Clienții Alpha Bank România vor putea avea acces la toate serviciile financiare până la preluarea oficială a băncii (2024) de către italienii de la UniCredit Bank. În urma acestei tranzacții, clienții Alpha Bank vor fi preluați automat de italienii de la UniCredit. Contractele clienților Alpha Bank ar trebui să își păstreze dobânzile și comisioanele până la terminarea perioadei de maturitate a acestora. În ceea ce privește dobânzile și comisioanele aplicate de cele două bănci, instituțiile financiare operează rate diferite.

UniCredit Bank va prelua Alpha Bank începând de anul viitor, conform anunțului făcut de cele două bănci. Contractele bancare semnate înainte de preluarea băncii ar trebui să își păstreze termenii și condițiile până la maturitatea acestora. Pentru a vedea la ce comisioane și dobânzi să se aștepte clienții, am făcut o comparație între produsele financiare cele mai populare.

Preluarea Alpha Bank de UniCredit: Dobânzi la depozite

Dobânzile bancare la depozitele în lei au început să scadă, însă rămân una dintre cele mai facile metode de economisire pentru români. Pentru depozitele bancare în lei, cu o maturitate de 12 luni, Alpha Bank oferă o dobândă mai bună (7%), față de UniCredit (6,5%). În ceea ce privește depozitele în euro și dolari, banca care va prelua Alpha Bank operează rate mai bune.

Moneda Alpha Bank UniCredit Bank
Dobândă LEU 7% 6,5%
Dobândă EURO 2,8% 3%
Dobândă DOLAR 3,65% 3,7%

În acest tabel am prezentat dobânzile valabile la depozitele cu o maturitate de 12 luni. Sursă date: băncile

Pentru a face o comparație între câștigul real pe care îl ai la cele două tipuri de depozite, am luat ca exemplu un depozit de 10.000 de lei, pe o perioadă de 12 luni.

Alpha Bank: depozitul menționat mai sus aduce, la finalul perioadei de maturitate un câștig real* de 630 de lei, dacă luăm în considerare impozitul de 10% aplicat depozitelor bancare.

UniCredit Bank: în cazul acestei bănci, la finalul celor 12 luni câștigul real este de 585 de lei, luând în calcul impozitul de 10%.

*Pentru calcularea acestor sume am luat în calcul doar impozitul de 10% aplicat depozitelor bancare. Băncile pot opera comisioane suplimentare.

Preluarea Alpha Bank de UniCredit: Dobânzi la credite

Pentru a face o comparație între ratele practicate de cele două instituții financiare, vom lua ca exemplu un credit ipotecar cu o valoare de 300.000 de lei, pe o perioadă de 25 de ani. Tipul de credit luat ca exemplu este unul format dintr-o dobândă fixă în primii 5 ani, urmat de o dobândă variabilă. Pentru acest calcul, tipul de plată ales este cel prin rate (anuități) egale.

Banca Dobândă fixă ( primii 5 ani)

Dobândă variabilă (începând cu anul 6)

DAE* Rată lunară fixă (primii 5 ani) Rată lunară variabilă** (începând cu anul 6) Durată credit
Alpha Bank 6,99% 9,16% 8,6% 2.118 lei 2.488 lei 25 ani
UniCredit 7,50% 8,56% 8,9% 2.304 lei 2.479 lei 25 ani

Sursă calcul Alpha Bank: calculator credit Alpha Bank

Sursă calcul UniCredit: Exemplu calcul credit ipotecar UniCredit Bank

*Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este un concept impus atât de către Uniunea Europeană, cât și de către Statele Unite ale Americii, cu ajutorul căruia se exprimă, sub formă de procent, costul total al unui instrument financiar. Astfel, DAE este un indicator care ține seama de toate celelalte comisioane aferente aplicate de bănci și oferă clientului posibilitatea de a compara eficient ofertele bancare.

**Dobânda variabilă este formată dintr-o marjă fixă și IRCC. Valoarea IRCC (în momentul de față de 5,96%) fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018. Începând cu luna mai a anului 2019, IRCC este utilizat drept indice de referință pentru calcularea creditelor de consum.

Preluarea Alpha Bank de UniCredit: Comisioane carduri bancare

Un alt aspect important este cel legat de taxele și comisioanele cardurilor bancare ale celor două instituții financiare. Am luat ca exemplu cele mai simple carduri de debit oferite de cele două bănci. Este important de menționat faptul că aceste produse financiare sunt mai greu de comparat fiindcă au unele particularități legate de funcțiile lor. Exemplul de mai jos este unul orientativ, am luat în considerare doar câteva funcții ale unui card bancar.

ALPHACARD VISA DEBIT

Opțiunie Cost
Retragere ATM propriu

0,2%

Retragere ATM alte bănci - România 0,75 % + 2,5 lei
Retragere ATM/ghiseu străinătate 0,75 % + 2,5 lei
Taxă de emitere card 5 euro
Înlocuire card 10 lei

Sursă date: Comisioane bancă

UniCredit Bank Visa Classic - card fizic

Opțiunie Cost
Retragere ATM propriu

1%, min. 5 lei

Retragere ATM alte bănci - România 1,5%, min. 10
lei
Retragere ATM/ghiseu străinătate 1,5%, min. 10
lei
Taxă de emitere card 0
Înlocuire card 20 lei

Sursă date: Comisioane bancă

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri