Dobânzile oferite de bănci pentru depozitele bancare în lei au scăzut în ultima perioadă, pe fondul scăderii ratei inflației. În momentul de față, pentru suma de 10.000 de lei, cel mai avantajos depozit bancar în lei pe 12 luni aduce un câștig de aproximativ 680 de lei, cu aproape 200 de lei mai puțin decât acum un an. Iată cum arată TOP 10 cele mai bune depozite bancare în februarie 2024.

Depozitele bancare îl lei sunt instrumentul de economisire preferat al românilor, fiind unul simplu de utilizat, care aduce un randament garantat la finalul perioadei de maturitate. Suma totală pe care o țin românii (persoane fizice + juridice) în visteria băncilor sub formă de depozite bancare întrecea suma de 572 de miliarde de lei, la finalul trimestrului trei al anului trecut, conform datelor Fondului de Garantare al Depozitelor Bancare (FGDB). Raportat la anii trecuți, numărul banilor din bănci a crescut, în pofida dobânzilor bancare care nu au reușit să întreacă rata inflației.

În momentul de față, cel mai bun depozit bancar în lei, oferit de bulgarii de la tbi bank, oferă o dobândă de 7,55%, care întrece rata inflației cu mai bine de un punct procentual. Cu toate acestea, este important de menționat că dobânzile la depozite sunt impozitate cu 10%, astfel, pentru depozitul oferit de tbi bank, pentru suma de 10.000 de lei, păstrată timp de 12 luni în instrumentul de investiție, vei rămâne în mână, la finalul perioadei de maturitate cu 10.680 de lei.

Depozite bancare în lei: TOP 10 cele mai bune depozite bancare în februarie 2024

Pentru această comparație am luat ca exemplu un depozit în valoare de 10.000 de lei pentru o perioadă de 12 luni. Au fost luate în calcul cele mai bune dobânzi la depozitele în lei oferite de băncile enumerate. Majoritatea băncilor oferă dobânzi mai mari la depozitele accesate online.

Nr. crt Banca Dobândă 12 luni
1. tbi Bank 7,55%
2. TechVentures Bank 7%
3. Patria Bank 6,75%
4. Procredit Bank 6,75%
5. Intesa SanPaolo 6,75%
6. First Bank 6,7%
7. OTP Bank 6,7%
8. Alpha Bank 6,65%
9. Vista Bank 6,6%
10. CEC Bank 6,5%

Sursă date: băncile, Finzoom.ro

Pentru acest tabel am luat ca exemplu cea mai bună ofertă ale insituțiilor financiare pentru depozitele de 12 luni. Majoritatea băncilor au oferte mai avantajoase pentru depozitele deschise online, iar unele insituții au oferte speciale pentru clienții care își încasează veniturile la acea bancă.
*Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este un concept impus atât de către Uniunea Europeană, cât și de către Statele Unite ale Americii, cu ajutorul căruia se exprimă, sub formă de procent, costul total al unui instrument financiar. Astfel, DAE este un indicator care ține seama de toate celelalte comisioane aferente aplicate de bănci și oferă clientului posibilitatea de a compara eficient ofertele bancare.

Depozite bancare în lei: Titlurile de stat în lei nu întrec încă cele mai bune oferte ale băncilor

În ceea ce privește celălalt mod prin care românii obișnuiesc să obțină venituri pasive, titlurile de stat în lei oferă dobânzi mai mici decât cea mai bună ofertă bancară la depozite. Titluri de stat Tezaur valabile la momentul actual au dobânzi anuale de 6,10% și, respectiv, 7% și scadențe de 1 și 3 ani. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în formă dematerializată.

Pentru suma de 10.000 de lei investită în titluri de stat, poți obține un câștig de 610 de lei - pentru cele cu maturitate de un an, o sumă ceva mai mică decât cea oferită de cea mai bună ofertă a băncilor. Dacă vrem să „copiem” modul în care își păstrează economiile marii economiști de la noi, observăm că Mugur Isărescu consieră titlurile de stat mai atrăgătoare decât depozitele bancare. Conform declarației sale de avere, acesta are 1,7 milioane lei în titluri de stat, și doar 0,6 milioane de lei în depozite bancare. Pentru a vedea la ce bănci își păstrează Mugur Isărescu banii, puteți consulta acest articol.

Depozite bancare în lei: Cu câți bani reali rămâi după ce îți mănâncă și inflația din ei

Pentru a vedea evoluția valorii banilor pe o perioadă de un singur an, am calculat ce se întâmplă cu 10.000 de lei într-un depozit bancar, față de impactul saltelei asupra lor. Acest calcul este unul ipotetic, folosind valoarea inflației raportată de INS pentru luna decembrie 2023, însă specialiștii avertizează că impactul scumpirilor ne poate influența într-un mod diferit pe fiecare în parte.

În primul caz, pentru 10.000 de lei depuși în momentul de față într-un depozit bancar, vei câștiga, la finalul perioadei de maturitate o sumă de aproximativ 680 de lei, luând în calcul impozitul de 10% aplicat dobânzilor din depozite. Din suma 10.680 de lei de lei obținută într-un an de zile, am scăzut câți bani îți mănâncă inflația, ajungând la o sumă de 9.975 de lei.

Acest calcul (repet, ipotetic) rezultă că un cel mai bun depozit bancar nu are un randament real pozitiv, ci te va face doar să pierzi mai puțini bani. Astfel, cel mai bun din depozit bancar al momentului te face să pierzi prin inflație suma de 25 de lei. Acest calcul este unul ipotetic, raportându-ne doar la rata inflației pentru luna decembrie 2023, de 6,61%. Conform previziunilor Băncii Naționale, inflația va scădea pe parcursul anului viitor, așa că depozitele bancare ar putea să aibă randamente real pozitive. Pentru aceeași sumă, dar ținută în casă, inflația îți mănâncă 661 de lei..

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri