Expozitiei se va contura drept o zona importanta de spatii de birouri odata cu 2019, an in care vor fi livrate primele cladiri de profil de clasa A in proiecte integrate, eficiente din punct de vedere energetic si cu facilitati multiple. Primele cladiri de spatii de birouri care vor fi ocupate de anul viitor vor fi cele din cadrul proiectului Expo Business Park, urmat de Ana Tower si City Rose Park din 2020, care vor insuma peste 100.000 mp. Dar, in Expozitiei vor fi construite si proiecte rezidentiale, cu sute de apartamente fiecare. Iar dezvoltarea nu se va opri aici, va continua si in viitor, existand in plan proiecte care depasesc o suprafata cumulata de 150.000 mp.

"Faptul ca apare un nou pol imobiliar este un lucru benefic pentru Bucuresti, deoarece reduce presiunea asupra infrastructurii de transport in alte zone ale Capitalei. Si este un lucru bun si pentru zona Expozitiei, pentru ca in locul unor terenuri virane vor aparea cladiri de ultima generatie, atat cu destinatie de birouri, cat si rezidentiala, la standarde superioare de calitate, dotate cu spatii de servicii si facilitati moderne - restaurante, magazine, sali de sport, spatii verzi cu locuri de intalnire in aer liber si cu WiFi s.a.m.d.. Intreaga zona prinde viata si va deveni un pol important atat pe zona comerciala, cat si pe cea rezidentiala", apreciaza Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul ESOP Consulting / CORFAC International.

Capatul bulevardului Expozitiei, catre strada Clabucet, in apropierea statiei de metrou 1 Mai, va fi punctul central al acestei dezvoltari imobiliare, care va aduce pe piata de birouri de calitate aproape 100.000 mp, in perioada 2019-2020. Si dezvoltarea nu se va opri aici, va continua si in viitor, existand in plan proiecte care depasesc o suprafata cumulata de 150.000 mp.

Expozitiei spatii de birouri

Expozitiei va cunoaste livrari in valuri de mari proiecte de spatii de birouri si rezidentiale

Primele cladiri de birouri de clasa A care se vor livra in 2019 vor fi Expo Business Park 1, cu o suprafata de 7.398 mp si Expo Business Park 2, cu o suprafata totala de 11.572 mp. In cea de-a doua cladire va functiona un centru de sanatate World Class, intr-un spatiu de 1.550 mp, pre-inchiriat prin intermediul ESOP. A treia cladire Expo Business Park va avea in total o suprafata de 17.750 mp si va fi ocupata integral de ING.

In 2020 se vor deschide spatii de birouri noi si in proiectul invecinat City Rose Park, in faza 1 fiind prevazuta pentru livrare o suprafata de birouri 17.000 mp. Dezvoltarea City Rose Park va continua si ulterior, cu fazele 2 si 3, pana la un total de 47.700 mp. Tot in perioada 2019- 2020 este prevazuta si inaugurarea Ana Tower, cu o suprafata de birouri de 35.600 mp. Un alt mare proiect al zonei va fi cel al dezvoltatorului Atenor, care va aduce in total 44.000 mp de spatii de birouri.

Pe terenurile cumparate de la Romexpo de catre Iulius Grup vor fi ridicate proiecte imobiliare importante ca anvergura, cu destinatii mixte intre rezidential si comercial, unul din acestea chiar cu un segment de birouri. In zona Expozitiei se vor construi si cel putin trei mari proiecte rezidentiale, cu sute de apartamente fiecare. Cel mai avansat ansamblu rezidential este Luxuria Residence, care livreaza primele apartamente la sfarsitul acestui an, dar care are planificate etape de constructie pana la finalul lui 2020, cu un total de 630 locuinte, amplasate chiar langa proiectele de birouri Expo Business Park si City Rose Park.

"Principalul efect asupra pietei birourilor va fi acela de diversificare a alternativelor de zone si nu unul in plan financiar. Nivelul chiriilor se va mentine relativ stabil in urmatorii doi ani, principalul factor de influenta ramanand raportul intre cererea de spatii si oferta, oferta de spatii noi in special", adauga Alexandru Petrescu. De asemenea, "livrarile in valuri ale unor mari proiecte imobiliare, cu destinatie de birouri, care vor atrage noi chiriasi si care vor absorbi cererea din ce in ce mai mare venita din partea companiilor din domeniile de outsourcing, BPO si IT&C".

In opinia sa, "in acest moment exista inca premise ca piata de spatii de birouri se va dezvolta in urmatorul an, daca domeniile enumerate mai sus isi vor continua, de asemenea, dezvoltarea in ritmul actual. Numai in domeniul de outsourcing, asociatiile de profil estimeaza o crestere cu inca 100.000 angajati, in urmatorii trei ani, ceea ce va duce automat la un nivel mai mare al spatiilor de birouri ocupate. Exista insa si pericole, care pot tempera aceste previziuni, printre acestea numarandu-se incetinirea cresterii economiei globale", conchide Alexandru Petrescu.

Sursa foto: mikkeell / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri