Economisirea este un obicei sanatos pentru oricine isi propune sa aiba grija de fondurile proprii, insa, in cazul celor care se asteapta sa primeasca si randamente semnificative pentru sumele depozitate la banca, dobanzile practicate de aceastea nu reusesc sa depaseasca rata inflatiei, in unele cazuri nici daca ar fi dublate.

Este adevarat ca bancile au inceput sa mareasca dobanzile la depozite dupa semnalele primite de la BNR la inceputul acestui an, respectiv majorarea continua a dobanzii de politica monetara pana la 2,5% in prezent, dupa ce a fost mentinuta tip de aproape 3 ani la 1,75%. In general, cresterea acestui indicator are efect imediat cresterea dobanzilor la credite, apoi, la cateva luni distanta, majorarea de catre banci si a dobanzilor la depozite. Insa, chiar si dublarea acestora in unele cazuri nu depaseste rata anuala a inflatiei care a ajuns in luna august la 5,1%, dupa o usoara temperare in iulie, la 4,56%.

Totusi, BNR a emis in ultimul raport un scenariu optimist, fata de precedentul prezentat, cu privire la evolutia inflatiei pentru urmatoarea perioada, valorile proiectate pentru rata anuala a inflatiei IPC (indicele preturilor de consum) din scenariul de baza fiind in scadere cu 0,1 puncte procentuale pentru finalul anului curent si respectiv 0,3 puncte procentuale pentru sfarsitul anului 2019. Asadar, reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei prognozeaza o scadere a inflatiei in jurul valorii de 3,5% pentru finalul anului 2018 si 2,7% pentru finalul anului 2019.

Am analizat bancile din piata pentru a vedea dobanzile practicate de acestea pentru un depozit la termen in lei pe 12 luni, iar cea mai buna oferta pare a fi cea de la Banca Romaneasca, care a lansat pe 24 septembrie o promotie cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Institutia financiara ofera, pe scadenta de un an, o dobanda de 3,75% pentru plasamentele in lei, promotie activa pana la 31.12.2018.

Top depozite la termen in lei pe o perioada de 12 luni

depozite in lei dobanzi economisire

sursa: By viputae / Shutterstock.com

In acet top regasim o alta banca ce a lansat o oferta promotionala cu ocazia aniversarii Centenarului Marii Uniri, respectiv Patria Bank, prin intermediul careia ofera o dobanda de 2,75% pe an.

Banca Dobanda
Banca Romaneasca 3,75%
TBI Bank 3,25%
Piraeus Bank 3,09%
Credit Agricole 3%
Patria Bank 2,75%
Libra Internet Bank 2,50%
Banca Transilvania 2,50%
Idea Bank 2,35%
OTP Bank 2,35%
Alpha Bank 2,3%

*Majoritatea bancilor din top ofera o astfel de dobanda doar in cazul in care depozitul este constituit prin intermediul canalelor digitale
*In cazul bancii Idea Bank, platforma WebDepo, lansata de acestia la finalul lunii august, permite constituirea unui depozit printr-un transfer bancar dintr-un cont deschis la orice banca din UE, nefiind astfel nevoit sa fii clientul bancii pentru a accesa instrumentul de economisire.
*Din suma acumulata la finalul celor 12 luni se scade impozitul pe venit de 10%

Chiar si in contextul cresterii dobanzilor pentru depozite inregistrata in acest an, din tabelul de mai sus observam ca doar doua dintre ele reusesc sa depaseasca valoarea indicelui ROBOR la 3 luni, a carui crestere s-a reflectat deja in ratele lunare platite de catre debitorii cu credite in lei cu dobanda variabila. Astazi, 26 septembrie, indicele ROBOR la 3 luni s-a situat la 3,15% pe an, insa avand in vedere revenirea inflatiei peste pragul de 5%, specialistii din piata se asteapta la o crestere a acestuia. Cea mai mare valoare a indicelui ROBOR la 3 luni din acest an a fost de 3,47% pe an, inregistrata pe 30 iulie.

Sursa foto: By Elnur / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri