Inflatia anuala va creste la 6,5% in decembrie si la 8,5% in intervalul februarie-aprilie din 2007, dupa ce a inregistrat deja o crestere pana la 6,3% in octombrie si este prognozata la 6,4% pentru noiembrie, estimeaza economistii chestionati de cotidianul financiar ungar Portfolio.

Totusi, in ciuda inflamarii inflatiei, analistii se asteapta ca banca centrala a Ungariei sa pastreze dobanda de politica monetara la 8% in 2006. "Mai multi dintre cei chestionati au mentionat ca aceasta nu inseamna neaparat sfarsitul ciclului de majorare a dobanzilor", se arata in articolul Portfolio, citat de NewsIn.

Daca, in ultimele luni, inflatia din Ungaria a fost alimentata de majorarea preturilor alimentare si a serviciilor, in ianuarie-februarie se asteapta un puternic puseu inflationist din cauza "efectului de baza", dat de modificarea TVA si de cresterea preturilor administrate. Analistii se feresc sa dea estimari ferme pentru inflatia din primele patru luni ale anului viitor, pentru ca sustin ca este greu de calculat impactul subventiilor la pretul gazelor si la alte preturi administrate.

Estimarile proprii ale Porfolio sunt chiar mai pesimiste, bazandu-se pe un impact negartiv mai puternic al majorarilor de preturi administrate. "Am ajuns la concluzia ca inflatia ar putea atinge un nivel maxim de aproximativ 9% in primul sau al doilea trimestru din 2007", se precizeaza in analiza cotidianului citat.

Analistii se asteapta ca inflatia anuala sa scada considerabil in ultima parte a anului pana la 4,7% in decembrie 2007, dupa ce efectul cresterilor de preturi din septembrie si octombrie 2006 nu vor mai fi luate in calcul, se mai arata in studiul mentionat.

Guvernul Ungariei a adoptat, pe 1 decembrie, noul program de convergenta la zona euro, care tinteste reducerea accentuata a deficitului bugetar de la 10,1% din produsul intern brut, estimat la sfarsitul lui 2006, la 3,2%, pana in 2009. "Economia s-a indreptat pana in prezent spre colaps iminent. Daca reusesc sa realizeze scopurile planului de convergenta, atunci economia va avea o tendinta de intarziere usoara", a declarat, dupa adoptarea programului, guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Zsigmond Jarai, citat de Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri