Banca Centrala Europeana (BCE) va participa la restructurarea datoriei Greciei prin preschimbarea obligatiunilor elene pe care le detine sub valoarea nominala, pentru a reduce datoria statului elen cu pana la 11 miliarde euro, si ar putea face chiar profit din aceasta tranzactie.
Grecia se afla in negocieri si pentru reducerea, cu cel putin 50%, a datoriilor de circa 200 de miliarde de euro catre creditorii privati.
BCE a cumparat obligatiuni ale Greciei de pe piata secundara anul trecut, la preturi sub valoarea nominala, in incercarea de a sustine costurile de imprumut ale tarii, relateaza Mediafax.

Banca acceptat preschimbarea obligatiunilor sub valoarea nominala, dar nu va accepta pierderi, scrie Wall Street Journal, citand surse apropiate situatiei. Nu este clar inca daca BCE va preschimba obligatiunile la pretul la care le-a cumparat sau va inregistra chiar profit, au declarat sursele citate, apropiate negocierilor pentru reducerea datoriilor.

Portofoliul de obligatiuni elene al BCE este estimat de presa internationala la circa 50 de miliarde de euro.

Banca centrala a facut concesii cheie in privinta portofoliului de obligatiuni elene, care vor contribui la reducerea datoriilor tarii si vor facilita progresele catre un nou pachet de ajutor extern, insa aceastea sunt conditionate de incheierea cu succes a discutiilor cu investitorii privati.
Decizia BCE va acoperi partial un deficit de fonduri in finantele statului elen, sustinand astfel negocierile cu investitorii privati pentru restructurarea datoriei si discutiile cu finantatorii internationali, statele din zona euro si FMI, pentru noul pachet de imprumuturi, circa 130 de miliarde de euro.

BCE a cumparat obligatiunile elene cu discount fata de valoarea nominala, iar pana in prezent a insistat ca aceastea sa fie rascumparate la valoarea nominala. Concesia BCE inseamna ca de discount ar beneficia Grecia si nu BCE.

Creditorii institutionali ai Greciei se afla sub presiune sa accepte concesii, deoarece acordul cu investitorii privati, care ar sterge circa 100 de miliarde de euro din datoriile tarii, nu va reduce povara datoriilor in masura ceruta de FMI, pentru a deveni sustenabila.

BCE ar putea accepta o reducere a datoriilor Greciei cu pana la 11 miliarde de euro, au afirmat oficiali apropiati situatiei, aceasta fiind diferenta dintre pretul la care BCE a cumparat obligatiunile pe piata secundara si valoarea nominala. Reducerea datoriilor Greciei ar putea fi insa mai mica daca banca insisita sa faca si profit, scrie Wall Street Journal.

Un purtator de cuvant al BCE a refuzat sa comenteze.

Ideea este ca BCE sa prschimbe obligatiunile elene pe care le detine cu altele de la Facilitatea Europeana pentru stabilitate Financiara (EFSF). Fondul de urgenta al zonei euro le va returna Greciei, care se va angaja sa plateasca FESF pretul la care acestea au fost rascumparate.

Sursele citate au declarat ca o alta optiune discutata, ca bancile nationale din zona euro, care detin obligatiuni elene de circa 12 miliarde de euro, sa participe la reducerea datoriilor, a fost rspinsa de BCE.

Odata cu deteriorarea economiei, deficitul din finantele Greciei au crescut. Deficitul ar putea fi acoperit prin noi imprumuturi, care ar creste insa povara indatorarii tarii, considerata deja prea ridicata, pierderi mai mari pentru creditorii privati sau concesii din partea investitorilor institutionali, intre care si BCE.

In timp ce BCE ar putea contribui cu 11 miliarde de euro la acoperirea acestui deficit de 15 miliarde de euro, nu este clar cum va fi acoperit restul.

Ministrii de Finante din zona euro se vor intalni joi pentru a discuta al doilea pachet de ajutor extern pentru Grecia, a declarat, marti, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble.

Grecia are de acoperit o scadenta de 14,5 miliarde de euro in martie, iar fara al doilea pachet de imprumutiri externe, de 130 de miliarde de euro, tara ar putea intra in incetare de plati.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri