Reducerea ratingului SUA va accentua contractia deja semnificativa a predispozitiei investitorilor fata de risc. Care va fi impactul asupra burselor?
[UPDATE] Bursele din Asia au scazut luni cu 2-5%, in pofida incercarilor liderilor politici de a tempera prabusirea increderii investitorilor dupa ce Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul Statelor Unite. Citeste mai multe aici.

Statele asiatice isi vor mentine detinerile de tilturi de Trezorerie SUA, iar guvernele europene si-au exprimat increderea in dolar si in cea mai mare economie a lumii, dupa ce Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul Statelor Unite la AA+, potrivit unei analize Bloomberg, citata de Mediafax.

Rusia a aratat ca retrogradarea "poate fi ignorata", iar Franta s-a alaturat pozitiei guvernului de la Washington, punand sub semnul intrebarii calitatea analizei S&P.

Coreea de Sud a plasat ratingul SUA pe ordinea de zi a unei conferinte de urgenta sustinuta duminica de oficiali din statele G20, iar agentia chineza de stat Xinhua a aratat, intr-un comentariu, ca SUA trebuie "sa se vindece de dependenta" de credit.

Autoritatile din China, Japonia si Asia de Sud-Est in general sunt atrase de investitiile in titluri de Trezorerie SUA deoarece incearca sa evite aprecierea monedelor locale fata de dolar, pentru a-si proteja competitivitatea exporturilor.

China
a cumulat obligatiuni guvernamentale americane de 1.160 miliarde de dolari si este cel mai mare creditor strain al statului american.

Incercarile Japoniei de a slabi yenul vor continua sa creasca cererea de titluri de Trezorerie. Ministrul adjunct al Finantelor, Fumihiko Igarashi, a declarat duminica ca guvernul este pregatit sa intervina din nou pentru deprecierea yenului, dupa ce a vandut pe 4 august volume uriase in moneda locala, estimate la 4.500 miliarde yeni (57 miliarde de dolari).

"Nu vor fi prea bucuroase, dar bancile centrale asiatice vor fi nevoite sa se tina bine si sa depaseasca momentul. Se exercita presiuni asupra lor sa pastreze active lichide si nu exista nimic mai lichid decat piata titlurilor americane de Trezorerie. Aceste active au mers bine intotdeauna, nu e ca si cum ar tine active nelichide", comenteaza un analist al Westpac Baning Corp, Sydney.

Asia detine circa jumatate din obligatiunile emise pe plan international de Statele Unite, potrivit datelor Trezoreriei de la Washington.

In Marea Britanie, al treilea mare creditor strain al SUA, secretarul de stat pentru Afaceri, Vince Cable, a afirmat sambata ca dolarul este cea mai importanta moneda pe plan international in viitorul apropiat.

1. Sunteti ingrijorati de posibilele efecte ale crizei datoriilor?

2. Credeti ca am vazut ce poate fi mai rau din aceasta criza financiara?

3. Credeti ca ne aflam intr-un context economic mai prost decat in toamna anului 2008 (prabusirea Lehman Brothers)?




Rusia, de asemenea un creditor important al Washingtonului, considera ca obligatiunile americane sunt de incredere si nu isi va schimba politica de investitii in privinta SUA. Ministrul adjunct al Finantelor, Serghei Storchak, a declarat sambata ca reducerea ratingului "poate fi ignorata" din punct de vedere al strategiei de investitii pe termen lung.

Si tarile arabe si-au exprimat increderea in dolar si in obligatiuni americane, aratand ca nu intentioneaza sa-si reduca detinerile in moneda SUA.

Reactia pietelor la reducerea ratingului SUA


Dolarul SUA s-ar putea deprecia luni pe pietele asiatice, odata cu cresterea randamentelor titlurilor de Trezorerie americane, insa orice reactie declansata de reducerea ratingului Statelor Unite de catre S&P va fi temperata de criza datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.

"Reactia initiala va consta intr-un grad ridicat de incertitudine si, implicit, de volatilitate, din moment ce investitorii nu vor sti incotro sa se indrepte pentru siguranta. In timpul crizei sub-prime, siguranta era in dolari SUA si in titluri de Trezorerie. Acum, aceasta ancora a comunitatii globale se deterioreaza", a declarat pentru Reuters Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets.

Temerile privind reintrarea celei mai mari economii a lumii in recesiune au generat scaderi masive pe bursele din intreaga lume in aceasta saptamana, provocand pierderi de 2.500 de miliarde de dolari in numai cinzi zile.

Companiile care depind de cererea de consum si de cererea externa vor suferi probabil noi scaderi in urmatoarea perioada.

Ce urmeaza pe burse?

Seful diviziei de ratinguri de tara a Standard & Poor's (S&P), David Beers, a declarat la Fox News ca nu se asteapta la un "impact prea mare" luni asupra burselor, dupa o "deteriorare usoara" a ratingului SUA la AA+, de la nivelul de top AAA, transmite Reuters.


Intrebat despre posibilitatea unei noi reduceri a ratingului Statelor Unite, Beers a aratat ca perspectiva negativa atribuita de S&P indica "riscuri pe partea negativa".

El a precizat ca decizia anuntata vineri privind ratingul SUA nu a fost determinata de pozitia unui partid politic privind bugetul. "Credibilitatea ar fi atinsa daca un acord ar primi sprijinul ambelor partide politice", a aratat reprezentantul S&P.

Beers a calificat criticile aduse analizei S&P de Trezoreria SUA drept "o denaturare totala" a faptelor.

"Datoria de stat a SUA creste si va continua sa creasca in urmatorul deceniu", chiar si in contextul acordului aprobat marti in Congresul SUA privind reducerea deficitului bugetar si ridicarea plafonului datoriei de stat, a avertizat oficialul S&P.

Retrogradarea SUA ar putea provoca insa o contagiune globala. Vezi aici statele care si-ar pierde ratingul triplu AAA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri