Principala companie petroliera din Rusia, Lukoil, a anuntat vineri ca profitul sau net a crescut pana la 2,432 miliarde de dolari in al treilea trimestru al 2006, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform Reuters.
Lukoil a adaugat ca profiturile nete in primele noua luni ale anului au crescut pana la 6,442 miliarde de dolari, cu mult peste valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, de 4,8 miliarde de dolari.

Aceasta cifra a depasit estimarile analistilor, care mizau pe un profit net in primele trei trimestre ale 2006 de 6,32 de miliarde de dolari.

Grupul Lukoil, din care compania petroliera americana ConocoPhilips detine 20%, a motivat ritmul mai redus de crestere in al treilea trimestru prin cresterea taxelor, acest ritm fiind mult mai scazut decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2005, cand nivelul profiturilor a crescut cu 58%.

Productia petroliera a Lukoil in 2006 a fost de 95,2 milioane de tone, in crestere fata de cantitatea de 90,1 milioane de tone produsa in 2005.

In 2006, Lukoil a produs in Rusia 89,5 milioane de tone iar pe plan extern 5,7 milioane de tone. Productia de gaze naturale a crescut de peste doua ori, pana la 15,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dupa ce Lukoil a obtinut controlul asupra campului petrolier Nakhodkinskoye.

Rafinariile Lukoil au procesat in total 48,95 de milioane de tone de petrol, din aceasta cantitate 39,54 de milioane de tone fiind rafinate in Rusia si restul de 9,41 de milioane in rafinariile din strainatate.

Lukoil detine patru rafinarii in Rusia, capabile a procesa 750 de mii de barili pe zi.In afara teritoriului rusesc, compania detine o rafinarie in Ucraina, pe coasta Marii Negre, uzina Burgas din Bulgaria si centre de productie in Romania, la Ploiesti, cu o capacitate totala de rafinare de 200 de mii de barili pe zi.

Lukoil planuia sa construiasca noi rafinarii in Rusia, in enclava Kaliningrad, in apropiere de portul la Marea Baltica Primorsk si in apropiere de Moscova. Compania ruseasca, foarte interesata sa isi extinda capacitatile de rafinare, ia in considerare si construirea unei rafinarii in Turcia si achizitionarea unor noi centre de productie in estul si vestul Europei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri