Zona Floreasca-Barbu Vacarescu a inceput sa se contureze ca un pol de business inca din perioada dinainte de criza, cand mai multi dezvoltatori cu experienta pe piata locala au cumparat terenuri pentru constructia de cladiri de birouri. In prezent, cele cinci proiecte finalizate genereaza afaceri de peste 25 de milioane de euro anual.
In ultimii trei ani, pe bulevardul Barbu Vacarescu si pe Calea Floreasca au fost finalizate patru cladiri de birouri: Euro Tower (la intersectia cu Lacul Tei), Lakeview (vizavi de Hotel Caro), Floreasca Business Park (sau Floreasca 169A) si Nusco Tower.

In plus, in aceeasi zona, Raiffeisen evolution, dezvoltatorul, care are in prezent in constructie turnul Sky Tower, a finalizat in anul 2005 cladirea Floreasca Tower, cunoscuta si sub numele de Oracle Tower. Tot in 2005, Raiffeisen evolution a vandut proiectul catre compania de asigurari Uniqa, intr-o tranzactie estimata la 20 de milioane de euro.

Floreasca Business Park, cel mai performant proiect din zona

In prezent, cele cinci cladiri de birouri, care totalizeaza aproximativ 100.000 mp de birouri plus parcari, au o cifra de afaceri cumulata de 25,26 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.


Cele mai mari incasari le are proiectul Floreasca Business Park, acesta avand si cea mai mare suprafata. Compania Floreasca Business Park, care detine cladirea de 36.000 mp, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 10,58 milioane de euro. Proiectul a fost dezvoltat de Portland Trust, cel mai vechi dezvoltator de birouri din Romania si vandut in 2010 fondului de investitii NEPI, in schimbul sumei de circa 100 de milioane de euro.

Pe locul al doilea dupa cifra de afaceri pe 2011 se afla cladirea The Lakeview, detinuta de AIG/Lincoln si Dinu Patriciu prin intermediul firmei BVB Real Estate. Incasarile The Lakeview au totalizat anul trecut 5,93 milioane de euro. [Citeste si Topul celor mai bune cladiri de birouri din Bucuresti]

Nusco si Euro Tower, afaceri similare

Cladirile Nusco Tower si Euro Tower, cunoscute ca sediul Volksbank, respectiv sediul Avon, au avut anul trecut incasari similare, acestea avand si suprafete apropiate. Astfel, Nusco Tower, cu o suprafata de 20.000 mp inchiriabili, a inregistrat o cifra de afaceri de 3,38 milioane de euro, in timp ce Cascade Park Plaza, compania care detine Euro Tower (16.500 mp), a afisat o cifra de afaceri de 3,36 milioane de euro.

Cea mai veche cladire de clasa A din zona Barbu Vacarescu, proiectul Floreasca Tower (7.600 mp), a inregistrat anul trecut afaceri de 2,01milioane de euro.

Pe bulevardul Barbu Vacarescu a mai fost finalizata recent si cladirea Barbu Vacarescu Office. Anul acesta, proiectul ar putea genera afaceri de circa 700.000 euro, avand in vedere suprafata de 3.600 mp, care include si restaurantul Sofa.

Cine mai pariaza pe noul pol de business

Pe langa aceste cladiri, alte doua proiecte sunt deja in constructie in zona Floreasca-Barbu Vacarescu. Primul care va fi livrat este Sky Tower, turnul de 37 de etaje in care se va muta, la sfarsitul anului, Raiffeisen Bank. Banca a inchiriat integral si cladirea mai mica, FCC Office, din imediata apropiere a turnului.

Un alt proiect inceput recent este Floreasca Park, dezvoltat de britanicul Robert Neale, de la Portland Trust. Proiectul, care va cuprinde doua cladiri cu o suprafata totala de 37.500 mp, va fi livrat in toamna anului viitor. Cel mai important chirias va fi Oracle, care a inchiriat circa 20.000 mp de birouri, renuntand la spatiile din Floreasca 169A si Oracle Tower, dar pastrand birourile din Nusco Tower.

Tranzactia a fost intermediata de Horatiu Florescu (foto jos), fondatorul companiei The Advisers/Knight Frank, cel care, in perioada cand lucra la Colliers, a participat si la inchirierea cladirilor The Lakeview si Floreasca 169A.

"Judecand dupa interesul pe care il acorda atat chiriasii, cat si potentialii dezvoltatori, zona continua sa fie noul centru de business al orasului, alaturi de cele deja consacrate, precum Piata Victoriei si Charles de Gaulle (CDG). In timp ce zona cuprinsa intre aceste doua puncte limiteaza dezvoltarea de cladiri noi, terenurile disponibile fiind putine si avand cu suprafete mici, Floreasca-Barbu Vacarescu ofera un mare avantaj: suprafetele disponibile mari, care au permis dezvoltarea unor cladiri eficiente, cu suprafete generoase pe etaj si un numar ridicat de locuri de parcare", explica brokerul.

Horatiu Florescu a inceput sa vorbeasca despre potentialul acestei zone inca din perioada 2007-2008, cand se ocupa cu relocarea companiilor PwC si RBS (la acea vreme, ABN Amro) in cladirea The Lakeview.

Inca 8 proiecte pe hartie

In prezent, adauga seful The Advisers/Knight Frank, o mare parte din cererea investitorilor activi pe piata vizeaza perimetrul cuprins intre Calea Floreasca, Barbu Vacarescu si soseaua Pipera. Acestia continua sa fie interesati de achizitionarea terenurilor disponibile in zona, fiind motivati de rata foarte mica de neocupare a spatiilor de birouri (sub 1%) si de chiriile ce se apropie de nivelul celor centrale (16-17 euro/mp).

"In ceea ce priveste dezvoltarile noi, pe langa proiectele Sky Tower si Floreasca Park, care vor creste cu aproximativ 80.000 mp stocul de birouri, exista alte opt proiecte anuntate in zona. Ramane insa de vazut care dintre aceste proiecte vor incepe in viitorul apropiat", incheie Florescu.

Printre proprietarii care detin terenuri libere pe bulevardul Barbu Vacarescu se numara omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cel care detine, prin intermediul firmei Baneasa Developments, mallul Baneasa Shopping City, si fondul austriac de investitii CA Immo, cunoscut ca fiind al treilea mare proprietar de birouri din Romania.

In prezent, cei mai mari chiriasi din zona Floreasca-Barbu Vacarescu sunt: Oracle, Volksbank (vezi aici cum arata sediul bancii), Holcim, Bayer, Centrofarm si Raiffeisen Leasing.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri