Potrivit unui comunicat transmis marti de Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, in cazul directorului general al S.C. Petrotel-Lukoil S.A.Ploiesti, Andrey Bogdanov, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani si s-a instituit masura preventiva a controlului judiciar.

Conform procurorilor, ”cercetarile urmeaza sa fie continuate pentru strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor, pentru identificarea persoanelor ce au savarsit infractiuni si in vederea stabilirii raspunderii penale a acestora”. Directorul general al rafinariei, Andrey Bogdanov, este singurul al carui nume este indicat de catre procurori ca fiind urmarit penal si in privinta caruia s-au luat masuri preventive.

Totodata, procurorii anunta ca a fost ridicat partial sechestrul asigurator insituit in 2 octombrie asupra conturilor bancare ale companiei petroliere, ”pentru a da posibilitatea S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Ploiesti sa isi desfasoare activitatea curenta in conditii de normalitate cu tertii si sa plateasca drepturile salariale si contributiile la bugetul de stat”.

Reprezentantii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti mai spun ca ”in cauza au fost extinse masurile asiguratorii asupra altor bunuri puse la dispozitie de S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Ploiesti”, fara a se preciza despre ce bunuri este vorba. Procurorii explica, in documentul citat, ca in cazul infractiunilor de spalare de bani luarea masurilor asiguratorii este obligatorie conform legislatiei in vigoare.

”Masurile instituite au avut un caracter strict procedural in conformitate cu legile speciale si normele de procedura penala, singurele care guverneaza procesul penal”, se mai precizeaza in comunicatul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti.

Citeste si:

Procurorii au facut, joi, perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani. Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta ca au fost facute 23 de perchezitii la sediile Petrotel-Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti.

Rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatile de productie si comerciale

Rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatea de productie si comerciala, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime si titei de catre organele de urmarire penala, iar momentul repornirii sale va fi precizat dupa solutionarea contestatiei depuse in instanta, a anuntat luni compania.

"Ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime, titei, produse de catre organele de urmarire penala, rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatea de productie si comerciala, iar momentul repornirii sale va fi precizat dupa solutionarea contestatiei depuse in instanta", a anuntat compania intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Reprezentantii Lukoil au notificat anterior Garda de Mediu ca opresc activitatea rafinariei Petrotel-Lukoil din Ploiesti, fara a preciza un motiv si fara a da un termen la care rafinaria va fi repornita, compania neanuntand autoritatile si despre eventuale disponibilizari colective sau somaj tehnic.

Pe de alta parte, desi activitatea rafinariei a fost intrerupta incepand de vineri dupa-amiaza, cand instalatiile acesteia au fost oprite pe rand, conform procedurilor, conducerea Petrotel-Lukoil nu a anuntat autoritatile despre eventuale disponibilizari colective sau somaj tehnic.