Finantarea greoaie din Uniune si teama de esec, cauzele pentru care cetatenii din UE se multumesc sa lucreze pentru altii
Uniunea Europeana continua sa ramana in urma Statelor Unite in ceea ce priveste initiativele antreprenoriale, se arata intr-un sondaj publicat de Comisia Europeana si citat de EUobserver. Sondajul, efectuat de ambele parti ale Oceanului Atlantic, arata ca de doua ori mai multi americani se gandesc la pornirea unei afaceri proprii (28 la suta) decat "omologii" lor europeni (15 la suta).

Mai mult, aceasta diferenta pare a fi in continua crestere. Numarul americanilor care se gandesc la infiintarea unei firme proprii a crescut cu opt la suta, in 2003, si cu numai doi la suta, in Uniunea Europeana.

De asemenea, sondajul arata ca europenii se simt "mai in largul lor" atunci cand lucreaza in cadrul unei companii decat americanii care prefera sa lucreze pe cont propriu. Aproape doua treimi din respondentii americani (61 la suta) au declarat ca prefera sa lucreze pe cont propriu, comparativ cu numai 45 la suta dintre europeni, care au citat securitatea locului de munca si venitul fix regulat ca fiind motivele pentru care prefera sa lucreze pentru un angajator.

Cu toate acestea, se pare ca si Uniunea Europeana este impartita in nord si sud in aceasta privinta. Portugalia si Spania au consemnat cele mai mari procentaje in ceea ce priveste oamenii care prefera sa lucreze pe cont propriu (62, respectiv 56 la suta), in timp ce finlandezii (28 la suta), olandezii (33 la suta) si suedezii (35 la suta) prefera sa lucreze pentru un angajator. Principalul motiv citat de comisie pentru lipsa spiritului antreprenorial al europenilor este faptul ca oamenii obtin cu greu finantarea necesara pornirii unei afaceri.

Aproape trei sferturi dintre cei chestionati au declarat ca "e greu sa pornesti o afacere din cauza lipsei de sprijin financiar". Europenii au mai spus, de asemenea, ca teama de un eventual esec este un alt motiv pentru care nu se "aventureaza" in pornirea unei afaceri proprii.

Incurajarea antreprenoriatului este un element-cheie al agendei de la Lisabona - ce isi propune sa transforme Uniunea Europeana in cea mai competitiva economie a lumii, pana in 2010. Dar, ca multe aspecte ale agendei, UE pare sa regreseze in loc sa progreseze.

O noua fila a Agendei de la Lisabona

Comisia Europeana (CE) va solicita, luna viitoare, reformarea politicii economice a Uniunii Europene, intr-o noua incercare de a plasa cresterea economica, piata muncii si competitivitatea in topul agendei regiunii, relateaza Financial Times (FT).

Potrivit unui document intern al CE, citat de FT, autoritatile de la Bruxelles vor solicita o simplificare a Agendei de la Lisabona, referitoare la reforma economica.

Agenda lansata in urma cu cinci ani de sefii de stat din UE a fost menita initial sa transforme Uniunea in cea mai competitiva economie din lume, pana la sfarsitul acestui deceniu. Cu toate acestea, ambitioasa agenda a fost discreditata de numeroasele obiective si tinte economice si de esecul in implementarea reformei structurale. Acum, comisia doreste ca UE sa se concentreze asupra principalelor obiective economice, cum ar fi crearea de locuri de munca, cercetarea, infrastructura si o mai buna reglementare si nu sa urmeze numeroasele tinte stabilite in vechea agenda.

Autoritatile de la Bruxelles doresc, de asemenea, ca fiecare tara membra a UE sa se angajeze la implementarea reformei economice. Comisia intentioneaza sa elaboreze o serie de "actiuni nationale recomandate pe baza carora statele membre sa se angajeze in luarea unor masuri concrete". Apoi, Executivul european va evalua, in cadrul unui raport anual, planurile nationale si progresele consemnate. In plus, fiecare tara va trebui sa numeasca un asa-numit "Domn Lisabona" care sa coordoneze reformele nationale.

Pe de alta parte, autoritatile de la Bruxelles intentioneaza sa se concentreze asupra zonelor pe care le controleaza - cum ar fi reglementarile europene - urmand sa se angajeze, la randul sau, la implementarea unor reforme. Propunerile comisiei subliniaza faptul ca Agenda de la Lisabona se va concentra acum asupra reformelor economice. Astfel, principalele trei obiective sunt crearea de locuri de munca, impulsionarea inovatiei si asigurarea unui climat de afaceri atractiv pentru investitori.
Comisia doreste, de asemenea, sa se asigure ca ajutoarele de stat vor fi canalizate spre inovatie, cercetare si dezvoltare fara a "indulci", insa, normele referitoare la subventii.

Documentul citat de FT nu repeta "ambitia" UE de a deveni cea mai competitiva economie a lumii pana in 2010, desi propunerile sunt deschise oricaror revizuiri. Versiunea finala va fi prezentata de Jos Manuel Barroso, presedintele CE, si Gnter Verheugen, comisarul european al Industriei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri