La doar 17 kilometri de Marea Neagra, in Cogealac – Fantanele, judetul Constanta, se afla cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa. Pe o suprafata de 600 de hectare, Grupul CEZ a construit 240 de turbine eoliene, cu o investitie de 1,1 miliarde de euro. Intreaga capacitate a parcului (care are o putere instalata de 600 de MW) a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.

Cogealac este o localitate care se afla la aproximativ 40 de minute de mers cu masina, de Constanta. Este un drum pe care angajatii Grupului CEZ il fac in fiecare zi pana la parcul eolian ridicat pe campurile imense de la marginea localitatii Cogealac.

Vazuta de la nivelul solului, "padurea" de centrale eoliene care se intinde cat vezi cu ochii, este absolut impresionanta. Sunt sute de hectare presarate cu turbine de otel inalte de 100 de metri, care stau in calea vantului pentru a produce energie verde.

Foto: wall-street.ro

In parcul eolian din Cogealac, CEZ are 240 de turbine care incep sa produca energie atunci cand vantul bate cu 3,5 m/s si se opresc atunci cand viteza vantului ajunge la 25 de m/s sau cand se produc defectiuni tehnice. Productia zilnica a unei turbine eoliene este de aproximativ 6 GWh, echivalentul unui consum anual de energie electrica a 3.000 de gospodarii. Cifrele verzi ale parcului eolian CEZ, pe 2018, arata in felul urmator: productie maxima de energie de 143,5 GWh pe luna si de 12 GWh pe zi.

Foto: CEZ Romania

Vara (iulie si august) este perioada din an cu cel mai putin vant, insa din cauza schimbarilor climatice profilul vantului se schimba de la an la an. "Facem prognoze de vant si suntem obligati de lege sa dam aceste date autoritatilor din domeniu. In ultimii ani au inceput sa se schimbe perioadele cu vant puternic, iar intensitatea acestuia a scazut. In 2017 am avut productie buna si vara, ceea ce istoric nu s-a mai intamplat", a declarat Gabriel Negrescu, CEO Tomis Team.

O centrala eoliana se monteaza in 2-3 saptamani. Turbina are o inaltime de 100 de metri, fiind realizata din otel si fibra de sticla, iar o pala are o lungime aproape 50 de metri. De sus, de pe nacela, se poate admira unul dintre cele mai frumoase peisaje.

Foto: wall-street.ro

"Turnul este format din cinci sectiuni de 20 de metri, cu un diametru de 3-4 metri. Spre varf, sectiunea este conica. Toate turbinele de la CEZ au lifturi, insa, mai nou, se construiesc si turbine eoliene fara lifturi. Pentru transportul componentelor este nevoie de un trailer special", a explicat acesta.

Producatorul turbinelor este compania americana General Electric, care se ocupa si de intretinerea parcului.

CEZ nu are in plan sa mai dezvolte parcul din Cogealac, insa Grupul investeste in Europa, unde a achizitionat mai multe parcuri eoliene. Fata de cel din Romania, parcurile din Europa sunt mult mai mici, intre 2-5 turbine eoliene.

"In Romania, CEZ nu are in plan alte oportunitati de dezvoltare, nici pe uscat, nici pe mare, insa industria se dezvolta destul de mult si se pregateste pentru orice mediu ca sa instaleze astfel de echipamente, pentru ca din eolian vine energia viitorului. Au ajuns sa instaleze turbine chiar si in zonele aride", a declarat Gabriel Negrescu.

Atunci cand o turbina eoliana nu functioneaza (lipsa vantului sau defectiune tehnica), compania pierde 12 euro pe ora. Insa, de cele mai multe ori, tehnicienii si inginerii intervin destul de repede. "Remote, defectiunea poate fi remediata intr-un minut. In teren, interventia poate sa dureze si 1-2 ore, dar se poate ajunge si la operatiuni majore, cum ar fi schimbarea rulmentilor de la pala, situatie in care turbina se opreste pentru o saptamana", a explicat CEO-ul Tomis Team.

Pe langa mentenanta turbinelor, echipa de ingineri si tehnicieni raspunde si de intretinerea celor 200 de kilometri de drumuri din parc.

Foto: CEZ Romania

Pentru 2020, compania vrea sa investeasca in eficientizarea parcului eolian de la Cogealac. "Avem proiecte de eficientizare, de exemplu, de verificare a unghiului palelor, de verificare a azimutului, pentru ca daca turbina nu se afla pe directia vantului, putem pierde energie. De asemenea, vrem sa eficientizam operatiunile majore: folosirea macarelei, inlocuirea rulmentilor si a palelor. In 2018 am achizitionat o macara mobila si trailere, un cap tractor si ne-am creat o echipa specializata pe utilizarea echipamentelor pentru eficientizarea turbinelor", a mai spus Gabriel Negrescu.

De asemenea, pe viitor, compania vrea sa investeasca intr-un sistem de stocare a energiei electrice. "In prezent, toata energia pe care o producem se da in retea, iar Transelectrica face managementul sistemului de transport al energiei electrice. Noi doar producem energie, dupa care este treaba Transelectrica cum imparte energia la consumatori", a mai spus Gabriel Negrescu.

Energie verde, un "must", nu o alternativa la serviciul traditional de furnizare

Decizia Grupului CEZ de a dezvolta un produs eco-friendly care sa aduca in casele consumatorilor energia verde produsa in parcul de la Cogealac, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, a venit in mod firesc. Astfel, in vara lui 2019, compania a lansat CEZ Verde, un produs de energie 100% regenerabila, destinat atat clientilor casnici, cat si companiilor.

"Suntem interesati de dezvoltarea sustenabila a mediului. Ne-am dat seama anul acesta ca schimbarile climatice si protectia mediului nu trebuie sa mai fie un trend. Este un lucru firesc, este o responsabilitate pe care fiecare dintre noi trebuie sa o aiba, atat pentru generatia noastra, cat si pentru generatiile viitoare. In cadrul CEZ am constientizat importanta pe care o are ecologia si incalzirea globala si am lansat CEZ Verde, care consta in furnizare 100% a energiei din surse regenerabile. Vrem sa schimbam perceptia despre energia verde, care poate era vazuta ca un serviciu de nisa, care nu este pentru toata lumea, in ceva comun, care trebuie sa fie un "must" si nu o alternativa la serviciul traditional de furnizare", a declarat Adrian Vintila, manager dezvoltare produse in cadrul CEZ Vanzare, companie din cadrul grupului care se ocupa de furnizare energie electrica si gaze naturale.

Conform studiului "Perceptia romanilor despre un viitor verde", initiat de Grupul CEZ in Romania, peste jumatate dintre respondenti incearca sa aiba un impact pozitiv asupra mediului prin actiunile lor de zi cu zi, iar dintre romanii care sunt responsabili fata de mediu, 7 din 10 au grija sa nu arunce gunoaie in spatii nepermise, 6 din 10 recicleaza selectiv gunoiul, iar peste 2 din 10 incearca sa reduca consumul de apa si energie.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research pentru Grupul CEZ in Romania, 75% dintre respondentii persoane juridice, respectiv 59% dintre persoanele fizice, asociaza energia verde cu un produs oferit de furnizorii de energie electrica, 28% din totalul de companii utilizeaza deja energie verde, energia verde avand un scor general de atractivitate de 72% la persoane juridice si 74% la persoanele fizice.

Intr-o luna si o saptamana de la lansare, CEZ Vanzare a depasit 750 de clienti care au aderat contractual la CEZ Verde. "Incercam sa dezvoltam o cultura de sustenabilitate si am imbracat-o sub o umbrela care se numeste "generatia verde" CEZ. Ca masuri concrete in spatele acestui nume sunt lansarea CEZ Verde si incurajarea mijloacelor economice de transport: trotinete electrice si statii de incarcare, pentru acasa, a masinilor electrice", a mai spus Adrian Vintila.

In Norvegia, in 2018, aproape 50% dintre masinile noi puse la vanzare au fost hibride sau full electric. In 2025, Norvegia vrea sa interzica in totalitate masinile pe combustibil. "Automat, acest trend va ajunge si in Romania si este bine sa avem alternative", a precizat acesta.

Potrivit unei directive la nivel european, pana in 2025 toate tarile din blocul comunitar trebuie sa ajunga la o productie de energie verde de 32% din total.

Energie verde la Festivalul Neversea

Se fac pasi mici, dar importanti, catre consumul 100% de energie regenerabila si se cauta alternative pentru protejarea mediului. Un exemplu este Scoala Gimnaziala Musatesti din Arges, care a trecut pe energie verde ca sa-i invete pe elevi sa consume doar energie regenerabila. Proiectul vine cu o serie de avantaje: reducerea costurilor la factura de energie electrica, fiabilitatea panourilor solare, protejarea mediului inconjurator prin reducerea gradului de poluare si promovarea energiei inepuizabile.

"La Scoala Gimnaziala din Musatesti, la initiativa CEZ si cu finantarea noastra, am instalat un sistem de 15 KWh si am schimbat "pe verde" viitorul copiilor. Scoala va economisi 60% din costurile facturii normale de energie electrica. 30% din productia sistemului fotovoltaic va ramane in scoala, iar restul va intra in reteaua de distributie si scoala va fi remunerata pentru asta", a explicat Adrian Vintila.

Demersul de promovare a energiei verzi a inceput odata cu parteneriatul Neversea de anul acesta, unde spatiul de activare CEZ a fost prima zona 100% verde din cadrul festivalului, alimentata cu energie nepoluanta din parcul din Cogealac. Ambitia Grupului CEZ este ca in 2020 energia consumata la festivalul Neversea sa fie preponderent verde.

Sursa foto: CEZ Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri