Tari precum Cambodgia nu au intrat momentan pe radarul gigantului McDonald’s, chiar daca alte lanturi de restaurante fast-food, precum KFC, sunt deja prezente in aceste zone, scrie Smartplanet.
McDonald’s, care detine 34.480 de restaurante in 119 de tari, va deschide abia anul viitor prima locatie din Vietnam.
Oficialii companiei s-au aratat increzatori ca locuitorii detin acum “venituri suficiente pentru a-si cumpara burgeri, cartofi prajiti sau shake-uri”.

Chiar daca doua treimi din veniturile sale vin din alte tari decat Statele Unite, lantul american nu a deschis niciun restaurant in 105 state, printre care Ghana, Jamaica, Yemen sau Tajikistan. In plus, in sase state, pe fondul conditiilor economice si politice dificile, compania a decis sa renunte la francize.

De asemenea, daca vizitati Vaticanul sau Coreea de Nord nu veti gasi niciun restaurant McDonald’s.



Sursa: Universitatea Princeton

“Daca vreti o definitie a lumii bogate sau sarace ne putem raporta la McDonald’s – daca veti gasi un restaurant McDonald’s in locul in care va aflati inseamna ca sunteti printre bogati. Daca analizati harta locurilor unde gigantul american este prezent veti vedea ca deciziile de extindere nu au fost luate in functie de cultura, ci de bani”, spune un sociolog la Universitatea Princeton.

Pe de alta parte, uneori decizia de extindere este luata si in functie de criterii politice. Spre exemplu, presedintele Boliviei si-a exprimat recent dezacordul in privinta companiilor fast-food din vest.

“Marile companii din domeniul alimentar nu cauta altceva decat sa controleze productia si pietele globale prin impunerea propriilor produse si obiceiuri de consum. Nu urmaresc decat obtinerea profitului. Nu le intereseaza sanatatea populatiei, ci doar castigurile lor”, spune Evo Morales.

McDonald’s are in Romania peste 3.500 de angajati, permanenti si in regim part time. Reteaua locala numara 65 de restaurante in 21 de orase – 31 de restaurante in Bucuresti si 34 in restul tarii, primind zilnic peste 140.000 clienti.

Compania si-a redus de zece ori profitul in ultimii cinci ani, de la 9 mil. euro in 2007 la nici un milion de euro in 2012. Cifra de afaceri a fost de 89,7 mil. euro, in scadere cu 5% fata de 2011.

La nivel global, McDonald's serveste 68 de milioane de clienti zilnic. Compania are peste 1,7 milioane de angajati, in peste 34.000 de restaurante.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri