Dupa ce judecatorii au constatat neregularitati in rechizitoriu,Tribunalul Prahova a dispus retrimiterea dosarului, in care este implicata compania Lukoil si directori ai acesteia pentru infractiuni economice, la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti.

Magistratii Tribunalului Prahova pe rolul caruia a fost trimis pentru judecare dosarul de folosire cu rea-credinta a creditului societatii, spalare de bani si complicitate la aceste infractiuni, in care sunt inculpati compania Lukoil si directori ai rafinariei Petrotel Lukoil din Ploiesti, au decis, marti, sa retrimita cauza la procurorii care au instrumentat acest dosar , informeaza Mediafax

”Dispune restituirea catre Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a cauzei avand ca obiect actiunea penala pusa in miscare in dosarul nr. 254/P/2014 al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, cauza in care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: Bogdanov Andrey Iurevici, pentru folosirea cu rea-credinta a creditului societatii (…) si spalare a banilor; Rata Andrei, administrator si membru in Consiliul de Administratie al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, pentru folosire cu rea-credinta a creditului societatii (…) si spalare a banilor; Dutu Dorel, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii (…) si complicitate la spalare a banilor; Voinstev Alexey, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii (…); Kuzina Olga, director general adjunct la S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii (…) si complicitate la spalare a banilor (…); Danulescu Dan, director general adjunct la Petrotel Lukoil, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii (…) si complicitate la spalare a banilor (…); Petrotel Lukoil (…) pentru spalare a banilor (…) si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda (…) pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare a banilor”, se arata in solutia pronuntata, marti, si publicata pe portalul instantelor de judecata.

Sentinta instantei nu este definitva si poate fi contestata in trei zile de la comunicare.

Decizia judecatorilor de a retrimite la Parchet acest dosar a fost luata dupa ce, in luna decembrie, judecatorii au constatat neregularitati in rechizitoriul intocmit in dosarul Lukoil de catre procurorii, ce constau in ”neindicarea activitatii infractionale concrete a inculpatilor, modul in care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enuntat de procuror, prin raportare la atributiunile de serviciu; nedescrierea concreta a actelor materiale; lipsa analizei procesului decizional in cadrul societatii (modul in care functiona consiliul de administratie, componenta acestuia si influenta voturilor inculpatilor ce fac parte din acesta; ierarhia in cadrul societatii; in situatia in care unele decizii au fost luate in Adunarea Actionarilor - majorarea capitalului social - analizarea modului in care inculpatii au contribuit la acestea, in conditiile in care majoritatea nu faceau parte din acest organ colectiv, si a modului in care erau obligati sa aduca la indeplinire hotararile AGA; cine a participat la luarea deciziei de imprumutare a societatii, si a altor aspecte considerate relevante), pentru a demonstra caracterul esential al actiunilor inculpatilor in luarea deciziilor”.

In cazul societatii Lukoil Europe Holdings BV Olanda, judecatorii au constatat in urma cu o luna ca procurorii nu au indicat o anumita persoana fizica care sa fi actionat in numele societatii. De asemenea, dosarul trimis la instanta nu indica societatile comerciale favorizate de actiunile inculpatilor si a interesului direct sau indirect al lui Andrey Bogdanov si Andrei Rata in cadrul societatilor favorizate.

Pe langa aceste neregularitati, constatate de judecatori la capitolul ”in fapt”, Tribunalul Prahova a constatat neregularitati si la capitol ”in drept”, fiind vorba despre ”neconcordante in prezentarea actelor materiale ale infractiunilor deduse judecatii, in sensul ca actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate; nelamurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat si pentru fiecare an in parte; nelamurirea categoriilor de persoane vatamate in cauza, iar in situatia in care s-ar considera ca si actionarii S.C. Petrotel Lukoil S.A. sunt persoane vatamate, identificarea si indicarea tuturor acestor persoane, potrivit dezvoltarilor din considerentele prezentei incheieri”, preciza la acel moment instanta.

In august 2015, dosarul in care Lukoil si reprezentanti ai sai sunt suspectati de spalare de bani si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii a fost trimis in judecata.

In 2 octombrie 2014, procurorii au facut perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

La o zi de la perchezitii, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

Sursa foto: Worldpics / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri