Bancile centrale au retras treptat ieri numerarul pe care l-au injectat in pietele financiare, in contextul in care furtuna din piata internationala a creditelor s-a extins pe pietele emergente si asupra mondele nationale din aceste zone, consemneaza Reuters.
Banca Centrala Europeana (BCE) nu a mai furnizat lichiditati suplimentare pe termen scurt, ca sa mentina operarea fluenta a sistemelor financiare, pentru prima data din a doua parte a saptamanii trecute, la fel ca Federal Reserve, cu o zi inainte, iar banca centrala a Japoniei si cea a Elvetiei si-au retras activ lichiditatea din pietele lor locale.

In contextul in care titlurile au alunecat de pietele internationale, de la Tokyo la Londra, valutele principale s-au depreciat fata de yenul japonez, iar activele de pe pietele emergente au inceput sa se clatine. Analistii au spus insa ca sunt ingrijorati de posibilitatea aparitiei unei crize mai mari chiar decat una de lichiditate, potrivit NewsIn.

"Turbulentele din pietele financiare continua cu "molipsirea" grava a pietei asiatice, a pietelor emergente si a creditului pentru investitii", a declarat pentru Reuters un economist de la Tullett Prebon G7, Lena Komileva.

Bancile centrale din pietele asiatice emergente au luat masuri pentru ca operatiunile din pietele financiare ale regiunii sa se deruleze ordonat, in contextul in care temerile privitoare la pietele de credit au afectat cotatia actiunilor tranzactionate la burse si au apreciat yenul la cotatia maxima din ultimele patru luni si jumatate.

"Noi consideram ca aceasta corectie de piata va dura mai mult decat au facut-o episoadele precedente, deoarece implica riscuri care ar putea provoca o criza mai mare de lichiditate in septembrie, activitatea de pe pietele financiare in mod normal se intensifica", a spus Komileva.

Bancile centrale din intreaga lume au pompat sute de miliarde de dolari de lichiditate suplimentara in piete, ca sa tempereze ingrijorarea legata de extinderea impactului crizei din piata americana a creditelor ipotecare, care a amenintat sa paralizeze pietele de credit.

Intre timp, bancile centrale au renuntat la aceasta pozitie si au retras mult din lichiditatea suplimentara. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet a spus marti ca elementele care caracterizeaza pietele financiare au revenit treptat la normal, dar ca institutia pe care o conduce va continua sa monitorizeze atent evolutiile.

BCE, care si-a anuntat pana la 13:00, ora Romaniei, fiecare dintre cele patru operatiuni de finantare pe termen scurt facute cu incepere din a doua parte a saptamanii trecute, nu a facut un astfel de anunt si miercuri. Bancile ramburseaza miercuri suma de 7,7 miliarde euro din ultima injectie de lichiditate, dar primesc acces la cuantumul de 310 miliarde euro de finantari regulate care vor ramane in sistem timp de o saptamana.

Banca centrala a Japoniei a retras agresiv miercuri, a doua zi consecutiv fonduri din sistemul bancar, iar trdaerii au spus ca si banca centrala a Elvetiei a secar lichiditatea.

Federal Reserve si banca centrala a Canadei nu au mai facut operatiuni cu lichiditate, iar ratele de pe pietele financiare au revenit la normal atat pentru euro, cat si pentru dolari in tranzactionarea europeana.
"Piata financiara s-a normalizat putin peste noapte, iar faptul ca banca centrala a Japoniei este pregatita sia retraga numerar pare a sugera ca piata a stagnat", a spus un economist de la Action Economics , David Cohen, citat de Reuters.

"Bancile centrale par sa presupuna implicit ca atata timp cat turbulentele de pe piata creditelor nu ies de sub control si nu influenteaza existenta finantarii din sectorul real, economia mondiala dispune de un impuls destul de puternic", a adaugat Cohen.

Bancile centrale din Malaezia, Indonezia si din Filipine au fost suspectate ca au interevnit iar in piata si au vandut dolari, ca sa opreasca deprecierea mondedelor lor nationale.

Traderii au spus ca banca centrala a Indoneziei a vandut intre 800 de milioane si 900 de milioane dolari, ca sa opreasca coborarea rupiei sub cotatia de 9.400 rupii/dolar.

Moneda nationala din Malaezia s-a depreciat la cotatia minima a ultimelor cinci luni, iar moneda filipineza a coborat la un minim inregistrat in mai mult de o luna.

Cotatia titlurilor europene a alunecat in prima parte a sedintelor bursiere, in contextul scaderilor din Asia si din SUA, deoarece majorarea numarului institutiilor financiare care dezvaluie probleme generate de piata creditelor a afectat titlurile bancare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri