Intreaga Europa a fost, sambata seara, aproape de o intrerupere generala a curentului electric, de o pana generala de electricitate, a declarat un director de la Reteaua franceza pentru Transportul Electricitatii (RTE), transmite AFP citata de NewsIn.
O defectiune aparuta in reteaua germana a cauzat numeroase intreruperi ale curentului electric in intreaga Europa, ca un "castel din carti de joc". "Am trecut foarte aproape de un 'black out' european", a declarat Pierre Bornard, membru in conducerea RTE.

Pana a fost provocata de doua linii de tensiune foarte inalta, de 400.000 de volti, din Germania, a explicat Bornard. Aceasta defectiune a generat un dezechilibru general al productiei in Europa.

Pentru a restabili echilibrul si pentru a evita un 'black out' total, "automatele intrerup brusc" o parte dintre consumatori, pentru ca "este singurul mijloc pentru ca, in cateva secunde, sa evitam o prabusire totala" a sistemului, a explicat oficialul.

Intreaga Europa de Vest a fost afectata, sambata seara, de pene electrice generate de o defectiune majora aparuta in reteaua germana de transport a electricitatii.

Circa cinci milioane de francezi, adica in jur de 10 la suta din populatie, au fost privati de electricitate.

"In data de 4 noiembrie, la ora 22.13 (23.13, ora Romaniei), incidente deosebit de grave au afectat reteaua germana de transport al electricitatii. Deficitul de energie electrica ce a rezultat a avut repercusiuni in ansamblul tarilor europene", a anuntat RTE intr-un comunicat.

"In Franta, pentru a restabili echilibrul sistemului electric, o parte din consumul de electricitate, 5.200 de megawatts din cei 56.000 consumati in acest moment, a fost imediat intrerupt", a precizat RTE. "Prin urmare, circa cinci milioane de consumatori au fost privati de electricitate, apoi au inceput sa fie progresiv realimentati, intre 22.30 si 23.00", ora locala, a explicat RTE.

"Intreruperi similare ale curentului electric au avut loc in toate tarile Europei de Vest", a adaugat RTE, precizand ca "in Germania sunt in curs verificari pentru a preciza originea incidentului si pentru a explica amploarea consecintelor sale".

In Franta, pana a fost semnalata putin dupa ora locala 22.00, in mai multe arondismente din centrul si estul Parisului, dupa care s-a extins in vestul capitalei. Numeroase camine din centrul si centru-est al tarii au fost private, de asemenea, de energie electrica, au anuntat pompierii. Potrivit mai multor localnici care au contactat AFP, intreruperile de electricitate au atins si nordul si nord-vestul Frantei.

Pana a avut consecinte asupra circulatiei trenurilor. "Zece TGV-uri au fost afectate in nordul si centrul Frantei si au inregistrat intarzieri 30 de minute pana la o ora", a declarat un purtator de cuvant al SNCF.

Trenurile de periferie din reteaua Ile-de-France (regiunea pariziana) nu au fost afectate, a adaugat oficialul. La Paris si in regiunea periferiei pariziene, metrourile si reteaua regionala de trenuri expres nu au avut nicio problema. Aeroporturile din Paris nu au fost afectate.

Numerele de urgenta ale serviciilor de interventie au fost luate insa cu asalt, determinandu-i pe pompierii din Paris sa adreseze un apel populatiei, cerandu-i sa nu mai sune.

In Italia, pene de electricitate de mare amploare au afectat mai multe regiuni, a anuntat agentia italiana ANSA. La Lecce, principalul oras din Puglia (sud), pana de curent a durat circa un sfert de ora, in timp ce o mare parte din Piemont (nord-vest) a ramas in bezna intre 20 si 30 de minute, din cauza "unor probleme de aprovizionare cu energie provenind din Germania", a precizat ANSA.

In Gerrmania, mai multe sute de mii de locuitori din Rhenania de Nord-Westphalia au ramas in intuneric timp de peste o ora. Pana a afectat cu precadere orasul Koln, iar aeroportul Koln-Bonn a fost pentru scurt timp afectat, dar pornirea generatoarelor de urgenta a permis continuarea fara probleme a traficului pe aeroport.

Pene de curent au afectat, de asemenea, si diverse regiuni din Bavaria (sud), Baden-Wurtenberg (sud-vest) si o parte din Saarland, regiune frontaliera cu Franta.

Potrivit societatii germane RWE, unul dintre grupurile private care furnizeaza energie electrica in Germania, scaderea brusca a temperaturii - termometrele au coborat in aceste regiuni la 0 grade sau chiar mai putin - au dus la o "supraincalzire" a retelei electrice germane.

Aceasta pana din Germania a antrenat interventia grupului public francez EDF (Electricit de France), care a fost nevoit sa reduca importante capacitati energetice pentru a restabili curentul in Germania, ceea ce a provocat, in schimb, importante intrepruperi de curent electric in Franta, in special la Paris.

Securitatea electrica in Europa s-a degradat de mai multi ani, pe masura ce consumul a crescut, iar investitiile in productia de electricitate nu au tinut pasul. Se intampla frecvent ca, in timpul perioadelor de frig intens sau de caldura excesiva, aprovizionarea cu electricitate sa fie amenintata in diferite tari europene, obligandu-i pe furnizori sa ia masuri exceptionale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri