Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, va decide in doua-trei saptamani asupra achizitiei Volksbank International, divizia din Europa de Est, inclusiv Romania, a grupului austriac Volksbank, potrivit directorului general al Sberbank, German Gref, citat de presa locala, informeaza Mediafax.
Tranzactia ar fi prima investitie majora a Sberbank, controlata de stat, in afara spatiului ex-sovietic, a afirmat Gref pentru postul de televiziune rus RT, transmite Bloomberg.

Planurile bancii de a intra in reagiune depind de incheierea achizitiei Volksbank, a spus el.

"Discutiile continua, dar in acest moment nu pot estima un rezultat", a afirmat directorul Sberbank. Institutia de credit este, de asemenea, interesata sa cumpere active in Polonia si Turcia.

Obiectivul "stategic" este de a concura cu banci precum Raiffeisen Bank International si UniCredit in Europa Centrala si de Est, declara Gref intr-un interviu la 15 aprilie. Sberbank controleaza aproximativ jumatate din depozitele constituite de populatie in Rusia si are active in Belarus, Ucraina si Kazahstan.

Expansiunea in Europa Centrala si de Est se va accelera in numai cativa ani, iar estimarile initiale referitoare la profitul pe care l-ar obtine banca in regiune ar putea fi nerealiste, a adaugat oficialul.

"Probabil dupa 2014-2015 vom putea implementa mai activ strategia internationala a Sberbank, dar pentru moment prioritatea noastra ramane piata din Rusia", a spus el. Operatiunile internationale ar putea sa nu ajunga la 5% din veniturile nete pana in 2014, a declarat directorul Sberbank pentru RT.

Volksbank International controleaza zece banci din noua tari in Europa Centrala si de Est, respectiv Slovacia, Cehia, Ungaria, Croatia, Romania, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia-Hertegovina.

Divizia din Romania are cea mai mare pondere in portofoliul de active al Volksbank International, cu 4,7 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie, urmata de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) si Slovacia (1,4 miliarde de euro).

Potrivit cotidianului austriac Die Presse, citand surse din piata financiara rusa, directorul general al Sberbank, German Gref, a fost saptamana trecuta la Viena, cu intentia de a propune o oferta de 700-750 milioane euro pentru Volksbank International, pretul mai mic cu 30% decat cel vizat initial de grupul Volksbank putand fi explicat prin excluderea din tranzactie a diviziei din Romania.

Gref a confirmat ulterior, pentru Bloomberg, ca analizeaza Volksbank International.

"Discutam despre o tranzactie care ar implica Volksbank International", a spus Gref, aflat la o reuniune la Viena a organizatiei regionale a Forumului Economic Mondial. Seful Sberbank a refuzat sa comenteze asupra detaliilor tranzactiei.

Subisidiara din Romania a reprezentat o problema a negocierilor Sberbank-Volksbank, insa potrivit presei austriece, o varianta analizata de cele doua parti vizeaza preluarea Volksbank International de catre Sberbank fara operatiunile din Romania, care ar putea face ulterior obiectul unui transfer optional.

Grupul Volksbank a anuntat in decembrie ca intentioneaza sa vanda 51% din VBI, pretul vizat fiind de 1,1-1,2 miliarde de euro. Alti actionari ai VBI sunt DZ Bank, WGZ Bank si Banca Populara Caisse d'Epargne.

Cotidianul rus Vedomosti a anuntat, in aprilie, ca Sberbank se afla in faza finala a negocierilor pentru achizitia a 51% din actiunile VBI.
Surse bancare au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, ca Sberbank vrea sa preia toate activele VBI din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Volksbank Romania, cea mai mare subsidiara a grupului austriac, pentru a evita consolidarea afacerilor din UE in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri