Smartphone-urile vor costa in medie 50 de euro anul viitor, comparativ cu mai mult de 100 de euro in prezent, acestea devenind tot mai accesibile pentru populatie, a declarat pentru Wall-Street, Julien Ducarroz, director comercial business to consumer al Orange Romania, cel mai mare operator telecom pe piata locala cu afaceri de 730 de milioane de euro in primele noua luni din acest an.
“In 2011 smartphone-urile vor deveni mai populare si mai accesibile pentru ca vor avea preturi mai mici. Nu ma astept la o revolutie in ceea ce priveste capacitatile acestora, vor fi imbunatari ale camerei, ale ecranului, dar nu schimbari importante. Poate mai tarziu, odata cu introducerea pe scara larga a telefoanelor cu camere sau ecrane 3D. Dar acest lucru nu se va intampla in 2011. La anul ma astept ca smartphone-urile sa aiba un pret mediu in jurul a 50 de euro, si nu precum astazi, cand sunt mai mult de 100 de euro. Astfel, vor fi accesibile tuturor, oamenilor din toata tara pentru ca pana la urma un smartphone este un telefon de pe care poti accesa internetul, vocea fiind la fel ca cea de pe un telefon normal”, explica managerul operatorului.

Ducarroz adauga ca se asteapta ca in decembrie vanzarile Orange de telefoane sa fie la un nivel similar cu cel de anul trecut, insa smartphone-urile vor creste pana la aproximativ 15% din volumul telefoanelor vandute comparativ cu 10% in decembrie 2009 si 1-2% in aceeasi luna din 2008.

Cresterea va veni din scaderea preturilor, dar mai ales din diversitatea tot mai mare de dispozitive.

“Cele mai mari vanzari ale unui singur brand ar putea fi inregistrate de iPhone, dar, ca volum total, probabil, cele mai bine vandute vor fi telefoanele Android pentru ca sunt mai multe modele printre care ale unor producatori precum Samsung, LG si Motorola. Blackberry ar trebui sa inregistreze vanzari bune pentru modelul Torch, dar si pentru cel low-end cu BlackBerry Curve 9300 si la fel si tabletele, care sunt de fapt niste smartphone-uri mai mari”, a mai spus oficialul Orange.

Compania a lansat in ultimele luni tot mai multe smartphone-uri printre care cele mai cunoscute sunt Samsung Galaxy S, iPhone 4, BlackBerry Torch 9800, HTC Desire HD dar si tableta Samsung Galaxy Tab.

Totodata, operatorul de telefonie mobila va lansa in urmatoarele saptamani cele mai noi smartphone-uri Nokia: modelele N8 si Nokia C7.

„Vanzarile de smartphone-uri s-au dublat in primele noua luni ale anului comparativ cu perioada similara din 2009, iar numarul de clienti care utilizeaza date mobile a ajuns la peste trei milioane. Asadar, vorbim despre un segment de piata in plina ascensiune. Vrem sa il dezvoltam si sa il facem mai accesibil printr-o gama diversificata de telefoane, la preturi incepand de la 29 euro”, declara saptamana trecuta Petre Dobrescu, product division manager in cadrul Orange Romania.

Orange Romania a lansat in ultimele luni din ce in mai multe servicii pentru a creste pe zona de internet mobil si smartphone-uri, in prezent telefoanele inteligente reprezentand circa 30% din totalul telefoanelor prezente in oferta companiei.

Operatorii de telefonie mobila estimeaza ca smartphone-urile reprezinta circa 10% din numarul de telefoane vandute in Romania, o piata evaluata la 4-5 milioane de unitati. Insa Sorin Manea, directorul deviziei de telecom din cadrul Samsung Electronics Romania, filiala locala a celui de-al doilea producator de telefoane mobile la nivel mondial, afirma de curand pentru Wall-Street ca anul acesta se vor vinde circa 250.000 de smartphone-uri comparativ cu circa 140.000 anul trecut.

Managerul adauga ca vanzarile de telefoane mobile in 2010 vor fi in scadere cu circa 16% fata de cele 3,9-4,3 milioane de exemplare comercializate anul trecut.

In primele noua luni din acest an, vanzarile totale de telefoane mobile pe piata locala au fost de 122 de milioane de euro, mai putin cu 32,2% fata de aceeasi perioada din 2009, conform datelor GFK Romania.

Pe de alta parte, in trimestrul al treilea vanzarile de telefoane s-au micsorat la 41 de milioane de euro, in scadere cu 32,8% fata de iulie-septembrie anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri