Dupa un an marcat de criza si incertitudine in economie, 2010 a adus o piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) caracterizata de inghet pe sectorul IT&C. Wall-Street a stat de vorba cu doi jucatori din industrie si a aflat ce cred acestia referitor la ceea ce urmeaza in piata de profil.
La inceputul acestui an se estima ca activitatea de fuziuni si achizitii din industria IT va inregistra un trend ascendent, ca urmare a stabilizarii economiei globale, inovatiilor tehnologice, cresterii valorilor si imbunatatirii performantei operationale pentru companiile IT din 2009.

Insa, pe plan local, de la inceputul anului, nu au fost inregistrate mai mult de 10 fuziuni si achizitii in acest sector (de exemplu, tranzactiile GTS - Datek, RCS&RDS - Air Bites, Soitron - Datanet Systems, Neogen - CeeVee etc.).

“Motivul cel mai important din cauza caruia numarul de tranzactii in IT a coborat considerabil este legat de scaderea in continuare a pietei de profil, chiar dupa un 2009 absolut dramatic, lucru care nu ofera prea mult curaj investitorilor pentru a face tranzactii. In plus, volatilitatea generala din economia si din legislatia economica romaneasca au fost si ei factori inhibitori suplimentari”, explica Marius Ghenea (foto), cunoscut antreprenor roman si presedinte al FiT Distribution, companie care opereaza mai multe magazine online.

Ionut Boldizsar, seful New Tech Consulting, companie privata cu capital integral romanesc specializata in furnizarea de servicii IT, sustine ca, anul acesta, piata de fuziuni si achizitii a fost activa indeosebi in zona de retail.

Anul trecut au existat tranzactii mai importante in acest sector, spune el.

“Modul de evaluare al unei companii se rezuma fie la multiplicarea cifrei de afaceri sau la multiplicarea EBITDA. In Romania, din ce am putut sesiza, EBITDA constituie indicatorul cheie care sta la baza incheierii unor tranzactii. In 2008, inainte de criza, la o companie din domeniul serviciilor si solutiilor IT, rata de multiplicare se situa intre 5 si 7. In prezent, aceasta a scazut foarte mult. Din discutiile pe care le-am avut cu diverse persoane din industrie, aceasta este de 2-3”, a declarat Boldizsar.

Tocmai din aceasta cauza, a micsorarii valorilor tranzactionate, a coborat si numarul propriu-zis de achizitii. Cei care dispun de bani pentru a cumpara o companie in IT sau pentru a investi profita de oportunitatea actual, insa cei care s-ar fi gandit la un moment dat, inainte de criza, sa iasa din business-ul pe care l-au fondat, in prezent, se gandesc de doua ori, deoarece ar avea foarte mult de pierdut.

Spre exemplu, Ghenea nu este convins ca, pana la finalul anului, vom mai vedea tranzactii in piata de IT locala. Iar seful New Tech Consulting este de parere ca orice manager care crede si tine la compania lui, nu ar vinde, date fiind conditiile actuale.

“Momentul prezent nu este unul bun pentru a vinde compania pe care ai fondat-o. Totusi, pe de alta parte, exista oameni care pornesc afaceri, le aduc la un anumit nivel si, ulterior, cauta un exit. Este si asta o metoda de a face business, dar nu neaparat in Romania. Mai degraba in strainatate, unde exista si business angels sau diverse fonduri de investitie.”

In plus, conform acestuia, cei care pornesc afaceri in IT sunt oameni care investesc in business-ul lor si entuziasm, pasiune, pe langa bani si timp.

Antreprenorul Marius Ghenea afirma ca, in momentul de fata, nu se cunosc detalii despre o tranzactie importanta care sa fie in curs de finalizare si ca, din punctul sau de vedere, achizitia eMag de catre Asesoft a fost cea mai semnificativa tranzactie din ultimii doi ani din acest domeniu, iar achizitia si fuziunea dintre Flamingo si Flanco, care a avut loc in urma cu patru ani, a fost cea mai importanta tranzactie din IT-ul autohton, de-a lungul timpului.

Referitor la industria IT, acesta afirma ca 2010 va fi un an foarte greu in continuare, mai ales in conditiile unui TVA marit, dar si din cauza tuturor celorlalte probleme de care sufera consumul din Romania in acest moment.

“Cu privire la 2011, este prea devreme sa facem niste estimari foarte specifice, dar probabil ar trebui sa asistam totusi la o revenire, mai ales ca achizitiile IT au fost oprite, atat de persoane fizice, cat si de companii si Guvern, deja de mai bine de doi ani, astfel incat un ciclu necesar de recumparare pentru innoirea tehnologica devine absolut necesar la orizontul anului 2011.”
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri