Bursa din Varsovia va lansa in curand platforma de tranzactionare, Nowy Rynek, ca o alternativa la piata principala Warsaw Stock Exchange, cu scopul de a atrage pe piata companii tinere si de dimensiuni reduse, spune Lidia Adamska, membru in Consiliul de conducere al bursei poloneze
"Noua platforma se adreseaza companiilor mici, tinere, cu potential ridicat de crestere, atat din Polonia, cat si din afara, care nu pot raspunde cerintelor pietei principale Warsaw Stock Exchange (WSE). Prin aceasta dorim sa aratam ca drumul spre bursa este simplu si ieftin si confera unele avantaje, precum accesarea unor fonduri ale Uniunii Europene", a declarat potrivit NewsIn, Lidia Adamska. Piata Nowy Rynek va opera in afara regulilor pietei principale, ca un sistem de tranzactionare alternativ.

Bursa din Varsovia este una din cele mai dinamice piete din punct de vedere al Ofertelor Publice Initiale (IPO) din Europa. in ultimii trei ani, WSE s-a clasat pe locul cinci in Europa, in functie de numarul de IPO-uri, 109 companii trecand la cota bursei prin aceasta operatiune. Peste 38 de companii au debutat anul trecut la bursa poloneza, dintre care sase companii straine, iar in 2005, numarul debuturilor a fost de 36. in acest an, au debutat 19 companii la bursa poloneza, fapt care claseaza Warsaw Stock Exchange pe locul patru in Europa, dupa bursa engleza London Stock Exchange (LSE), bursa comuna Euronetxt si bursa germana Deutsche Boerse.

Exista 19 companii straine care sunt listate la bursa poloneza. Printre listarile companiilor straine la bursa din Varsovia se numara si gigantul ceh din domeniul energiei CEZ. "Listarea CEZ la WSE a fost o oportunitate pentru fondurile de pensii poloneze, care pot acum sa investeasca si in actiunile CEZ listate la bursa din Praga", mai spus oficialul bursei poloneze.

In acest an, sunt asteptate circa 60 de noi listari la WSE. Mai mult de 80 de companii sunt in discutii pentru a se lista in perioada urmatoare. "Exista in piata de capital poloneza o moda a listarilor. Pentru ca piata sa se dezvolte in mod sanatos, derulam cateva seminarii pentru constientizarea investitiilor la bursa. Dorim ca oamenii sa constientizeze ca investesc banii la bursa, ci nu ii joaca", a adaugat Adamska.

Pentru atragerea noilor companii pe piata de capital, bursa poloneza are doua departamente, Departamentul de Listare si Departamentul de Dezvoltare. Bursa din Varsovia colaboreaza in prezent cu bursele din Bulgaria (Sofia) si Slovacia (Ljubljana) si este in discutii cu bursa din Ucraina. "Speram ca in viitorul apropiat sa colaboram mai intens si cu Bursa din Bucuresti", a conchis Adamska.

La bursa din Varsovia sunt listate 296 companii, iar capitalizarea intregii piete este de 204,6 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri