Topul dobanzilor la depozitele bancare in lei pe 12 luni: nicio banca nu depaseste rata anuala a inflatiei

Dobanzile bancilor din Romania pentru un depozit la termen in lei pe 12 luni nu depasesc rata anuala a inflatiei inregistrata in luna decembrie a anului 2019. Doar o singura institutie financiara prezenta in tara noastra ofera o dobanda egala cu acest indicator, insa doar in cazul in care depozitul este deschis online.

Rata anuala a inflatiei inregistrata de Romania in luna decembrie a anului trecut este de 4%, fiind a doua ca marime din Uniunea Europeana, dupa Ungaria(4,1%), conform Eurostat. La acest procent se ridica si cea mai mare dobanda practicata de bancile din Romania in cazul depozitelor in lei la termen pe 12 luni. Va redam mai jos topul dobanzilor oferite de banci in cazul unui astfel de depozit in care ati alege sa depuneti 10.000 de lei.

Banca Dobanda depozit deschis la ghiseu Dobanda depozit deschis online
TBI Bank 3,6% 4%
CEC Bank 3,5% 3,6%
Idea Bank 3,45% 3,65%
Patria Bank 3,25% 3,35%
Libra Internet Bank 3,25% 3,25%
Garanti Bank 3% 3%
Banca Transilvania 3% 3%
Porsche Bank 2,5% 2,5%
Banca Romaneasca 2,45% 2,45%
Raiffeisen Bank 2% 2,25%

Depozite bancare: la ce trebuie sa fii atent cand alegi sa iti faci unul

depozite bancaresursa foto: fizkes / Shutterstock.com

Este important de stiut faptul ca la finalul celor 12 luni de contract, deponentii trebuie sa plateasca si impozitul pe venit (10%) aplicat sumei acumulate din dobanda. Astfel, in cazul incare alegeti sa va deschideti un depozit la termen pe 12 luni la TBI bank cu 10.000 de lei, la finalul perioadei veti castiga suma de 360 de lei, daca ati ales sa il deschideti online, si 324 de lei in cazul in care ati ales sa il deschideti la ghiseul bancii.

De asemenea, inainte de a va depune banii intr-un depozit bancar, intrebati reprezentantul bancii pe care ati ales-o daca va este perceput vreun comision, fie el de deschidere, administrare sau retragere a fondurilor din depozit. O parte dintre banci nu percep aceste comisioane sau au diverse campanii promotionale pe anumite perioade in care sunt eliminate.

Cati bani aveau romanii la finalul anului 2019 in depozitele in lei

depozite bancaresursa foto: Agerpres Foto.

Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie a anului trecut, soldul depozitelor in lei, atat ale populatiei cat si ale firmelor, a crescut cu 9,7% fata de decembrie 2018 si cu 3,8% fata de luna noiembrie a anului 2019, ajungand la 241 miliarde de lei.

Aceasta suma este impartita aproape egal intre populatie, care au ajuns sa detina in banci economii de 131 miliarde de lei(cu 9% mai mult fata de decembrie 2018) si firme, care detin in depozitele deschide la banci 110 miliarde de lei( cu 10,5% mai mult fata de decembrie 2018).

Citeste si:
Cum arată depozitele bancare ale românilor în comparație cu anul...
Cum arată depozitele bancare...
Sursa foto: Number1411 / Shutterstock.com
Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri