Marsul sutelor de mii de imigranti musulmani prin Europa va ramane, timp de saptamani, luni si chiar ani, unul dintre subiectele cele mai dezbatute in presa, pe social media sau in mediul politic. Aproape fiecare dintre acesti imigranti pretinde a fi din Siria si asa a fost creionata si povestea refugiatilor in media europeana, insa ONU arata ca nu sunt doar sirieni. Somalezi, pakistanezi, afgani, oameni din Cornul Africii, toti se napustesc in Europa. Dar sunt acestia cu adevarat refugiati? Ce inseamna mai exact un refugiat?

De regula, prima imagine care iti vine in minte atunci cand auzi cuvantul "refugiat" te face sa te gandesti la femei si copii, la persoanele in varsta, la bolnavi si saraci, care fug de opresiune si moarte iminenta, precum in scenele din filmul Lista lui Schindler. Dar, dupa cum se poate observa din imaginile difuzate pe YouTube sau de catre televiziuni, acestia nu prea sunt cei care se afla pe jos, in barcile si trenurile catre Germania, unde cancelarul Angela Merkel le-a promis beneficii si bani "gratis". Serios, "mama" Merkel, asa cum este numita de presa germana, a anuntat o sindrofie a cheltuielilor de pana la sase miliarde de euro, bani alocati pentru primele opt sute de mii de refugiati "sirieni" care ajung acolo.

Asta inseamna 7.500 de euro per persoana si reprezinta doar "prima" de intampinare, pe langa beneficiile oferite in mod regulat imigrantilor de catre Germania. Potrivit Euronews, odata ce solicitarea de azil in Germania este aprobata, un imigrant beneficiaza de venituri de baza de 400 de euro / luna, plus cheltuieli de cazare si incalzire. Astfel, toata aceasta avalansa de refugiati pare doar o goana dupa aur, nu de a-i ajuta pe cei mai slabi sau cei mai saraci, ci pe cei mai tineri, apti pentru a realiza calatoria rapid, oferind cateva sute de dolari contrabandistilor.

Conform ONU, 69% dintre acesti migranti sunt barbati tineri. Femeile sunt abia 13%, iar copiii sunt doar 18%. Destul de mult opusul conceptului nostru din Europa, potrivit caruia femeile si copiii au intaietate. Pare ca acesti imigranti fug spre Europa lasand femei si copii in zonele de razboi. Totusi, nu acest lucru defineste calitatea de refugiat, indiferent daca esti barbat sau femeie. Definitia a fost data chiar de catre ONU in 1951 in cadrul conventiei cu privire la statutul refugiatilor si arata ca un refugiat este o persoana care, din cauza unei "temeri bine intemeiata de a fi persecutata din motive de nationalitate, religie, rasa, apartenenta la un anumit grup social sau opinie politica, se afla in afara tarii a carei cetatenie o are si este in imposibilitatea de a, sau din cauza acestei temeri, nu doreste sa se puna sub protectia acestei tari".

In continuare, ONU subliniaza ca "tiparul migratiei la nivel global in perioada moderna a sporit in complexitate si nu implica doar refugiati, ci si milioane de imigranti economici. Dar, refugiatii si imigrantii economici, chiar daca de multe ori calatoresc in acelasi mod, sunt fundamental diferiti" si ca "imigrantii, in special cei economici, aleg sa se deplaseze cu scopul de a-si imbunatati perspectivele de viitor proprii si familiilor acestora. Refugiatii trebuie sa se mute, daca prin aceasta urmaresc sa-si salveze viata ori sa-si pastreze libertatea".

De asemenea, "prezenta conventie nu se aplica unei persoane, recunoscuta de catre autoritatile competente ale tarii in care a primit rezidenta ca avand drepturi si obligatii, care sunt similare detinerii cetateniei respectivei tari". Asadar, potrivit ONU, nu esti "refugiat", daca nu ai o teama bine intemeiata si daca te afli intr-o alta tara unde beneficiezi de drepturi civile.

Faptul ca toti acesti tineri si-au lasat femeile, copiii si parintii in urma nu ii descalifica din punct de vedere al calitatii de refugiati, desi ne-am putea intreba unde le este onoarea. Intrebarea este daca au "o teama bine intemeiata". Ei bine, pentru unii dintre acestia, daca intr-adevar au venit din zonele ocupate de Statul Islamic sau din alte parti conflictuale, raspunsul ar putea fi "DA"! Insa, in drum spre Germania s-au aflat acesti "refugiati" in tari unde s-au bucurat de drepturi civile?

Time descrie, de exemplu, povestea unui refugiat sirian in Turcia, Hasan Musally, in varsta de 42 de ani, de meserie sudor, care se antreneaza inca de la inceputul lunii septembrie pentru a putea traversa marea inot catre insula elena Kos, aflata la aproximativ sase kilometri. In acelasi timp, sirieni mai instariti platesc pana la 4.000 de dolari pentru o calatorie de numai 15 kilometri pe barci de pescuit sau yachturi. Dar, cei mai saraci solicitanti de azil in Europa nu sunt sirieni, ci afgani sau alte nationalitati. Acestia apeleaza, de regula, la metode mai ieftine si mai riscante.

Autoritatile turce au intors, de asemenea, din drum peste o mie de refugiati saptamana trecuta care se indreptau spre granita cu Grecia. In Turcia sunt peste doua milioane de sirieni si irakieni, cea mai mare populatie de refugiati din lume, iar guvernul turc spune ca, pana acum, a cheltuit aproape opt miliarde de dolari pentru gazduirea refugiatilor. "Nu mai am nimic in Siria. Mi-am pierdut copiii. Casa mea a ars. Vreau sa multumesc Turciei pentru tot, ca ne-a primit, dar vreau sa merg in Europa si sa incep o viata noua", a spus un refugiat din Turcia, potrivit Digi24.

Imaginea copilului kurd gasit inecat pe o plaja din Turcia, Aylan Kurdi, a facut inconjurul lumii si a devenit imediat "laitmotivul" valului de imigratie in Europa. Daily Mail relata insa ca tatal copilului, Abdullah Kurdi, si familia sa locuiau de cativa ani in conditii de siguranta in Turcia, unde nu exista in prezent un razboi. Potrivit Daily Mail, Abdullah Kurdi platise 4.000 euro unor traficanti pentru a traversa marea pe timp de noapte, fara veste de salvare, cu o barca pneumatica, cu familia, alaturi de alti imigranti, cu destinatia Uniunea Europeana, unde intentionau sa intre fara viza. Din nefericire, barca s-a rasturnat, iar copiii si sotia s-au inecat.

Kurzii nu sunt macelariti pe strazile din Turcia, iar partidul minoritatii kurde a intrat pentru prima data in parlamentul turc, in aceasta primava. Bineinteles, Turcia nu reprezinta poate cea mai buna tara in care sa locuiesti, in special pentru kurzi, dar familia copilului inecat locuia acolo in conditii de siguranta de cativa ani. Acelasi lucru este valabil si pentru restul sutelor de mii de imigranti care au ajuns initial in Grecia sau Italia, cu barca, dar nu au ramas acolo. Au plecat inainte spre Germania, unde Angela Merkel, le-a promis sase miliarde de euro.

Asadar, odata ce au ajuns pe teritoriul Greciei, Italiei, Ungariei sau Turciei, in conditii de siguranta, dar pleaca spre Germania, Suedia sau Marea Britanie, nu mai sunt refugiati, ci imigranti economici. Pur si simplu, daca doresti mai multa bunastare decat iti ofera Turcia, acest lucru nu te face automat "refugiat". Practic, este precum ai reloca un oras intreg din Siria, cu sute de mii de oameni, in special tineri, direct in Europa, fara cunostinte lingvistice, cu situatii de analfabetism, probleme de sanatate si cu o experienta violenta si fractionism. Imaginati-va rata criminalitatii, sexismul si misoginismul, stresul din scoli si spitale si numarul locuintelor subventionate si a oamenilor strazii, luptele dintre somalezi, sirieni si afgani, intre sunnitii si siiti.

Credeti ca exista un motiv anume din cauza caruia tarile musulmane bogate din Golful Persic, precum Kuweit, Qatar, Arabia Saudita sau Emiratele Arabe Unite au luat exact zero imigranti? Chiar va indoiti de faptul ca printre sutele de mii de tineri care au venit deja in Europa exista si teroristi sau criminali de razboi, care au comis atrocitati in Libia, Egipt, Siria sau Irak? Isi mai aduce cineva aminte de declaratiile liderilor grupului terorist Statul Islamic cu privire la planurile de a se infiltra in Europa dandu-se drept refugiati, fara acte, fara identitate?

Ideea ca Europa nu este generoasa cand vine vorba de refugiati este o minciuna. Suntem deschisi si suntem primitori. Asta nu inseamna insa ca suntem prosti. Trebuie sa fim precauti, trebuie sa fim siguri. Este bine cunoscut faptul ca Statul Islamic poate exploata criza refugiatilor, pentru a exporta luptatori in intreaga lume. Nu ii vrem in Europa.

In acelasi timp, sunt pentru salvarea adevaratilor refugiati, a copiilor, a femeilor care sunt sechestrate si violate de catre membrii Statului Islamic si Boko Haram, de exemplu. Si cred ca cea mai buna metoda pentru a face acest lucru este sa distrugi Statul Islamic, nu de a-i incuraja pe acesti tineri intr-o aventura europeana pentru beneficii gratuite in Germania.

Situatia trebuie privita din unghiuri diferite si puncte de vedere mai conservatoare si de multe ori contrare, sceptice pentru ca asta ar trebui sa faca jurnalistii. Pe de alta parte, mass media si politicienii sustin deschiderea frontierelor pretinzand ca actioneaza din compasiune si empatie. Dar, nu este compasiune sa dai dovada de caritate nelimitata pentru cei care nu au nevoie de ea si sa-i ignori pe cei care au cu adevarat nevoie. Este ignoranta si prostie!

Eu prezic ca acest lucru nu se va termina bine. Cred ca va fi o povara economica extraordinara, pentru europenii obisnuiti. Cred ca va provoca mania imigrantilor ale caror asteptari vor fi imposibil de indeplinit. Si cred ca sunt teroristi si criminali de razboi care s-au fost furisat cu masele de imigranti economici si care vor provoca mari tragedii. Voi merge mai departe, spunand ca aceasta imigratie nelimitata va aduce sfarsitul Uniunii Europene, nu o criza financiara sau monetara. Acesti imigranti economici oportunisti vor face acest lucru.

Istvan Csak / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri