Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a punctat care este riscul financiar pe care îl are România dacă nu rezolvăm problema deficitului bugetar. Conform ministrului, cuantumul total al banilor pe care România ar trebui să îi absoarbă de la Uniunea Europeană este de 75 miliarde de euro.

Una dintre cele mai importante noi măsuri fiscale este introducerea unui nou impozit, de 1%, pe cifra de afaceri a băncilor. Deoarece contabilitatea băncilor este diferită de cea a companiilor normale, neexistând o ”cifră de afaceri” propriu-zisă în bilanț, Finanțele au hotărât ca impozitul să se aplice mai multor tipuri de venituri bancare, cele mai importante fiind veniturile încasate de bănci din dobânzi, precum și cele încasate din taxe + comisioane.

Conform ministrului, băncile comerciale din România nu vor majora prețul creditelor.

Acesta a declarat cu o zi înainte că după ce se va vedea care este impactul bugetar al măsurilor fiscale anunţate, "în funcţie de cum va evolua partea de sustenabilitate financiară a României", ar mai putea fi ajustate aceste măsuri, dacă va fi cazul, menţionând că nu există riscul ca deficitul bugetar să depăşească 5,5% din PIB.

Întrebat care ar fi veniturile care ar putea rezulta în total în 2024 în urma aplicării tuturor măsurilor, Boloş a spus: "Dacă luăm în calcul şi partea de reducere de cheltuieli, aşa cum arată acum în forma aceasta, dacă luăm în calcul şi partea de evaziune fiscală, sunt 22 de miliarde lei".

Ciolacu: Am ținut să supra-impozităm luxul, viciulși a supra-profitului

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în debutul şedinţei de Guvern, că a ţinut "mult" la supraimpozitarea luxului, a viciului şi mai ales a profiturilor excesive.

"Cred cu tărie că sunt necesare şi legitime mai ales în această perioadă. Cine are proprietăţi scumpe de peste 500.000 de euro sau maşini scumpe, este normal să plătească mai mult. De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr şi, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult. Asta, pentru că produc efecte ce devin probeleme majore de sănătate publică ale ţării. Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă filosofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri. Este o măsură de echitate pe care o propun de doi ani, de când eram în opoziţie, ca marile companii să plătească măcar nivelul minim al unei companii româneşti. Avem însă grijă ca investiţiile acestor mari companii - sume importante - să fie protejate, fiind eliminate în calculul acestui impozit", a spus premierul.

Sursa foto: Facebook/Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri