Finalizarea proiectului e-Romania, adoptarea legii infrastructurii in telecomunicatii ori cresterea investitiilor pentru a extinde accesul la internet in mediul rural sunt doar cateva dintre asteptarile pe care le au managerii de la Valerian Vreme, noul sef al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. Cu toate ca spre deosebire de fostul ministru Gabriel Sandu, Vreme are experienta in IT, managerii spun ca acest lucru nu este neaparat un avantaj, importante fiind calitatile acestuia de administrator.
Dupa ce ministrul Gabriel Sandu a fost remaniat, la sefia Ministerului Comunicatiilor a sosit deputatul PDL Valerian Vreme, personaj care, spre deosebire de predecesorul sau, are un background in industria IT&C.

Absolvent al Facultatii de Electrotehnica din Iasi, sectia Automatizari si Calculatoare, Vreme este vicepresedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor. El a lucrat intre 1987 si 1992 ca inginer depanator de calculatoare la filiala din Onesti a companiei IIRUC, dupa care si-a lansat propriul business, firma uM-Soft.

Insa experienta pe care o are in domeniul IT&C este suficienta pentru a conduce Ministerul la al carei carme a fost numit sef?

Din punctul de vedere al lui Bogdan Pasat, director de marketing si vanzari JVC pentru Romania si Bulgaria, pentru a fi un bun ministru trebuie sa fi, in primul rand, un bun administrator.

Intrebat cum i se pare schimbarea lui Sandu de la Comunicatii, acesta a declarat ca nu este in masura sa dea verdicte deoarece nu il cunoaste foarte bine pe noul ministru.

“Insa, cum nu am cunostinte despre cine este Gabriel Sandu, nu am nici despre cine este Valerian Vreme. In opinia mea, un ministru trebuie sa stie ce inseamna gestionarea unui buget si sa fie un bun administrator. Iar faptul ca noul sef numit la MCSI are experienta in IT nu il face neaparat un bun administrator”, a declarat Pasat, pentru Wall-Street.

Din cele 23 de initiative legislative pe care Vreme le-a avut din 2008, de cand este deputat, si pana acum, patru au fost pentru sustinerea sectorului IT.

Monica Jiman, director operational si vicepresedinte pentru dezvoltarea afacerilor in cadrul Pentalog, este de parere ca noul ministru ar trebui sa verifice ce s-a intamplat in timpul mandatului ministrului Sandu si sa incerce sa nu comita aceleasi greseli ca si predecesorul sau.

“Proiectul e-Romania, spre exemplu, exista doar pe hartie. Parerea mea este ca Gabriel Sandu nu a fost atat de activ pe cat ar fi trebuit, mai ales ca IT-ul este un domeniu care aduce bani statului”, a spus ea.

Totodata, aceasta crede ca daca Valerian Vreme detine un business in industria de profil ar trebui sa stie cu ce se confrunta domeniul la ora actuala, astfel ca numirea sa la carma Ministerului Comunicatiilor ar trebui sa fie de bun augur.

“Mi-ar placea ca noul ministru sa incurajeze industria IT. Masurile anticriza propuse anterior in acest sector ar lasa Romania fara IT-isti.”

Eugen Schwab-Chesaru, director general si partener al companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC), si-ar dori ca noul ministru (despre care nu a auzit inainte sa fie numit sef la MCSI) sa creeze transparenta in procesele de licitatii publice pentru alegerea solutiilor IT si a furnizorilor acestora.

Pe de alta parte, Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, spera ca in curand sa fie adoptata legea infrastructurii in telecomunicatii, care sa duca la dezvoltarea retelelor.

“Este o lege pe care vrem sa o promovam de sase ani si eram pentru prima oara foarte aproape sa o facem daca nu aparea aceasta remaniere. In prezent este un regim legal extrem de incert, pentru ca nu a existat interes pentru ea, iar daca se va continua asa vor fi oprite investitii importante ale operatorilor. Legea despre care vorbesc ar putea aduce locuri de munca, bani, lucruri de care industria telecom are nevoie acum, mai ales ca lucrurile sunt facute in aer. Solutia aeriana (n.red de a atarna firele de cablu de stalpi) este aleasa pentru ca este cea mai ieftina”, explica reprezentantul asociatiei din care fac parte cei mai mari operatori de cablu de pe piata locala.

Unul din managing partnerii Power Net Consulting, Emil Munteanu, afirma ca “Sandu se blocase in e-Romania. Eu cred ca acum ar trebui sa se dea drumul la licitatii. Nivelul investitiilor a scazut tot mai mult in industria IT in ultimul an. De aceea, Vreme ar trebui sa faca ceva mai mult pentru a dezvolta infrastructura, pentru a aduce o schimbare in bine.”

Dinu Malacopol, directorul general al companiei de telecomunicatii Digital Cable Sistems, isi doreste ca noul sef al MCSI sa finalizeze proiectul e-Romania si sa stimuleze investitiile pentru extinderea accesului la internet, in special in zonele rurale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri