Stocul de birouri moderne din pietele secundare din Romania (Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov) ajunsese la 780.000 de metri patrati in iunie 2018, potrivit unui raport realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. In a doua jumatate a acestui an vor mai fi livrati 50.000 de metri patrati de spatii office in orasele mentionate, iar in 2019 – inca 190.000 de metri patrati. Aceste livari vor duce stocul total de birouri din pietele secundare la peste un milion de metri patrati, in timp ce in Capitala acesta va depasi trei milioane de metri patrati. Care sunt motivele pentru care companiile cauta sa inchirieze spatii de birouri in pietele secundare si ce proiecte urmeaza a fi livrate in aceste orase in perioada urmatoare?

Stocul de birouri din marile orase regionale – Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov – s-a dublat in ultimii cinci ani si va continua sa creasca intr-un ritm accelerat, urmand ca in 2019 sa fie depasit pragul de un milion de metri patrati, potrivit studiului Office Market Regional Cities, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

La finalul primului semestru din acest an, stocul de birouri de clasa A si B din cele patru orase a ajuns la un nivel de 780.000 de metri patrati, in crestere cu 12% (echivalentul a 87.000 de metri patrati) fata de perioada similara a anului trecut. Cea mai mare piata regionala ramane Cluj-Napoca, cu un stoc de 282.000 de metri patrati, in timp ce pe pozitia a doua a urcat Timisoara, cu un stoc de 213.000 de metri patrati, dupa ce in ultimele 12 luni au fost livrate spatii noi cu o suprafata de aproape 70.000 de metri patrati. Stocul de birouri moderne din Iasi a ramas stabil, la circa 180.000 de metri patrati, in timp ce Brasovul a ajuns la un stoc de 103.000 de metri patrati.

Anul 2018 se prefigureaza ca fiind cel mai prolific pentru piata de birouri din aceste orase, livrarile totale fiind estimate la circa 122.000 de metri patrati. Ritmul de dezvoltare este preconizat sa accelereze in 2019, cand sunt anuntate spre livrare noi proiecte cu o suprafata cumulata de circa 190.000 de metri patrati, atingand astfel pragul de un milion de metri patrati. Spre comparatie, tot la finalul anului 2019 stocul de birouri din Bucuresti va atinge nivelul de trei milioane de metri patrati, potrivit reprezentantilor Cushman & Wakefield Echinox.

Madalina Cojocaru

„Observam ca piata de birouri din marile centre regionale continua sa se dezvolte, fiind alimentata de energia si competentele celor peste 180.000 de studenti din aceste orase. Uitandu-ne la marile proiecte, tonul a fost dat la Timisoara, de proiectul City Business Center, urmat de proiectele United Business Center din Iasi si The Office in Cluj. In ultimul an, Timisoara a revenit in prim plan, prin proiecte precum Openville, ISHO si Vox Technology Park, in timp ce la Brasov proiectul Coresi continua sa se extinda, urmand ca in 2019 sa intre in piata si cladirile dezvoltate de AFI Europe. Cu rate ale somajului cuprinse intre 0,9% in Timis si 3,6% in Iasi, cea mai mare provocare a dezvoltatorilor si a ocupantilor de birouri se anunta a fi recrutarea si retentia talentelor, astfel ca accesibilitatea, proximitatea fata de centrele de interes (facultati, restaurante, zone de entertainment etc.) si dotarile tehnice vor face diferenta intre proiecte”, spune Madalina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

De altfel, se remarca faptul ca aproximativ un sfert din stocul de birouri existent in aceste orase este pozitionat in imediata vecinatate a centrelor comerciale dominante, astfel ca angajatii au acces la o gama larga de optiuni pentru masa de pranz, dar si la magazine, servicii si activitati pentru petrecerea timpului liber dupa incheierea programului.

Nivelul scazut al somajului din orasele mentionate – 1,6% in Cluj-Napoca; 0,9% in Timisoara; 3,6% in Iasi si 2,4% in Brasov – este contrabalansat de numarul mare de studenti din aceste importante centre universitare. In cele patru orase, anul trecut, numarul studentilor era de aproximativ 180.000, distribuiti astfel: 68.391 in Cluj-Napoca, 40.692 in Timisoara, 53.392 in Iasi si 21.516 in Brasov.

Chiriile pentru spatiile din cladirile de clasa A variaza intre 11-13 euro/ mp/ luna in Brasov si ajung la 13,5 – 15 euro/ mp/ luna in Cluj, in timp ce taxa cu serviciile variaza in intervalul 2 – 3,5 euro/ mp/ luna, in functie de specificul fiecarei cladiri.

In Cluj-Napoca discutiile se poarta inca din faza de structura a proiectelor office

In orasul de pe Somes, reprezentantii Cushman & Wakefield Echinox au in lucru tranzactii de inchiriere ce depasesc suprafata de 10.000 de metri patrati. Cererea este ridicata, astfel ca tranzactiile sunt semnate inainte de finalizarea proiectelor, in general cand acestea se afla la stadiul de structura. Stocul total de spatii office moderne este in prezent de 282.000 de metri patrati, iar pana la finalul anului viitor urmeaza a fi livrati inca 71.000 de metri patrati. Livrarile anuntate sunt United Business Center Riviera I & II, Advancity Offices si Record Park.

Tranzactie cu birouri de 6,2 milioane de euro in Timisoara

Orasul de pe Bega are un stoc de spatii office de 213.000 de metri patrati, care il situeaza, din aceasta perspectiva, pe locul al doilea in clasamentul celor mai importante piete office secundare, dupa Cluj-Napoca. Si din perspectiva interesului companiilor care vor sa inchireze spatii de birouri Timisoara este dupa Cluj, orasul de pe Somes fiind primul despre care intreaba potentialii chiriasi. Pana la finalul anului 2019, urmeaza a fi livrati inca 102.000 de metri patrati, cele mai importante proiecte fiind Openville, ISHO si Vox Technology Park.

CIT Grup, distribuitor romanesc pe nisa echipamentelor IT refurbished, a anuntat pe 13 septembrie 2018 achizitionarea cladirii Nokia din Timisoara, marcand astfel intrarea in businessul imobiliar. Operatiunile imobiliare vor fi administrate prin divizia CIT Imobiliare.

Cladirea in care a functionat Alcatel-Lucent si ulterior Nokia, situata in centrul Timisoarei, in imediata apropiere a City Business Centre are o suprafata inchiriabila de 11.000 de metri patrati, distribuita pe patru etaje. Discutiile si procesul de negociere au durat mai bine de un an, cladirea atragand interesul mai multor jucatori majori din piata, inclusiv fondul de investitii Globalworth. CIT Grup a fost asistat in aceasta tranzactie de catre cabinetul de avocatura Crudiu si Asociatii. Valoarea tranzactiei a fost de 6,2 milioane de euro.

Dan Iliescu, CIT Group

”Suntem interesati in continuare de achizitii, cautam cladiri cu potential mare datorita amplasamentului foarte bun, fie in zona centrala, fie in apropierea unor hub-uri de business consacrate. Vizam in general companii antreprenoriale care au nevoe de suprafete mici de 30-300 de metri patrati si carora le este foarte greu sa accese spatii de birouri moderne cu un amplasament foarte bun. Preturile pe care le oferim sunt de 8 euro pe metru patrat pentru prima inchiriere a spatiilor de birouri, in aceasta zona a Timisoarei preturile se situeaza intre 14 si 19 euro pe metru patrat. Tintim sa atingem un grad de ocupare de 100% in urmatoarele sase luni”, declara Dan Iliescu, CEO CIT Grup.

Din portofoliul CIT Grup mai face parte si o cladire de birouri de 2.400 de metri parati cu un teren aferent de 6.000 mp, inchiriata in totalitate, situata in zona Lipovei din Timisoara pe axa care leaga Dumbravita, cea mai mare zona rezidentiala a orasului legata de ansamblul Openville.

Iasi, stoc office de 180.000 de metri patrati

Stocul de spatii de birouri din Iasi se ridica, in iunie 2018, la 180.000 de metri patrati, potrivit raportului realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinoctiu. In urmatoarele 18 luni, pe piata ieseana vor fi livarati inca 27.600 de metri patrati de birouri, in proiecte precu. Baza 3 Office fazele I si II (extinderi) si Ideo II.

Brasovul inca sufera de pe urma lipsei aeroportului

Un minus al Brasovului - un oras cu un stoc de birouri de 103.000 metri patrati si cu livrari anuntate in urmatoarele 18 luni in suprafata de 38.200 de metri patrati - este, potrivit lui Cristi Moga, Head of Research in cadrul Cushman & Wakefield Echinox, faptul ca orasul nu are inca un aeroport international. Cele mai importante proiecte office din Brasov sunt Coresi Business Park si AFI Park Brasov.

”Cele mai recente stiri dau ca termen anul 2020 pentru finalizarea aeroportului international de la Brasov si ne asteptam ca, din acel moment, orasul sa creasca din perspectiva business-ului si a turismului. Un alt minus al orasului este legat de partea hoteliera, un alt factor luat in calcul de companiile internationale”, spune Cristi Moga.

Foto deschidere: Ivona Gal

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri