Mii de salariati francezi ai companiei Airbus au intrat, marti, in greva , in semn de protest impotriva planului de restructurare a producatorului de avioane care prevede concedierea a 4.300 de angajati in Franta
Conflictul de munca de la Airbus a antrenat reactiile candidatilor la fotoliul prezidential francez. Candidata socialista, Segolene Royal va avea o intalnire la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.

Sindicatele europene din industria aeronautica vor organiza o manifestatie, pe 16 martie, la Bruxelles, ca sa protesteze impotriva planului de restructurare Power 8, care prevede concedierea a 10.000 de salariati Airbus in urmatorii patru ani, a anuntat un sindicat francez, preluat de AFP.

Muncitorii s-au mobilizat masiv la cele patru fabrici Airbus din Franta. Intre 12.000 si 15.000 de salariati au defilat in apropierea sediului companiei si a lanturilor de productie. "Ne vom lupta impotriva crizei industriale si sociale pe care o va genera programul de restructurare Power 8", a spus, potrivit NewsIn, unul dintre sindicalistii francezi, Jean-Franois Knepper si a ameintat cu intensificarea actiunilor de protest, in cazul in care este necesar.

La fabrica de la Maulte, unde lucreaza 1.300 de salariati, au protestat intre 1.500 si doua mii de persoane, la Saint-Nazare, unde se afla doua fabrici Airbus, au iesit in strada intre 1.500 si trei mii de persoane, iar la Nantes au demonstrat 1.500 de oameni.

Secretarul general al primului sindicat din Franta, CGT, Bernard Thibault a cerut implicarea Comisiei Europene in conflictul de la Airbus, deoarece considera ca atitudinea Comisiei este "prea ingaduitoare in acest dosar foarte liberal". Secretarul general al FO, Jean-Claude Mailly, a cerut concretizarea intentiei guvernului legata de o recapitalizare facuta de stat.

In Franta, situatia de la Airbus a devenit o ocazie de crestere a capitalului electoral al candidatilor la alegerile prezidentiale din aprilie-mai. Candidatii la presedintia Frantei s-au aratat solidari, la data de 4 martie, cu salariatii de la Airbus, care risca sa isi piarda locurile de munca, si cred ca statul ar trebui sa intervina ca sa ajute producatorul de avioane.

Candidata socialista Segolene Royal a fost prima care si-a anuntat solidaritatea cu sindicatele de la Airbus, dupa ce reprezentantii firmei au anuntat concedierea a 10.000 de salariati, dintre care 4.300 in Franta si a spus ca vrea sa amane planul de restructurare Power 8, iar Sarkozy, candidatul de dreapta, a folosit, la sfarsitul saptamanii trecute, o aparitie televizata, ca sa isi asigure alegatorii, care spun ca rata somajului este una dintre grijile lor principale, ca disponibilizarile de la Airbus vor avea un statut asemanator pensionarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri