Rafinaria Petrotel Ploiesti, controlata de grupul rus Lukoil din 1998, care a produs 2,4 milioane de tone de combustibili in 2017, cu petrol adus din Rusia cu vaporul pe Marea Neagra si de acolo pe conducte pana la Ploiesti, a investit in ultimii ani in tehnologii noi peste 120 de milioane de dolari, care au redus poluarea, dar si numarul de angajati.

Sunt doar 450 de angajati la Rafinaria Petrotel de langa Ploiesti, numar in scadere de la un an la altul, fata de 5.000 in anii "80 si 3.500 de persoane in 1995. Tehnologiile noi au condus la un sistem de automatizare, care a redus numarul de angajati.

Daca luam in calcul toti angajatii Lukoil din Romania (productie, energie, lubrifianti, distributie si explorare), numarul de salariati ajunge la 6.000.

Implementarea sistemului de ardere "LowNox" a redus emisiile de oxizi de azot la cosurile cuptoarelor tehnologice cu aproximativ 70%, iar concentratia de pulberi a scazut de 8 ori. Incepand cu anul 2012, prin finalizarea instalatiei de spalare a gazelor de rafinarie, concentratia dioxidului de sulf in gazele evacuate in atmosfera a scazut de 90 de ori.

Rafinaria petrotel lukoil

In 2015, a fost pusa in functiune instalatia de spalare a gazelor arse de la complexul de Cracare Catalitica, in urma unei investitii de 15 milioane de dolari. Astfel, emisiile de oxizi de sulf au scazut de 30 de ori, iar cele de pulberi de 15 ori.

Ploiestenii se plang de poluare, insa managerii Petrotel-Lukoil spun ca nu rafinaria pentru care lucreaza este sursa de poluare. Cosurile rafinariei elimina abur. Orasul Ploiesti este inconjurat de trei rafinarii, de o fabrica de detergenti, are un tafic rutier destul de mare si multe cladiri in constructii. Toti acesti factori la un loc afecteaza de fapt locuitorii.

Rafinaria petrotel lukoil

Petrotel-Lukoil are acum in plan modernizarea instalatiei Cocsare - etapa I, pana in 2020, o investitie de 7 milioane de dolari, proiect ce va reduce la zero emisiile de proces.

O alta investitie, tot cu finalizare in 2020, este constructia unui nou complex de recuperare sulf, ce va permite reducerea practic la zero a emisiilor accidentale de oxizi de sulf. Pentru aceasta, Petrotel-Lukoil are un buget de aproape 26 de milioane de dolari.

Rusii au investit aici intre 2005 si 2017 circa 600 de milioane de dolari in cladiri noi si procesul de productie.

Pe ce piete ajunge productia rafinariei Petrotel-Lukoil

Circa 60% din productia de combustibili Lukoil de la Ploiesti ajunge pe piata interna de carburanti, iar restul de 40% ajunge la export pe pietele regionale, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, Bulgaria (gaze lichefiate), Serbia (gaze lichefiate). Benzina si motorina reprezinta 80% din productia rafinariei de 2,4 milioane tone combustibili (benzina, motorina, gaze lichefiate, gaze de rafinarie, sulf, cocs, propilena).

In rafinaria de la Ploiesti sunt 140 de rezervoare, o parte dintre acestea fiind deja modernizate, cu capacitati de la 800 de metri cubi pana la 50.000.

Lukoil are patru rafinarii in Europa, in Romania, Bulgaria, Italia si Olanda, la care se adauga inca patru rafinarii in Rusia si doua uzine petrochimice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri