În 2023, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 7% mai scumpe decât anul trecut, în timp ce românii au căutat cel mai des apartamente cu două camere (în proporție de 48%), iar orașul în care s-au tranzacționat cel mai rapid proprietățile a fost București.

Acestea sunt câteva dintre concluziile radiografiei realizate de Storia.ro, platforma de imobiliare a grupului OLX.

„Am observat lucruri previzibile, precum creșterea generală a prețurilor, dar am întâlnit și câteva aspecte care ne-au surprins. Spre exemplu, am remarcat că luna august a devenit cel mai căutat interval atât în ceea ce privește închirierile, cât și achizițiile. Chiar dacă era un rezultat anticipat în cazul închirierilor, am fost surprinși să constatăm că românii au manifestat un interes sporit pentru achiziții. O explicație plauzibilă ar putea fi discutarea schimbării măsurilor fiscale, cu impact și pentru piața imobiliară, dar și inflația în scădere și IRCC-ul mai stabil,” a declarat, într-un comunicat remis redacției, Monica Dudău, Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Dinamica prețurilor în 2023 – creșteri în toate categoriile

În 2023 s-a înregistrat o tendință de creștere a prețurilor pe piața imobiliară, atât în ceea ce privește vânzările, cât și închirierile. Prețul mediu solicitat, la nivel național, pentru vânzarea unui apartament nou a fost de 1.687 euro/metru pătrat (+7% față de 2022), în timp ce prețul pentru cele vechi a fost ușor mai scăzut - 1.683 euro/metru pătrat (+8%).

În București, prețul mediu solicitat a fost de 1.582 euro/metru pătrat (+4% față de 2022), în timp ce în Cluj-Napoca un apartament s-a vândut, în medie, cu 2.457 euro/metru pătrat (+7%). Prețurile medii de achiziție au crescut și în alte orașe mari din țară în 2023: Iași - 1.413 euro/metru pătrat (+7% față de 2022), Constanța - 1.610 euro/metru pătrat (+7%) și Timișoara - 1.465 euro/metru pătrat (+3%).

Cele mai prietenoase prețuri în 2023 pentru vânzare, luând în calcul reședințele de județ, s-au găsit în Reșița, unde prețul mediu solicitat a fost de 757 de euro/metru pătrat.

Analiza Storia 2023(Click pentru a mări graficul)

Chiriie au crescut enorm în toată țara

În Capitală, chiriile au crescut în toate sectoarele, iar cea mai mare creștere (+18%) s-a înregistrat în sectoarele 1 și 2 la apartamentele cu două camere și în sectorul 5 la cele cu trei camere. Cele mai mici creșteri per sectoare s-au observat în sectorul 4 (între 8% și 10%) și în sectorul 2 în cazul garsonierelor (+9%).

Sectorul 1 rămâne cel mai scump sector al Capitalei, unde o garsonieră s-a închiriat, în medie, cu 343 euro, un preț cu 13% mai ridicat față de 2022. Cei care își doresc un apartament cu două camere au plătit, în medie, 521 euro, în timp ce locuitorii care caută apartamente cu trei camere au ajuns să cheltuiască, în medie, 785 euro pe lună pe chirie (+15% vs. 2022).

Totodată, în 2023, în Capitală prețurile pentru o garsonieră s-au încadrat între 253 euro (sectorul 5) și 343 euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 382 euro (sectorul 6) și 521 euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 429 euro (sectorul 6) și 785 euro (sectorul 1).

Tendința de creștere a prețurilor s-a observat și în alte orașe mari de pe platforma Storia. În Cluj-Napoca o garsonieră s-a închiriat, în medie cu 337 euro/lună, în timp ce un apartament cu două camere s-a închiriat cu 527 euro/lună. Prețurile medii de închiriere ale apartamentelor cu trei camere au crescut cel mai mult (+19% față de 2022) ajungând la 666 euro.

Analiza Storia 2023

(Click pentru a mări graficul)

În Iași, prețurile medii s-au situat astfel: 292 de euro pentru o garsonieră, 411 euro pentru un apartament cu două camere și 500 de euro pentru un apartament cu trei camere.

În Constanța s-au înregistrat creșterile cele mai mari (între 26% și 34%). Garsonierele au avut un preț mediu de listare de 286 de euro, apartamentele cu două camere – 449 euro, în timp ce apartamentele cu trei camere au avut un preț mediu de 601 euro.

În Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023, prețul închirierii unei garsoniere a fost, în medie, de 237 euro. Pentru un apartament cu două camere cei interesați au plătit, în medie, 380 de euro, în timp ce un apartament cu trei camere s-a închiriat, în medie, cu 430 de euro.

În ceea ce privește cele mai accesibile tarife pentru închiriere, cele mai mici prețuri solicitate s-au înregistrat în Drobeta-Turnu Severin, unde prețul mediu a fost de 205 euro/metru pătrat pentru apartamentele cu maxim trei camere.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri