Daca un orizont de zgarie nori este specific unor metropole ale lumii, precum New York sau Hong Kong, alte orase s-au straduit sa isi conserve o arhitectura autentica. Pentru Bucuresti insa disponibilitatea terenurilor mari a reprezentat un factor care a "impiedicat" constructia proiectelor de tip turn, apreciaza consultantii companiei CBRE. Bineinteles, proiecte de tip turn exista si in Capitala si sunt amplasate in zona in care dezvoltarea pe verticala este mult mai eficienta, fata de proiectele de tipul business park.

Disponibilitatea terenurilor reprezinta cea mai mare influenta in dezvoltarea unui oras. In functie de disponibilitate, orasul se dezvolta intr-o anumita zona sau cu un anumit tipar de cladiri. Zona CBD (Central Business District) din Capitala, de exemplu, si zona de Centru au cel mai mare potential de dezvoltare a proiectelor de tip zgarie nori. In aceste zone, discutam, de regula, despre terenuri de dimensiuni reduse, iar proiectele de tip turn sunt mult mai eficiente din punct de vedere al dezvoltarii.

"Din punct de vedere al inchirierii, proiectele tip turn au un anumit profil de chirias, cel care cauta vizibilitate, prestigiu si pozitionare. Ritmul de inchiriere al unor proiecte de tip turn din Bucuresti a demonstrat ca exista cerinte pentru acest tip de produs. Costurile de inchiriere pentru un spatiu intr-un proiect turn este mai mare cu aproximativ 10-15% fata de chiria dintr-un business park", potrivit CBRE.

Iata care sunt cele mai inalte proiecte de spatii de birouri din Bucuresti, mai mari de 70 metri:

Nr. Proiect An livrare Inaltime (m) GLA* (mp) Proprietar
1 Sky Tower 2013 137 41.000 RPHI
2 Globalworth Tower 2016 118 49.000 Globalworth
3 Tower Center International 2012 106 22.000 Globalworth
4 Bucharest Financial Plaza 1997 83 18.000 Erste Bank
5 BRD 2004 82 20.000 BRD
6 Euro Tower 2010 80 16.500 Cascade Group
7 Globalworth Plaza (Nusco Group) 2010 80 24.000 Globalworth
8 City Gate 2009-2010 72 43.000 GTC
9 Crystal Tower 2011 72 16.000 Search Corporation
10 CDG Plaza 2005 70 23.300 GLL Partners
* Suprafata inchiriabila
Sursa informatii: CBRE

Exista, de asemenea, si proiecte de tip zgarie nori in constructie sau anuntate, cu o inaltime mai mare de 70 metri:

  • Proiectul Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo in zona Grozavesti / Pasaj Basarab, va avea o inaltime de 85 metri. Proiectul are o suprafata inchiriabila de 36.900 metri patrati si urmeaza sa fie finalizat la sfarsitul acestei luni.
  • Proiectul Unirii View, dezvoltat de C&I in zona Pietei Unirii, pe bulevardul Corneliu Coposu, va avea o inaltime de 73 metri. Proiectul are o suprafata inchiriabila de 18.000 metri patrati si urmeaza sa se finalizeze in al treilea trimestru al acestui an.

De asemenea, lista se poate continua cu urmatoarele proiecte:

  • The Mark, dezvoltat de S Immo in proximitatea Pietei Victoriei
  • One Tower, dezvoltat de One United la intersectia dintre Mircea Eliade si Calea Floreasca
  • Ana Tower, dezvoltat de Ana Holding in proximitatea Pietei Presei Libere
  • Proiectul ce urmeaza sa fie dezvoltat de Primavera Development in zona Razoare

"Acest tip de proiect ramane in vizorul chiriasilor, cererea din partea acestora mentinandu-se in ultimii ani", arata reprezentantii CBRE, desi "costurile de constructie pentru un proiect tip turn sunt semnificativ mai mari fata de un proiect tip business park".

Exista, in primul rand, doua limitari ce tin de regimul de inaltime: adancimea etajului - nu mai mult de 11 metri si suprafata tipica a unui etaj - 2.000 - 2.200 metri patrati. De asemenea, proiectele mai mari de 100 metri au nevoie de impartirea in mai multe zone tehnice a instalatiilor, insemnand dublarea spatiilor tehnice. Cu cat o cladire este mai inalta, cu atat elementele structurale ocupa mai mult spatiu interior, pierzand astfel din eficienta.

Un cost suplimentar pentru dezvoltator este generat si de numarul de etaje din subteran (proiectele de acest tip, trebuie sa aiba un numar mai mare de locuri de parcare pe o amprenta mai mica). Nu in ultimul rand, numarul lifturilor este mai mare in proiectele de tip business park.

CBRE, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata de consultanta imobiliara, a depasit anul trecut pragul de 10 milioane de euro, in ceea ce priveste cifra de afaceri. Compania a inregistrat la finalul anului 2017 un business in valoare de 12,6 milioane de euro (peste 57 milioane de lei) si un profit de circa 1,5 milioane de euro (aproape 7 milioane de lei).

Sursa foto: Sorin Vidis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri