Disputa dintre Rusia si Belarus in legatura cu tranzitul petrolului este pe punctul de a distruge reputatia Moscovei ca partener energetic de incredere al Uniunii Europene, care nu va uita aceasta criza, comenta presa rusa potrivit NewsIn.

"Divortul de Belarus" nu numai ca provoaca esecul unui proiect de uniune intre cele doua state, ci determina si Occidentul, "care compatimea Moscova in urma cu o zi, sa schimbe tonul comentariilor si nu in favoarea Rusiei", avertizeaza cotidianul Gazeta.

"Rusia este considerata din ce in ce mai putin un partener de incredere. Disputa cu Belarus a depasit stadiul de diferend intre Transneft (compania ruseasca ce detine monopolul asupra oleoductelor - n.red.) si autoritatile belaruse. incepem sa ne intrebam cat de realista este strategia anuntata de Vladimir Putin in 2005, de a transforma Rusia intr-o super-putere energetica", potrivit ziarului.

"In timpul Razboiului Rece, Rusia s-a prezentat drept un furnizor de incredere. Este adevarat ca, in prezent, acest argument nu mai este deloc convingator pentru europeni", noteaza Vremia Novosti in articolul intitulat "Vor supravietui, dar nu vor uita". "Europa are suficient petrol dar este scandalizata de sistarea livrarilor", informeaza publicatia.

Viitorul se anunta, insa, sumbru si pentru Belarus, daca Rusia isi retrage sustinerea economica si politica pentru regimul autoritar al lui Aleksandr Lukasenko, avertizeaza presa rusa.

"Asa-zisa stabilitate economica belarusa este, de fapt, stabilitatea unui drogat care isi cumpara drogul ieftin. Societatea s-a intors, in prezent, la stadiul din 1994, cand l-a ales pentru prima oara pe Lukasenko, de teama reformelor", a declarat analistul independent belarus Leonid Zaiko, citat de Vremia Novosti. "Europa trebuie sa decida daca vrea democratie si respectarea drepturilor omului in Belarus sau un flux neintrerupt de petrol", a adaugat Zaiko.

"Cuvintele dure ale presedintelui rus nu au lasat niciun dubiu asupra faptului ca Moscova va merge pana la capat in razboiul petrolului cu Minskul. in plus, Kremlinul este pregatit sa intreprinda orice actiuni impotriva regimului lui Lukasenko, pentru a-si salva imaginea in fata Occidentului", potrivit Nezavisimaia Gazeta.

O serie de responsabili din sectorul petrolier, citati de cotidian, sunt de parere, pe de alta parte, ca Moscova ar putea accepta un compromis "in ultimul moment, pentru ca ii vor lipsi capacitatile de stocare" a titeiului neexportat prin oleoductul Drujba.

"Faptul ca traderii companiilor petroliere publice din Rusia sunt foarte puternici si ar avea de pierdut in situatia in care sunt sistate livrarile, nu numai pentru ca ar castiga mai putin, ci si pentru ca aceasta situatie ar avea un impact negativ asupra actiunilor unor societati ca Rosneft, a carei listare la bursa a fost, anul trecut, proiectul sefului Kremlinului", noteaza Vremia Novosti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri