Principalele burse ale Asiei au scazut puternic luni dupa anuntul desfasurarii unui test nuclear de catre Coreea de Nord, acest lucru riscand sa agraveze tensiunile deja existente in zona. La Seul indicele KOSPI a scazut cu 2,61%, moneda sud-coreeana inregistrand scaderi in raport cu dolarul, de la 949 won pentru un dolar la sfarsitul saptamanii trecute pana la 960 in dimineata de luni, investitorii ocolind moneda sud-coreeana.

"Temerile au devenit realitate. Aceasta veste este foarte proasta pentru cei care detin sume mari de moneda sud-coreeana sau actiuni", a explicat, potrivit NewsIn, un analist al Korea Investment Securities, Kim Hak-Gyun. "Momentan suntem pusi in fata unei fapte pe care nu o putem controla si sectorul politic va fi cel care va dicta evolutia pietei", a adaugat acesta.

Indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a inregistrat si acesta o scadere de 1,23% la jumatatea sedintei bursiere. "Nimeni nu stie cum se va rezolva acest impas politic si cat timp va dura acest lucru", a comentat la randul sau seful de vanzari al Daiwa Securities SMBC din Hong Kong, Andrew Sullivan. La Singapore, indicele Straits Times a cunoscut o scadere de 1,18 puncte, iar bursa de la Sydney a scazut cu 0,76%.

O situatie diferita se prezinta in cadrul burselor chineze, care au ignorat in totalitate testul nuclear al Phenianului. La jumatatea sedintei bursiere, bursa de la Shanghai a cunoscut o crestere de 1,17%, iar cea din Shenzen o crestere de 1,35%.

Analistii au subliniat ca pietele bursiere chineze sunt in general putin sensibile la evenimentele internationale, actionand izolate de piata internationala din cauza controlului tranzactiilor si lipsa convertibilitatii yuanului. "Testul nuclear nord-coreean nu va avea un impact deosebit asupra burselor nationale, care estimam ca vor ramane stabile", a explicat un analist al Guosen Securities din Shanghai, Shen Jun.

Scaderile pietelor bursiere au fost moderate la Jakarta, Bangkok, Kuala Lumpur si Manilla. in ceea ce priveste bursele din Tokio si Taiwan, acestea sunt inchise luni datorita unei sarbatori nationale. Coreea de Nord a anuntat luni ca a procedat la un test nuclear subteran fara precedent, incununat de succes si care nu s-a soldat cu emisii radioactive, ceea ce in opinia Phenianului reprezinta un "eveniment istoric".

Pretul petrolului a crescut

Pretul petrolului a crescut, luni, din cauza testelor nucleare efectuate de Coreea de Nord, care au sporit ingrijorarea investitorilor in privinta nivelului rezervelor globale de titei. Dolarul american a atins cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni, in raport cu yenul japonez, dupa ce agentia oficiala nord-coreeana a relatat un test nuclear subteran, insa investitorii estimeaza ca impactul acestui eveniment va fi limitat, deoarece Coreea de Nord nu este un consumator important, nici de petrol, nici de aur.

Pretul petrolului, cotat la bursa de la New York, a crescut cu 70 de centi, pana la 60,46 de dolari pe baril, in dimineata zilei de luni, dupa ce vineri pierduse 27 de centi pe unitate. De asemenea, pretul barilului Brent, din Marea Nordului, a crescut cu 67 de centi, pana la 60,50 de dolari pe baril.

"Acesta este tipul de eveniment care provoaca tensiune intre state, iar aceste tensiuni se asociaza cresterilor pretului petrolului", a declarat vicepresedintele firmei de consultanta Purvin & Gertz, din Singapore, John Vautrain."Implicatiile ar fi altele daca Iranul ar testa o bomba. Oricare ar fi genul sanctiunilor, acestea nu ar influenta pretul petrolului, deoarece Coreea de Nord nu este un important producator de petrol", a adaugat acesta.

Pretul petrolului incepuse sa creasca, chiar inaintea vestilor despre testele nucleare, deoarece OPEC intentiona sa finalizeze o intelegere prin care sa limiteze productia de titei.Presedintele OPEC, Edmund Daukoru, a declarat duminica pentru Reuters, ca s-a ajuns la un consens in privinta reducerii productiei.

Pretul petrolului a avut, in ultima perioada, o evolutie descendenta, de la nivelul record pe care-l atinsese in luna iulie, 78,40 de dolari pe baril.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri