Adoptarea monedei euro in ianuarie 2007 nu va avea ca efect cresterea preturilor de consum, deci nu va inflama inflatia, anul viitor, in Slovenia, a anuntat Institutul Guvernamental pentru Analiza si Dezvoltare Macroeconomica.
Conducatorul Institutului Guvernamental pentru Analiza si Dezvoltare Macroeconomica din Slovenia, Janez Sustersic, a declarat, cu ocazia unei conferinte de presa, ca instiutia pe care o conduce estimeaza ca adoptarea monedei europene nu va determina cresterea preturilor de consum. "Suntem optimisti, deoarece Slovenia a introdus un sistem afisare duala si de monitorizare a preturilor, asa ca estimam ca adoptarea euro nu va exercita presiuni inflationiste", a apreciat Sustersic, dupa cum informeaza NewsIn.

Slovenia a aderat la Uniunea Europeana in anul 2004, impreuna cu alte noua state, in principal est-europene si este prima dintre tarile nou-venite care adopta moneda europeana. Pentru a evita majorarea preturilor dupa intrarea Sloveniei in zona euro, guvernul a impus obligativitatea afisarii preturilor duble, din martie anul acesta pana la sfarsitul lunii iunie 2007.Guvernul sloven sustine, totodata, monitorizarea regulata a preturilor.

Institutul Guvernamental pentru Analiza si Dezvoltare Macroeconomica din Slovenia estimeaza, pentru septembrie 2007, o rata anuala a inflatiei de 2,7%, la fel ca anul acesta. Sustersic a declarat ca rataa inflatia a urcat cu 0,3% in alte state ale Uniunii Europene, dupa adoptarea euro. "Acesta este si nivelul maxim cu care ar putea creste inflatia in Slovenia, din cauza adoptarii euro", a precizat Sustersic.

Pe de alta parte, se estimeaza ca adoptarea monedei europene va avea efecte pozitive asupra cresterii economice. "Adoptarea euro va trasnmite un semnal pozitiv investitorilor straini, va reduce costurile schimburilor valutare si va facilita accesul la imprumuturi", a declarat Sustersic. Slovenia estimeaza ca, in 2007, cresterea produsului intern brut va scadea la 4,3%, de la nivelul de 4,7% estimat pentru anul acesta, in principal, pe baza incetinirii cresterii economice in Uniunea Europeana, care este principalul partener comercial al Sloveniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri