Comisia Europeana (CE) propune introducerea unei taxe pe valoare adaugata (TVA) de 1% si a unui impozit pe tranzactiile financiare la nivelul UE, pentru a creste bugetul pe sapte ani al Uniunii la aproape 1.000 miliarde euro, reducand in acelasi timp contributiile guvernelor, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Taxele propuse ar creste bugetul UE cu circa 5%, la peste 970 miliarde euro pentru perioada 2014-2020, si ar scadea sumele care trebuie platite de guvernele statelor membre la bugetul comunitar, a aratat CE.

"In aceste vremuri de austeritate fiscala in intreaga Uniune Europeana, Comisia a prezentat o propunere ambitioasa, dar realista", a declarat comisarul european pentru Buget, Januz Lewandowski, intr-un comunicat.

Marea Britanie a respins imediat argumentele Comisiei, afirmand ca executivul UE subestimeaza "gradul in care se simte austeritatea" in capitalele europene.

"Cresterea bugetului UE, asa cum a fost propusa astazi de Comisie, este nerealista (...) UE trebuie sa ia aceleasi masuri dure pe care le adopta guvernele nationale in intreaga Europa pentru a reduce deficitele publice. Marea Britanie se va opune noilor taxe UE, care vor introduce noi poveri asupra mediului de afaceri si vor afecta competitivitatea Uniunii", se arata intr-un comunicat transmis de cabinetul premierului britanic David Cameron.

Planul propus de CE include propuneri de a ingheta cheltuielile agricole si administrative ale UE la nivelurile din 2013, dar si o crestere puternica a fondurilor alocate cercetarii si dezvoltarii. Totodata, Comisia propune introducerea unor noi linii bugetare pentru proiecte transfrontaliere in domeniile energiei, transporturilor si tehnologiei.

Surse din mediul diplomatic european se indoiesc ca taxa pe valoare adaugata si impozitul pe tranzactii fiannciare vor fi vreodata adoptate la nivelul UE, deoarece opozitia unei singure tari este suficienta pentru a bloca adoptarea masurii, care are nevoie de unanimitate.

"Este clar ca exista o opozitie ideologica puternica fata de proiect din partea mai multor tari, inclusi Marea Britanie", a declarat un diplomat european.

Orice efort al Comisiei Europene de a introduce astfel de taxe se va intalni cu o opozitie dura in unele tari. Ideea unei taxe pe tranzactiile financiare a fost criticata anterior de Banca Centrala Europeana, guvernul britanic si alte parti.

"Nu sustin introducerea unei noi taxe europene. Taxarea este de competenta nationala", a declarat intr-un comunicat ministrul olandez al Finantelor, Jan Kees de Jager.

Propunerile legislative pentru TVA-ul comunitar si taxa pe tranzactii vor fi inaintate in octombrie. Comisia noteaza ca noua taxa pe valoare adaugata la nivelul UE va inlocui sistemul actual, care obliga guvernele sa verse la bugetul UE o parte din veniturile din taxele pe vanzari.
TVA-ul de 1% si taxa pe tranzactiile financiare ar putea genera un total de 60 miliarde euro pe an pentru bugetul UE, a afirmat Lewandowski intr-o conferinta de presa.

Pentru a evita relocarea institutiilor financiare pentru a evita plata taxei pe tranzactii, Comisia va propune aplicarea unui impozit diferentiat in functie de tipul de tranzactie financiara, a afirmat o sursa apropiata situatiei.

Spre exemplu, pentru instrumente tranzactionate liber la nivel global, precum derivatele, rata de taxare ar fi de 0,01%, in timp ce in cazul tranzactiilor cu obligatiuni guvernamentale impozitul ar fi de 0,1%, a aratat persoana citata.

Incercarea Bruxelles-ului de a impune o taxa pe tranzactii financiare pare greu de dus la bun sfarsit si in contextul divergentelor din cadrul G20. Grupul celor mai mari 20 de economii dezvoltate si emergente ale lumii a esuat in repetate randuri sa ajunga la un consens pe aceasta tema.

Potrivit propunerilor CE, cheltuielile pentru agricultura vor totaliza 371,7 miliarde euro in perioada 2014-2020, alte 15,2 miliarde euro fiind disponibile pentru proiecte noi in aceasta perioada. Asfel, bugetul mediu anual al agriculturii ar fi de circa 55 miliarde euro.

Politica agricola comuna, asa-numita CAP, consuma cea mai mare parte din bugetul anual de 140 miliarde euro al UE. Mai multe tari, in frunte cu Marea Britanie, au cerut reducerea acestor cheltuieli, insa Franta, principalul beneficiar al programului, vrea ca fondurile sa ramana la acelasi nivel sau sa creasca.

Alte elemente din proiectul pregatit de Comisie sunt cresterea cu 60% a finantarii pentru cercetare si dezvoltare, precum si alocarea a 16 miliarde euro pe sapte ani pentru "promovarea democratioei si cresterii" in regiunile de la granitele UE, precum Africa de Nord si Balcanii de Vest.

Cheltuielile administrative ale institutiilor UE ar urma sa fie inghetate la 5,7% din bugetul total, iar Comisia va efectua o evaluare a remuneratiei si a conditiilor de lucru ale oficialilor europeni.

Bugetul propus de CE trebuie aprobat in unanimitate de guvernele UE, iar cheltuielile prioritare trebuie avizate de Parlamentul European, proces care va dura cel putin 18 luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri