mare, semnand un contract de pre-inchiriere pentru o suprafata de 23.500 mp, in viitoarea cladire Campus 6.2 si o parte din Campus 6.3. Pe locul doi in topul tranzactiilor din 2008 se afl[ un contract de prelungire semnat de catre Nokia, pentru un spatiu de birouri de 16.750 mp si pe locul trei un contract pentru un spatiu de 13.000 mp, semnat de Accenture. Alti mari chiriasi din 2018 au fost IBM (9.900 mp), Pwc (8.000 mp), SAP (6.000 mp), Huawei (6.300 mp), Mindspace (5.500 mp), Dell Services (6.600 mp), Schlumberger (4.500 mp), Thales (5.313 mp), Siemens (5.000 mp) si Oracle (5.500 mp).

Retail jobs Sursa foto: Adriana Iacob / Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri