Chiar daca prefera sa inventeze noi produse si mai putin sa participe la sedinte ori conferinte de presa, Larry Page (38 de ani), unul dintre cei doi fondatori ai Google, va trebui sa se obisnuiasca si cu aceste lucruri: din 4 aprilie va deveni noul director general al motorului de cautare american, inlocuindu-l pe Eric E. Schmidt, scrie cotidianul american The New York Times.
Eric Schmidt (55 de ani) a ocupat functia de CEO al companiei din 2001, iar din aprilie va fi presedinte executiv. Dupa angajarea lui Schmidt ca director general, Larry Page(foto) a fost presedinte pentru produse, iar Sergey Brin, celalalt cofondator al Google, a ocupat functia de presedinte pentru tehnologie.

Anuntul schimbarii managementului Google vine in aceeasi saptamana in care Steve Jobs, seful Apple, principalul concurent al companiei in ceea ce priveste inovatiile in IT, a anuntat ca se retrage din cauza unor probleme de sanatate. Acest lucru ar putea permite Google sa castige teren pe piata smartphone-urilor, a tabletelor PC si pe cea a publicitatii pe telefonul mobil.

Prin aceasta mutare, Page va putea arata daca din 2001, de la retragerea din functia de CEO al Google, si-a dezvoltat abilitatile de conducere a unui business, care, pana acum, a reusit sa scoata bani din publicitate online, dar care totodata incearca sa isi mentina statutul de motor al inovatiei.

De alfel, joia trecuta, in momentul in care a devenit public ca va trece la conducerea Google, Larry Page a afirmat ca isi doreste ca deciziile importante sa fie luate la fel de rapid precum in perioada in care Google era doar un start-up, si nu un gigant cu aproape 24.400 de angajati si venituri de 29,3 miliarde de dolari pe an. Astfel, unul dintre primele lucruri pe care le va face Page va fi reducerea birocratiei din companie.

Page si Schmidt au mai declarat ca vor ca proiectele propuse sa functioneze ca start-up-uri in interiorul Google pentru a creste inovatia.

Voci din piata americana de IT spun ca acest lucru va schimba semnificativ compania avand in vedere ca dezvoltarea de produse a incetinit foarte mult comparativ cu Facebook sau chiar site-ul de cupoane de reduceri Groupon.

“Cand fondatorul este si CEO, de obicei este o persoana cu dorinta de a face lucruri noi, opusa celei talentate in vanzarea lucrurilor. Larry este mai mult tipul fondator, inovator, hacker, inventator, interesat de toate lucrurile magice pe care tehnologiile digitale le pot face”, a afirmat Michael Hawley, profesor la celebra scoala americana Massachusetts Institute of Technology si un apropiat lui Page.

Chiar daca stie ca din aprilie rolul sau se va schimba, Page a afirmat saptamana trecuta ca pasiunea lui va ramane crearea de produse.

Specialistii spun si ca Eric Schmidt avea doua responsabilitati mari, in care Page nu are foarte multa experienta: sa fie imaginea Google si sa gestioneze operatiunile curente ale companiei.

Chiar daca cei care il cunosc pe Larry Page spun ca acesta ar fi timid, angajati ai Google afirma ca managerul juca un rol destul de important in afara companiei, reprezentand uneori motorul de cautare in intalnirile oficiale cu reglementatorii din domeniul IT ori al concurentei.

Larry Page


In prezent, cofondatorul Google este presedintele pentru produse al companiei, iar din aprilie va reveni la conducere in functia de CEO.

In varsta de 38 de ani, Larry Page s-a nascut si a crescut in statul american Michigan, iar, mai tarziu, a invatat la Universitatea Stanford unde l-a intalnit pe Sergey Brin, alaturi de acesta lansand motorul de cautare Google in 1998. Intre 1998 si 2001 a fost copresedintele companiei.

Chiar daca in 2001 s-a retras de la conducerea Google a fost mereu implicat in deciziile cheie: a ajutat la crearea serviciului de posta electronica Gmail, a browserului Chrome si la achizitia in 2006 a site-ului de partajare de continut video YouTube, scrie The Wall Street Journal.

De asemenea, s-a implicat in proiectul retelei de socializare Orkut sau in cel al construirii unei masini care sa se conduca singura.

Este cunoscut faptul ca Page este pasionat de crearea de noi programe, iar fosti angajati ai Google ori persoane care au participat alaturi de Page la diferite sedinte ale companiei spun ca uneori acesta pare sa fie dezinteresat de discutii, in special de subiectele financiare.

Eric Schmidt

In prezent este presedinte al boardului si CEO, iar din aprilie 2011 va fi presedinte executiv, functie din care ii va consilia pe cei doi fondatori ai Google, se va ocupa de tranzactii, parteneriate si relatii cu clientii.

A fost directorul general al companiei din iulie 2001 si s-a ocupat de listarea companiei pe bursa in 2004.

Inainte de a veni la Google, Schmidt a fost presedinte si CEO la Novell si director de tehnologie la Sun Microsystems.

De la venirea in companie, Schmidt a marit veniturile de la 86,4 milioane de dolari in 2001 la 29,3 miliarde de dolari anul trecut si numarul de angajati de la 284 la 24.400.

In 2010, profitul net al motorului de cautare a fost de 8,5 miliarde de dolari fata de 6,9 milioane in 2001.

In ultimul trimestru al anului trecut, compania si-a majorat profitul net cu 29% peste estimarile initiale, pana la 2,54 miliarde dolari, iar veniturile au urcat cu 26,5%, la 8,44 miliarde dolari.

Sursa foto: Blogul Google.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri