Dobanzile practicate de bancile din Romania in acest moment pentru depozitele la termen in lei sunt in continuare destul de mici, doar doua dintre institutiile financiare oferind pentru un depozit la termen pe 12 luni o dobanda ce depaseste rata anuala a inflatiei.

Cea mai mare dobanda din piata pentru un depozit la termen in lei pe 12 luni este in momentul actual, conform ofertelor studiate, de 4,25% pe an, cu 0,85% puncte procentuale mai mult decat rata anuala a inflatiei, care a ajuns in luna noiembrie a anului 2018 la 3,4%, conform INS.

Avand in vedere ca la finalul celor 12 luni de contract, deponentii trebuie sa plateasca si un impozit pe venit de 10% care se scade din dobanda acumulata, face ca aceste instrumente financiare sa nu reprezinte o alegere profitabila. In ceea ce priveste cresterea dobanzilor la depozite in perioada urmatoare, scenariul pare unul ireal luand in considerare Ordonanta de Urgenta privind noile masuri fiscale printre care si vestita “taxa pe lacomie” aplicata bancilor, publicata in Monitorul Oficial la finalul anului trecut.

In plus, dincolo de aceste masuri, Ministerul Finantelor Publice a continuat ofensiva impotriva institutilor financiare si in primele zile ale anului 2019, aducand in discutie posibilitatea impozitarii provizioanelor pe care bancile trebuie sa le constitutie la acordarea creditelor, provizioane ce in acest moment sunt deductibile integral.

Care sunt cele mai mari dobanzi oferite de bancile din Romania pentru depozitele la termen in lei pe 12 luni

sursa foto: Antonio Guillem / Shutterstock.com

Conform ultimelor date publicate de Banca Nationala a Romaniei, la 30 noiembrie 2018, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 2% fata de luna anterioara si de 9,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 118,64 miliarde de lei. In tabelul de mai jos, va prezentam un top al celor mai mari dobanzi practicare de bancile din piata pentru un depozit la termen in lei pe o perioada de 12 luni.

Banca Dobanda
1. TBI Bank 4,25%
2. Idea Bank 3,50%
3. Credit Agricole 3%
4. Alpha Bank 2,65%
5. Patria Bank 2,50%
6. CEC Bank 2,50%
7. Banca Transilvania 2,50%
8. First Bank 2,50%
9. OTP Bank 2,35%
10. Libra Internet Bank 2,10%

Sursa foto: Stock-Asso / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri