Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana (UE) au decis, la Bruxelles, sa modifice legislatia Uniunii si sa infiinteze in 2013 un mecanism permanent de gestionare a crizelor, transmite Bloomberg.
Germania, statul cu cea mai mare contributie la ajutoarele destinate Greciei si Irlandei, a insistat pentru ajungerea la un acord in vederea infiintarii unui sistem care va permite acordarea de ajutoare financiare atunci cand va fi necesar pentru sprijinirea euro si care ar putea forta detinatorii de obligatiuni sa-si asume o parte din costurile viitoarelor salvari, potrivit Mediafax.

"Sarcina noastra este acum de a mentine directia, sa mergem, nu sa vorbim, si sa dovedim ca se inseala acelora care au prognozat caderea euro", a declarat presedintele UE, Jose Barroso, dupa prima sesiune a unui summit UE incheiata joi noaptea. Reuniunea va continua si vineri.

Majoritatea pietelor europene ale obligatiunilor au scazut joi, in conditiile in care refuzul Germaniei de a refuza sa majoreze resursele actualului mecanism european de urgenta, de 750 miliarde de euro, a amplificat ingrijorarile ca statele din Europa nu au gasit formula potrivita pentru a lupta contra crizei datoriilor care ameninta euro.

"UE are nevoie de putin mai mult timp, poate pana la inceputul anului viitor, pentru a putea produce ceva clar", a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

Liderii europeni nu au discutat joi despre posibilitatea de a folosi principalul fond al mecanismului, de 440 de miliarde de euro, pentru achizitionarea de obligatiuni emise de statele europene cu probleme. Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a indicat, insa, ca problema va fi pusa curand pe agenda de discutii.

"Aceasta va fi luata in considerare in urmatoarele saptamani", a spus el.

Un astfel de pas ar reduce povara Bancii Centrale Europene, care a cumparat datorii de 72 de miliarde de euro incepand cu mai pentru a stabiliza pietele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri