Directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a fost pus sub acuzare pentru agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare de persoana, in urma unui incident produs intr-un hotel din New York, a declarat avocatul sau, citat de CNN.
[Update 4] Strauss-Kahn risca 20 de ani de inchisoare. Sotia sa: Este nevinovat!

[Update 3] Seful FMI va primi compensatii de cel putin 60% din salariul anual, daca va fi demis

Institutia impune angajatilor sa respecte un cod de conduita, care prevede respectarea legilor, dar si "urmarirea celor mai inalte standarde de comportament etic, in concordanta cu valori ca integritatea, impartialitatea sau discretia", potrivit AFP.

Codul de conduita prevede incetarea contractului de angajare in cazul unor incalcari "serioase".

Potrivit contractului de angajare al lui Strauss-Kahn publicat in noiembrie 2007, cand acesta a preluat postul de director general pentru un mandat pana in 2012, chiar daca este demis de board, seful FMI va primi compensatii incepand de la 60% din salariul anual.

Strauss-Kahn are un salariu anual de 421.000 de dolari, la care se adauga o "alocatie" suplimentara de 75.000 de dolari.

[Update 2] Arestarea lui Dominique Strauss-Kahn relanseaza cursa prezidentiala in Franta

In varsta de 62 de ani, fostul avocat, recunoscut pentru competentele in materie de economie, era cel mai puternic potential contracandidat pentru presedintele Nicolas Sarkozy, chiar daca nici unul dintre ei nu si-a anuntat oficial candidatura.

Reactiile la aflarea vestii despre arestarea sa nu lasa nici o indoiala in legatura cu viitorul carierei sale politice.

Stanga s-a declarat socata, dar a insistat asupra necesitatii de a respecta prezumtia de nevinovatie si de a verifica toate informatiile. Liderul socialist, Martine Aubry, a afirmat ca acuzatiile reprezinta "o lovitura de traznet" si a adaugat ca este "stupefiata".

In tabara socialista, Dominique Strauss-Kahn era considerat principal favorit pentru alegerile primare, destinate desemnarii candidatului pentru alegerile prezidentiale. Previzibila sa retragere din cursa schimba complet datele la nivelul partidului, lasand cale libera celor doi principali rivali ai sai - François Hollande si Martine Aubry.

"Daca nu va fi descoperita vreo manipulare in acest caz, nu cred ca va mai fi candidat pentru alegerile prezidentiale. Deci lucrurile se vor schimba, vom avea o candidatura a lui Martine Aubry impotriva lui François Hollande", a apreciat duminica Jacques Attali, fost consilier al lui François Mitterrand.

[Update]
Germania a anulat o intalnire a cancelarului Angela Merkel cu seful Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Khan, programata duminica pentru a discuta criza datoriilor din zona euro, dupa ce acesta a fost retinut pentru tentativa de viol in Statele Unite, transmite Reuters.

Intalnirea dintre Merkel si Strauss-Kahn a fost anulata intrucat FMI nu va trimite un inlocuitor la Berlin, a afirmat o sursa din guvernul german.

"Discutiile sunt anulate", a spus un reprezentant al executivului german, adaugand ca nu va fi trimis niciun inlocuitor pentru Strauss-Khan la Berlin.

Strauss-Kahn, in varsta de 62 de ani, se afla in custodia politiei, fiind banuit de agresarea sexuala a unei angajate a unui hotel din Times Square, a declarat comandantul adjunct al politiei din New York, Paul Browne, informeaza Mediafax.

Directorul FMI a fost acuzat de agresiune sexuala, tenativa de viol si sechestrare de persoana, a precizat avocatul sau, Benjamin Brafman, intr-un e-mail trimis duminica dimineata.

Politia l-a retinut pe Strauss-Kahn pe aeroportul John F. Kennedy, la bordul unui avion Air France cu destinatia Paris, a precizat Browne. Directorul FMI a fost luat in custodia politiei si transferat pentru interogatoriu la o sectie de politie din Manhattan.

Browne a precizat ca Strauss-Kahn a iesit dezbracat din baia apartamentului sau de hotel, in momentul in care o angajata in varsta de 32 de ani a hotelului intra in camera. Incidentul a avut loc sambata, in jurul orei 13.00, la hotelul Sofitel din New York.

Menajera a declarat ca nu se astepta ca in apartamentul de lux - care costa 3.000 de dolari pe noapte - sa se afle cineva. Browne a precizat ca Strauss-Kahn a urmarit-o pe femeie in holul apartamentului - format din hol, sufragerie, dormitor si camera de conferinte.

Femeia a declarat ca Strauss-Kahn a fortat-o sa intre in dormitor si a inceput sa o atace. Ea le-a spus anchetatorilor ca a incercat sa se apere, insa barbatul a impins-o in baie si a agresat-o.

Politia a afirmat ca Strauss-Kahn a incercat sa ii scoata lenjeria, insa femeia a reusit sa fuga, ajungand la receptie, de unde personalul a alertat Departamentul de Politie din New York.

In momentul in care politistii au ajuns la hotel, directorul FMI plecase, lasand in camera de hotel telefonul mobil. "A plecat in graba (...) Presupusa victima a fost transferata la spitalul Roosevelt, unde este tratata pentru rani minore", a spus Browne.

Autoritatile au aflat ca Strauss-Kahn se afla la bordul unui avion pe aeroportul JFK si au solicitat Autoritatii Portuare sa retina aparatul la sol. Doi detectivi au urcat la bordul avionului, "chiar inainte de inchiderea usilor" si l-au retinut pe Strauss-Kahn.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri