Dupa o scurta perioada de respiro, piata ipotecara de peste ocean a fost lovita marti de un val de vesti rele, trimitand bursa americana, si nu numai, in adancuri.
Actiunile primelor doua companii de asigurari imobiliare din SUA s-au depreciat dupa ce au sustinut ca detin investitii de 1 miliard de dolari intr-o companie ipotecara numita C-Bass.

Si actiunile companiilor ipotecare au avut de pierdut. Printre acestea se numara actiunile American Home Mortgage Investment Corporation care au suferit cea mai drastica depreciere, de 89 % pana la valoarea de 1,16 dolari pe actiune, dupa anuntul de intrare in incapacitate de plata, fiind obligati sa-si lichideze activele. Analistii vad in urma acestui eveniment falimentul companiei.

Caderea companiilor ipotecare a dus la fluctuarea cu 1% pe plus, respectiv minus, a celui mai reprezentativ indice al bursei americane, Dow Jones industrial, lucru care a avut loc ultima data in anul 2003. Indicii majori au inregistrat deprecieri, anuland tot profitul acumulat in decursul zilei de luni.

Indicele Standard & Poor`s 500 a inchis ieri la valoarea de 1.455,27, mai jos cu 18,64 puncte (1,3 procente), cea mai mare parte a declinului avand loc in utimele 40 de minute ale sedintei de tranzactionare. Indicele Dow s-a depreciat cu 146,32 puncte procentuale ajungand la valoarea de 13.211,99 puncte.

Dupa inchiderea de ieri a pietei new-yorkeze, banca de investitii Bear Stearns, care in aceasta vara a inchis doua fonduri de investitii care au efectuat investitii perdante in piata ipotecare „secundara”, a sustinut ca un al treilea fond a suferit pierderi in luna iulie si ca au refuzat cererea de achitare a datoriilor.

Actiunile Bear Stearns s-au depreciat cu aproape 4,8 procente in timpul sedintei bursiere, si cu inca trei procente in perioada urmatoare. Sectorul financiar a condus deprecierea pietei, scazand cu 1,8 procente intr-o zi. Lehman Brothers a scazut cu 4,3 procente, Goldman Sachs cu 3,8 procente si Merrill Lynch cu 3,3 procente.

Piata actiunilor va avea in continuare un grad de volatilitate ridicat in ciuda problemelor pe piata imobiliara americana. O problema ar putea fi cotatia in luna mai a indicelui care analizeaza pretul caselor in cele mai mari 20 de metropole, cu 2,8 procente, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform declaratiei Case-Shiller, o societate de cercetare.

In primele 6 luni ale acestui an, American Home Mortgage - A.H.M. s-a aflat printre primele 10 - cele mai mari societati de credit ipotecar cu o valoare a de 34,6 miliarde dolari investiti in credite. C-Bass detinea la sfarsitul lunii iulie 58 miliarde dolari in ipoteci, si 6,6 miliarde dolari in active, comparativ cu 8,8 miliarde dolari cat detinea la sfarsitul anului 2006.

Aceste doua companii au probleme din cauza creditelor contractate de la bancile si casele de brokeraj de pe Wall-Street care au majorat rata rezervelor imprumuturilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri