Rata anuala a inflatiei a coborat sub 5% in acest an, dupa ce in luna octombrie preturile au crescut cu 0,29%, fata de majorarea de 1,18% inregistrata in septembrie, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, inflatia a ajuns la 4,96% in acest an, iar majorarile de preturi din octombrie au fost de 0,29%. In septembrie, rata anuala a inflatiei atinsese maximul din acest an, 5,33%, scrie Mediafax.

"In luna octombrie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,9%", se arata intr-un comunicat al INS.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit produsele de morarit (1,14%), fasolea (2,95%), carnea de porc si de pasare (peste 1%) si branza (1%). De asemenea, gazele s-au scumpit cu 2,33%, intrarea la cinematografe, teatre si muzee a fost mai scumpa cu 1%, iar preturile serviciilor telefonice si transportului aerian s-au majorat cu cate 1,29%.

"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (noiembrie 2011 - octombrie 2012) fata de precedentele 12 luni (noiembrie 2010 - octombrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,2%", se mai arata in comunicatul INS.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului tintit, concomitent cu o crestere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%.

BNR anticipeaza mentinerea inflatiei in afara intervalului tintit pana in martie - aprilie anul viitor, pentru ca rata sa revina in marja din a doua parte a lui 2013. BNR tinteste pentru acest an incadrarea in intervalul 2-4%, iar pentru anul viitor intrarea in banda de variatie 1,5-3,5%.

Astfel, banca centrala anticipeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an si incadrarea la limita anul viitor, in partea de sus a intervalului de variatie.

Inflatia s-a accelerat in luna septembrie, rata anuala a acesteia crescand la nivelul de 5,33% de la 3,88% in luna august, in principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natura tranzitorie exercitate de evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de baza adverse si transmiterea deprecierii anterioare a monedei nationale fata de principalele valute, potrivit BNR.

Cu toate acestea, cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a ramas in apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3% in luna septembrie 2012.

BNR a decis, saptamana trecuta, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, concomitent cu introducerea unui control ferm al lichiditatii in sistem.

Potrivit raportul Guvernului privind situatia economica pe anul 2012, publicat in octombrie, inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente, existand si incertitudini legate de impactul final al secetei asupra produsului intern brut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri