JLL: Lipsa de infrastructura a determinat dezvoltatorii imobiliari sa construiasca proiecte mixte de spatii de birouri si locuinte

Modelul de dezvoltare pe piata de birouri din ultimii ani nu a avut la baza doar cerintele numelor mari intrate pe piata din Romania, ci a fost influentat de conditiile din Bucuresti. Astfel, lipsa infrastructurii a determinat dezvoltatorii sa construiasca proiecte mixte de birouri si rezidential, cu zone de food court si retail in incinta business park-urilor, potrivit JLL Romania.

Cateva exemple in acest sens sunt proiectele Timpuri Noi Square (dezvoltat de Vastint) One Mircea Eliade & One Tower (dezvoltate de One United Propeties pe fosta platforma Automatica) sau ISHO (dezvoltat de omul de afaceri timisoarean Ovidiu Sandor prin Mulberry Development). Acestea ofera simultan spatii de lucru, relaxare si locuit, integrate.

Timpuri Noi Square va dispune la finalizare de 100.000 mp suprafata inchiriabila de spatii de birouri clasa A si zone comerciale, plus 50.000 mp de spatii rezidentiale planificate, in timp ce cladirea de birouri One Tower se va traduce in 24.000 mp inchiriabili de spatii de birouri clasa A, o zona comerciala si 250 de apartamente. In Timisoara, Ovidiu Sandor are in plan 50.000 mp de spatii de birouri clasa A si 1.200 de apartamente in ISHO.

"Competitia dintre dezvoltatori a crescut, iar acestia aduc (pe langa modelul proiectelor mixte de spatii de birouri si locuinte - n.r.) in fiecare an elemente inovative pentru a capta interesul chiriasilor, deveniti din ce in ce mai exigenti in alegerea noilor locatii", adauga reprezentantii JLL.

Ca si exemplu, dezvoltatorul suedez Skanska va aduce pe piata din centru-vest in proiectul Campus 6 conceptul de receptie virtuala din dorinta de a eficientiza timpul vizitatorilor, iar grupul Werk a implementat in cladirea de spatii de birouri Vox Technology Park din Timisoara posibilitatea de identificare biometrica la accesul in cladire.

Citeste si:
Genesis Property: Oamenii vor reveni la birou, dar biroul nu va mai...
Genesis Property: Oamenii vor...

JLL: Infrastructura, eficienta cladirilor si facilitatile vor dicta si in 2018

"La celalalt pol insa, companiile de IT cer proprietarilor pe durata contractului de inchiriere asigurarea unei cantine care poate acomoda capacitatea numarului de angajati pe durata orelor de pranz", potrivit JLL, care arata, de asemenea, ca anul trecut "cea mai mare parte a cererii (pe segmentul de spatii de birouri din Capitala - n.r.) a venit din partea companiilor de BPO / SSC si IT (peste 80% din totalul inregistrat).

Zona Floreasca-Barbu Vacarescu a ramas cea mai activa din punct de vedere al numarului de tranzactii in Bucuresti, aceasta fiind urmata de CBD (zona dintre Piata Victoriei si Piata Charlles de Gaulle). "Nivelul cererii nete este incurajator, inregistrand o crestere de cateva procente fata de anul precedent si atingand la finalul lui 2017 valoarea de 170.000 mp dintr-un total al cererii de 330.000 mp", potrivit JLL.

De asemenea, rata de neocupare a oscilat intre 9 si 9,5% de-a lungul anului ajungand la putin sub 9% la finalul celui de-al 4-lea trimestru. Un alt reper semnificativ a fost nivelul preinchirierilor care a ajuns la 80.000 mp, in crestere cu cateva procente fata de anul 2016, zonele de Vest si Nord ramanand cele mai active din acest punct de vedere. In opinia reprezentantilor companiei de consultanta, diferentiatorii clari pentru potentialii chiriasi raman infrastructura, eficienta cladirilor si facilitatile oferite de catre spatii.

Anul 2017 a marcat semnarea unor contracte care vizeaza relocarea si expansiunea unor nume mari precum Renault, IBM, Genpact si intrarea pe piata din Bucuresti a gigantului Amazon.

Citeste si:
Sub 20% dintre locuinţe sunt asigurate printr-o poliţă de asigurare
România, la 44 de ani de la...

Pentru 2018, volumul livrarilor noi de spatii de birouri din Bcuuresti este estimat la peste 230.000 mp, dar pastrand nivelul cererii totale de aproximativ 330.000 mp. Cererea neta este estimata la 140.000 mp. Tranzactiile cu terenuri din zona Expozitiei anunta un nou pol al pietei de birouri in 2018, marcat de relocarea ING pe o suprafata de 19.000 mp.

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri