Tribunalul Prahova a hotarat, marti, achitarea inculpatilor din dosarul de spalare de bani in care a fost trimisa in judecata si compania Petrotel Lukoil Ploiesti.

Decizia instantei de fond nu este definitiva, putand fi atacata in termen de 10 zile de la pronuntare, scrie Agerpres.

Tribunalul Prahova a dispus achitarea inculpatilor Andrey Bogdanov, Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Danulescu, Andrei Rata si Dorel Dutu, trimisi in judecata pentru folosirea cu rea credinta a capitalului societatii, spalare a banilor sau complicitate la aceste infractiuni. Au fost achitate, de asemenea, societatile Petrotel Lukoil Ploiesti - pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor si SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda - pentru complicitate la folosirea cu rea credinta a capitalului societatii si complicitate la spalarea banilor.

Instanta a decis si revocarea masurilor asiguratorii dispuse anterior in dosar.

Dosarul Lukoil a fost trimis in judecata initial de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti la data de 3 august 2015, fiind deferite justitiei SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spalare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzata de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, dar si sase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, directorii generali adjuncti din cadrul societatii de la Ploiesti - Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Danulescu, un membru al Consiliului de Administratie al Petrotel Lukoil, Andrei Rata, si contabilul sef Dorel Dutu.

La acel moment, procurorii anuntau ca prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

In luna decembrie, instanta de fond a constatat neregularitatea rechizitoriului, iar in ianuarie a dispus restituirea dosarului la PCA Ploiesti, decizia Tribunalului Prahova fiind motivata prin "pasivitatea totala" a procurorului care nu a remediat acele neregularitati si nici nu a comunicat in termenul legal Tribunalului Prahova daca isi mentine sau nu dispozitia de trimitere in judecata a dosarului.

Ulterior, la data de 22 ianuarie 2016, PCA Ploiesti a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca dosarul Lukoil a fost din nou trimis in judecata dupa ce procurorii au remediat neregularitatile constatate de magistrati.

Despre ce este vorba in dosarul Lukoil?

Dosarul Lukoil a fost demarat in luna octombrie a anului 2014, atunci cand procurori din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, ofiteri de politie, inspectori din cadrul Directiei Generale Vamale si inspectori din cadrul Directiei Nationale Antifrauda au efectuat 23 de perchezitii la sediile societatilor comerciale S.C. Petrotel Lukoil SA Ploiesti, S.C. Lukoil Energy&Gas Romania SRL, S.C. Lukoil Lubricants East Europe SRL, S.C. Agentia Lukom-a-Romania SRL, S.C. Tp Log Service SRL, toate situate in municipiul Ploiesti.

La acea data, Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta ca “ in cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. In aceasta faza a procesului penal, prejudiciul estimat este in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani”.

Pe 3 august 2015, conform unui alt comunicat de presa emis de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, “procurori din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: Bogdanov Andrey Iurevici, cetatean rus, director general si membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, pentru folosirea cu rea credinta a capitalului societatii si spalare de ban, SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu reacredinta a creditului societatii, si complicitate la spalare de bani, Rata Andrei, cetatean moldovean, membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si spalare de bani".

In acelasi dosar mai sunt cercetati Dan Danulescu, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, fiind acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, Voinstev Alexey, cetatean rus, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, pentru complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si Kuzina Olga, cetatean rus, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, pentru complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si complicitate la spalare de bani.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2011-2014, inculpatii, in calitate de administratori si directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, au favorizat alte societati comerciale in care aveau interes, prin incheierea in numele si pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti a unor contracte de achizitie de materie prima (titei) precum si prin incheierea unor contracte de livrare de produse finite in conditii de pret dezavantajoase societatii comerciale, avand ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preturi de livrare situate sub costurile de productie.

De asemenea, in sarcina inculpatilor s-a retinut ca, in aceeasi perioada, au dispus si ordonat transferuri de sume de bani cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunii de utilizare cu rea credinta a creditului societatii, fapte care intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de spalare de bani.

Tribunalul Prahova a intors insa dosarul la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, motivand anumite “neregularitati” din dosar. Astfel, pe 22 ianuarie 2016, conform unui alt comunicat emis de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, s-a dispus o noua trimitere in judecata. Ulterior, in luna martie 2016, Tribunalul Prahova a constatat din nou neregularitatea rechizitoriului intocmit de procurori si a intors dosarul.

Sursa foto: Shutterstock/ Vytautas Kielaitis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri