Raportul asupra inflatiei aprobat de catre Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei anticipeaza prelungirea valorii negative a ratei anuale a inflatiei pana in iulie. Aceasta evolutie are loc ca urmare a manifestarii efectelor tranzitorii a reducarilor de TVA si alte impozite indirecte si a scaderii de preturi la energie, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conform News.ro

Mugur Isarescu: Riscurile asociate evolutiei ratei inflatiei sunt atat de natura interna cat si externa

"Raportul asupra inflatiei prezinta noua prognoza trimestriala, care anticipeaza prelungirea valorii negative pana in iulie, ca urmare a manifestarii efectelor tranzitorii a reducerii cotei generale de TVA si a altor impozite indirecte, dar si ca urmare a unor scaderi de preturi la energie. Scenariul de baza prevede revenirea graduala a ratei anuale a inflatiei in intervalul din jurul tintei si plasarea ei in palierul superior al acestuia la finele orizontului de prognoza", a afirmat Isarescu la briefingul dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara.

Consiliul de administratie al BNR a aprobat in sedinta de joi noul Raport trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat marti, 10 mai, intr-o conferinta de presa.

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a coborat in martie la -3%, nou nivel minim istoric, de la -2,7% in februarie, dupa un usor avans al preturilor, cu 0,1%, fata de a doua luna a anului, potrivit datelor INS.

Banca centrala revizuise in februarie prognoza privind rata anuala a inflatiei in urcare cu 0,3 puncte procentuale fata de estimarea din noiembrie 2015, de la 1,1% la 1,4% pentru acest an, iar pentru anul viitor a anticipat o inflatie de 3,4%.

Daca se exclude efectul reducerii TVA asupra preturilor, rata anuala a inflatiei ar fi la finalul acestui an de 3%, iar in 2017 de 3,7%, potrivit proiectiei BNR din februarie.

ING Bank a revenit in aprilie asupra estimarilor sale privind inflatia in 2016-2017

ING Bank a revenit in aprilie asupra estimarilor sale privind inflatia in 2016-2017, anticipand rate mai mici, ca urmare a unei transmisii mai bune a scaderilor de taxe in preturilor finale si a ieftinirilor din sectorul energetic. Astfel, pentru finalul acestui an preconizeaza o rata anuala a inflatiei de 0% (fata de 1,3% in estimarea anterioara), iar pentru anul viitor de 2,7% (de la 3,5%).

"Proiectia noastra revizuita pentru finalul anului, fara efectul de prima runda a a reducerii TVA, este in scadere cu 1,1 puncte procentuale, la 1,4%. Inflatia fara efectul scaderii taxelor a scazut de la 1,8% in ianuarie pana la 1,2% in martie", au precizat analistii ING.

Inflatia la finele anului trecut s-a situat la -0,9%, insa in absenta impactului reducerii TVA la alimente din iunie, rata ar fi ajuns in decembrie la aproximativ 2%, in intervalul tinta al BNR (1,5%-3,5%).

Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa mentina in continuare rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei la 8%, respectiv pentru cele in valuta la 12%, masura fiind anticipata de analisti.

Ultima taiere pe care a operat-o BNR a avut loc in ianuarie, cand a redus RMO in valuta de la 14% la 12%.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri