Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila pe piata locala, a pierdut 35.000 de utilizatori in ultimul trimestru al anului trecut. Compania a inregistrat prima scadere a bazei de clienti de la finalul lunii iunie 2009, arata raportul financiar al furnizorului de servicii telecom, potrivit caruia numarul de utilizatori a ajuns la 9,8 milioane.
Astfel, operatorul avea la finalul lui decembrie 9.804.000 de clienti fata de 9.839.000 in septembrie anul trecut si 9.663.000 in decembrie 2009.

Ultima data cand compania si-a diminuat numarul de utilizatori a fost intre aprilie si iunie 2009, cand Vodafone a pierdut 55.000 de clienti la 9,53 milioane.

Dintre cei 9,8 milioane de utilizatori Vodafone, circa 62,1% folosesc cartele preplatite, iar restul de 37,9% sunt abonati la serviciile companiei.

Venitul mediu per utilizator (ARPU) a fost de 6,2 euro in ultimul trimestru din 2010 (T3 fiscal pentru grupul Vodafone) fata de 6,8 euro pe luna intre iulie si septembrie anul trecut.

“ARPU a fost afectat de reclasificarea unor categorii de venituri, in trimestrul trei al anului financiar 2010 - 2011. Eliminand efectul acestor ajustari contabile, valoarea ARPU ar fi fost 6,7 euro, folosind aceeasi baza comparativa fata de trimestrele anterioare”, au declarat oficialii Vodafone.

Scaderea venitului mediu per utilizator a fost cauzata si de faptul ca in ultimele trei ale anului trecut, abonatii Vodafone au platit in medie 12,5 euro pe luna comparativ cu 14,1 euro pe luna intre iulie si septembrie sau 14,3 euro lunar intre aprilie si iunie 2010.

In acelasi timp, clientii de cartele preplatite au generat in medie venituri de 2,5 euro pe luna in ultimul trimestru din 2010.


Micsorarea ARPU se observa si in veniturile din servicii care intre octombrie si decembrie anul trecut s-au diminuat cu 9% fata de aceeasi perioada din 2009.

Veniturile din servicii (de exemplu, telefonie mobila si fixa, internet) ale operatorului sunt de obicei usor mai mici decat cele totale. De exemplu, intre aprilie si septembrie anul trecut compania a avut venituri din servicii de 411 milioane de euro in timp ce veniturile totale au fost de 425,7 milioane de euro.

"Rezultatele Vodafone Romania au fost peste asteptarile noastre, in trimestrul incheiat la 31 decembrie 2010, in conditiile in care am continuat sa operam intr-un mediu economic dificil. Ne bucuram sa vedem o tendinta de crestere a serviciilor de date mobile, precum si in zona solutiilor totale de comunicatii si in segmentul business", a spus Inaki Berroeta, directorul general al Vodafone Romania.

Compania nu a oferit date despre valoarea veniturilor, aceste cifre fiind oferite din sase in sase luni.

In 2010, veniturile companiilor de telecom au continuat sa scada comparativ cu 2009 si 2008 deoarece clientii au fost mai precauti in privinta cheltuielilor, dar si pentru ca operatorii au fost nevoiti sa reduca foarte mult preturile, ceea ce, pe de alta parte, a crescut consumul de voce, SMS ori internet.

De altfel, in noiembrie anul trecut oficialii Vodafone explicau in raportul financiar al companiei ca scaderea cu 13% a veniturilor din servicii ale companiei a fost cauzata conditiile economice neprielnice si de competitia preturilor.

De exemplu, ca urmare a tarifelor mai mici, utilizatorii Vodafone au vorbit in ultimul trimestru din 2010 aproximativ 4 miliarde de minute, cu un miliard mai mult fata de primele trei luni din 2009.

Aceeasi tendinta a fost vizibila in 2010 la nivelul intregii piete de telecomunicatii, datele arbitrului telecom aratand ca in primul semestru al anului trecut romanii au vorbit in jur de 25,5 miliarde de minute mai mult cu 11,7% fata de iulie-decembrie 2009.

La nivel de grup, Vodafone a inregistrat al cincilea trimestru consecutiv de crestere a veniturilor.

Astfel, veniturile totale ale grupului au fost de 11,89 miliarde de lire sterline (13,79 mld. euro) in ultimul trimestru din 2010 (T3 fiscal pentru Vodafone) in crestere cu 0,8% fata de trimestrul al treilea si mai mult cu 3,5% fata de octombrie-decembrie 2009.

Pe de alta parte, veniturile din servicii au fost de 10,96 miliarde de lire (12,71 mld. euro), mai mari cu 0,2% fata de perioada iulie-septembrie 2010 si cu 2,5% fata de T4 2009.



Sursa tabele: Vodafone.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri