Zona de nord Calea Floreasca - Barbu Vacarescu este o zona de birouri bine definita si faptul ca dezvoltatorii au luat decizia de a se indrepta si catre alte zone arata ca piata se dezvolta, ca oportunitatile de dezvoltare care apar sunt fructificate, pentru o crestere sanatoasa a economiei si a locurilor de munca. Fiecare zona in care se dezvolta spatii de birouri are propria identitate si se preteaza pentru un anumit tip de chirias, apreciaza Mihai Paduroiu, head of advisory & transaction services, office, CBRE.

"Bucurestiul are mare nevoie de spatii de birouri nou livrate, deoarece sunt foarte multe cerinte de peste 5.000 metri patrati in piata, ale companiilor existente", arata Mihai Paduroiu (foto). Potrivit unui raport recent al CBRE, stocul de spatii de birouri moderne din Capitala a depasit 2,76 milioane de metri patrati, la finele anului trecut, iar alti 900.000 mp se afla in constructie in prezent sau la stadiul de plan cu date estimate de livrare pana in 2020.

ReConstruct, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului imobiliar, ajunge in 2018 la cea de-a patra editie. Participa GRATUIT la eveniment. Marti, 24 aprilie, de la ora 9.00. Inscrie-te aici.

In 2017, mai mult de 120.000 mp de spatii de birouri in cadrul a sapte proiecte de profil au fost livrati in Capitala. O pondere de 38% din noua oferta a fost in zona de vest, urata de zona centrala a orasului, conform raportului CBRE. Cele mai importante proiecte au fost: Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint, The Bridge, dezvoltat de Forte Partners si Globalworth Campus, dezvoltat de Globalworth. Ceea ce evidentiaza nevia ridicata de noi spatii de birouri este faptul ca 90% din noua oferta fusese deja inchiriata inainte de livrare.

Pentru acest an, tinta de livrari a dezvoltatorilor de spatii de birouri ajunge la 200.000 mp, potrivit CBRE, din care 40% sunt deja inchiriati. Printre proiectele anuntate se numara: Campus 6, Orhideea Towers sau AFI Tech Park.

Cum se va reflecta aceasta "nevoie" de spatii de birouri in evolutia chiriilor

"Chiria a ramas stabila (18,5 euro pe mp lunar, potrivit raportului CBRE), insa diferentele se fac in construirea pachetul de beneficii, care poate sa insemne luni de chirie gratuita si alocarea de bugete de amenajare a spatiului de birouri. Dezvoltatorii ofera aceste pachete de beneficii in functie de amploarea proiectului si de avantajele oferite", spune Mihai Paduroiu.

In opinia sa, de regula, numarul de luni cu chirie gratuite variaza in functie de durata contractului, suprafata inchiriata, tipul de tranzactie (inchiriere sau pre-inchiriere).

"Pe piata se ofera in medie o luna gratuita pe fiecare an de contract de inchiriere iar bugetul de amenajare de spatii (fit-out contribution sau landlord contribution) variaza intre 50 euro si 150-200 euro/ mp inchiriat, de asemenea, in functie de durata contractului, suprafata inchiriata sau tipul de tranzactie. Unele proiecte sunt mai bine echipate/ finisate in standardul cladirii, in timp ce altele au un nivel de finisare inferior si din acest motiv anumiti dezvoltatori ofera o contributie mai mare sau mai mica. Cat priveste chiria neta - net effective rent - aceasta are o pondere de 80-85% din chiria ceruta (headline rent)", conchide Mihai Paduroiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri