Moody's estimeaza ca 26 dintre cele 91 de banci examinate de autoritatile din Uniunea Europeana vor pica testele de stres, necesitand consolidarea capitalului, transmite Reuters, scrie Mediafax.
Autoritatea Bancara Europeana ar trebui sa anunte rezultatele testelor de stres in cursul saptamanii viitoare.

Analistii anticipeaza rezultate negative pentru mai multe banci decat anul trecut, cand doar sapte institutii de credit au fost considerate drept inadecvat capitalizate in urma testelor de stres.

Autoritatile incearca sa consolideze credibilitatea examinarilor, care a fost pusa sub semnul intrebarii de piete dupa rezultatele neasteptat de bune de anul trecut.

Moody's arata, intr-un comunicat prezentat miercuri, ca impactul general al testelor de stres asupra ratingurilor bancilor va fi unul limitat.

"Dintre cele 91 de banci examinate de testele europene de stres din 2011, Moody's considera ca 26 de institutii de credit care primesc rating prezinta un risc ridicat de a necesita sprijin din exterior", se spune in comunicat.

Agentia de rating considera ca, in general, rezultatele testelor de stres vor avea consecinte pozitive pentru banci.

Examinarile au rolul de a consolida increderea din piete, afectata sever de criza datoriilor de stat, de randamentele tot mai reduse obtinute de investitori si de incertitudinile legate de modificarile legislative din domeniu.

Testele au determinat deja cateva banci sa-si creasca rezervele de capital.

Rezultatele examinarilor vor oferi investitorilor detalii privind expunerea fiecarei banci pe datorii de stat, dar si o vedere clara asupra modului in care autoritatile privesc situatiile financiare ale bancilor.

"Totusi, in timp ce testele de stres din 2011 sunt mai stricte decat cele din 2010, Moody's observa ca intrarea unui stat european in default (incapacitate de plata - n.r.) nu se numara printre scenariile incluse in examinari, desi riscul unui astfel de eveniment in zona euro a crescut considerabil", noteaza agentia.

Moody's a devenit prima mare agentie de rating care a retrogradat ratingul Portugaliei in categoria "junk", avertizand ca si statul iberic ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de bailout, asemenea Greciei.

CE a criticat atitudinea Moody's fata de Portugalia, iar tot mai multe voci din forurile inalte ale zonei euro, inclusiv de la BCE, acuza agentiile de rating ca trateaza prea dur criza datoriilor de stat din Europa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri